Перуански археолози намериха древен храм в Параисо

0
755

El Paraiso site

Храмът е открит в едно от крилата на главната пирамида в античната част на El Paraiso

Археолози в Перу твърдят, че са открили храм от древния град Параисо (El Paraiso), близо до столицата Лима. Археолозите смятат, че са при разкопките са открили тесен коридор, който е на приблизително 5000 години. В центъра на храма археолозите от Министерството на културата на Перу, са намерили огнище, което считат, че е било използвано за специални церемонии. Откритата находка е с височина 6,82 м и ширина 8.04 м е намерена в дясното крило на основната пирамида.

Те заявиха, че стените на храма са направени от камък и са покрити с фина жълта глина, която съдържа следи и от червена боя.  Заместник-министърът на културата Рафаел Варон заяви, че храма е първата по рода си  подобна находка в централното крайбрежие на Перу.

„Това потвърждава, че района около Лима е бил център на цивилизации, живеещи на територията на Андите“.

Археологът Марко Гилен, който е ръководител на екипа, направил откритието, каза че огнището дава представа за това как древната цивилизация е използвала храма. „Основна черта в тяхната религия е била използването на огън при различни церемонии“, каза той пред Би Би Си в Лима. „Димът е позволявал на свещениците им да се свържат с боговете,“ каза още Гилен.

Според редица учени, в селището Параисо хиляди археологически находки остават все още неоткрити, като това прави Перу отлична дестинация както за археолозите, така и за иманярите. С десетте си старинни обекти, Параисо е един от най-големите центрове на културно-историческото наследство в Перу.

 източник и фото: