Бурни протести в Перу против преврата продължават вече две седмици

0
258
Източник: Unsplash

От 7 декември насам десетки хиляди граждани излязоха на протести в различни части на Перу против свалянето от власт на демократично избрания президент Педро Кастило. Свалянето му от власт се случи в резултат на преврат, извършен от доминирания от десницата Конгрес.

Неговата позиция зае Дина Болуарте, бившият вицепрезидент на Кастило, която се обърна срещу него.

Какво искат протестиращите?

През последните две седмици перуанските граждани излизат на протести с искане бившият президент Кастило, който беше незаконно арестуван за 18 месеца след отстраняването му от длъжност, да бъде незабавно освободен и върнат на поста си.

Те настояват и за незабавно разпускане на Конгреса, който в момента се радва на едва 11% одобрение от гражданите. Гражданите настояват също така за свикване на Конституционно събрание, което да изработи нов основен закон на страната, гарантиращ зачитането на народния вот.

Протестиращите организират мобилизации, блокират пътища и летища в цялата страна с цел зашита на демокрацията.

Протестиращите блокираха и международното летище на Куско, туристическия център на Перу, където блокирани се оказаха около 5000 чуждестранни туристи.

Отговорът на Болуарте

Правителството на новоназначения президент Дина Болуарте, което влезе в политически съюз с десницата, отговори на протестите с нареждане за военна мобилизация на селските райони. На 12 декември Болуарте обяви „извънредно положение“ в няколко провинции, като по този начин ограничи правото на гражданите да се придвижват свободно.

Полицията и военните потискат жестоко протестите със сълзотворен газ и огнестрелни оръжия.

На 13 декември Службата на омбудсмана съобщи, че убийствата на протестиращи с огнестрелно оръжие по време на полицейските репресии са били най-малко седем, като двама от тях са на непълнолетни. Беше съобщено също, че най-малко 32 души са били тежко ранени.

Международни опасения

На 12 декември правителствата на президентите на Колумбия, Мексико, Аржентина и Боливия изразиха своята „дълбока загриженост във връзка със скорошните събития в Перу, довели до отстраняването и задържането на президента Педро Кастило“.

„Нашите правителства призовават всички участници в предишния процес да приоритизират на волята на гражданите, която стана ясна на последните изборите. Призоваваме тези, които управляват институциите, да се въздържат от отменяне на правото на гражданите да изразяват свободно волята си, тоест отменяне на демократичните избори“, добавиха те.

Превод: Таня Станкова

Източник: Cross-Border Talks