Пет години от земетресението в Хаити

0
957
01-10-haiti-earthquake
Снимка: Logan Abassi/MINUSTAH

Като отбеляза петата годишнина от мощното земетресение, което разтърси Хаити през 2009 г. на днешната дата, Генералният секретар на ООН, Бан Ки-Мун, отдаде почит на повече от 200 000 жертви, включително 102 души-служители на ООН.

„Ясно си спомням разрушенията и страданията, на които станах свидетел, по време на посещението ми в Хаити, непосредствено след бедствието. Чувството на скръб си остава прясно в съзнанието ни,“ заяви Бан Ки-Мун, в съобщение по мрачни повод.

„Днес, ние почитаме паметта на дъщерите и синовете, бащите и майките, приятелите и близките, които загубиха живота си. Отдаваме почит и на тези, които са оцелели и чиято устойчивост и отдаденост, са източник на вдъхновение за света.“

Генералният секретар припомни, че миналата седмица, имаше честта да открие мемориал, в памет на служителите на ООН, загинали в този ужасен ден. „Днес, искам да се обединим, за да отбележим техния живот и принос към Хаити и народа на Хаити. Оставаме вечно благодарни за техните жертви.“

Миналата година, при посещението си в Хаити, Бан Ки-Мун отбеляза постигнатия напредък и поздрави народа на Хаити, за тяхното постоянство и призова международната общност да продължи своята безценна подкрепа, за благото и бъдещето на всички хаитяни.

„Възстановяването на Хаити не бе лесно. Имаше – и продължа да има – спънки по пътя напред, и има още много какво да се направи, за да се гарантира политическата и институционална стабилност, демократичното управление и устойчиво развитие,“ заяви ръководителят на ООН.

„Все пак, нека днес бъде ден на възпоменание и ден на надежда за стабилен и проспериращ Хаити. Заедно, нека се стремим към едно по-светло бъдеще за Хаити,“ заключи Бан Ки-Мун.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова