Пет ключови точки от речта на Нетаняху пред Конгреса и тяхното значение

0
809

 

Flickr_-_Benjamin_Netanyahu_with_Greek_PM_-_03
Снимка: Wikimedia Commons

Министър-председателят на Израел, Бенямин Нетаняху, изнесе реч пред общо заседание на двете камари на Конгреса във вторник. Той изрази несъгласието си с усилията на САЩ и други западни държави да сключат споразумение с Иран, което да гарантира, че Иран няма да добие ядрено оръжие. Нетаняху има своите поддръжници, особено сред републиканците и консерваторите. Неговата пряма съпротива срещу президента Обама обаче разгневи Белия дом.

В Израел Нетаняху също не е напълно подкрепян за действията си. Някои са загрижени, че речта му, изнесена две седмици преди битката му на изборите, може да влоши отношенията между САЩ и Израел.

Със сигурност обаче това е една реч, която не оставя никого равнодушен. Ето и петте ключови момента в нея:

Политика

„Съжалявам, че някои виждат появата ми тук като политически ход. Знам, че без значение от коя страна на пътеката стоите, всички вие сте с Израел.”

Преди речта на Нетаняху от Белия дом предупредиха, че тя е във вреда на отношенията между САЩ и Израел. Около 60 демократи бойкотираха събитието. След това лидерът на демократите в долната камара, Нанси Пелоси, каза, че почти се е разплакала по време на речта и е била „натъжена от обидата към разузнаването на САЩ.”

Ядрени оръжия

„Ако споразумението, което в момента се договаря, се приеме от Иран, то няма да предотврати придобиването на ядрени оръжия от тях. То само ще подсигури това, че Иран ще се сдобие с тези ядрени оръжия, при това в голямо количество.”

Повечето експерти смятат, че Израел разполага с до 20 ядрени ракети. Разузнавателната общност на САЩ също смята, че в момента Иран няма намерение да разработва ядрено оръжие. Очевидно коментарите на Нетаняху го противопоставят на тази оценка.

Исторически връзки

„Като министър-председател на Израел мога да ви обещая още едно нещо. Дори и Израел да трябва да остане сама, тя ще отстоява позициите си. Но аз знам, че Израел не е сама. Аз знам, че Америка е с Израел. Аз знам, че вие сте с Израел.”

Нетаняху изтъкна дълго използвана от израелските лидери история, в която има известна истина, че Израел не е получавала подкрепа. По-рано тази седмица американският посланик в ООН напомни на публиката на American Israel Public Affairs Committee, че САЩ са подкрепяли Израел, осигурявали са въоръжение и средства и са отблъсквали атаките срещу тях в ООН.

„Това е същата връзка, която накара президента Труман да направи САЩ първата държава, признала Израел, 11 минуси след като тя обяви съществуването си през 1948г. Това е причината, поради която стоим на страната на Израел през всяка минута от тогава.”

Сблъсък

„Стоя тук в столицата Вашингтон и различията са толкова ярки. Учредителните документи на САЩ обещават живот, свобода и преследване на щастие. Учредителните документи на Иран обещават смърт, тирания и преследване на джихад.”

Изглежда Нетаняху подчертава, че диспутът с Иран се равнява на сблъсък на цивилизации, докато Обама се опитва да гледа на Иран като на страна, която се завръща към международната общност. Нетаняху твърди, че хората на Иран са отвличани от ислямски екстремисти.

ИДИЛ

„Не се заблуждавайте. Войната между Иран и ИДИЛ не превръща Иран в приятел на Америка.”

Неудобна истина за много, занимаващи се с иранския въпрос, е, че подпомагани от Иран шиитски войски и ирански командири са едни от тези, постигнали най-голям успех в противопоставянето на настъпленията на ИДИЛ в Ирак.

Изготвил: Габриела Менчева

Източник: Independent