Почина легендарния венесуелски президент Уго Чавес

0
888

Chavez_obituary_cover

Стотици поддръжници на Чавес са се събрали, за да скърбят за „своя баща“. Президентът на Венесуела Уго Чавес е починал на 58 години, след 14 години на власт. Чавес бе болен от рак повече от една година, през която бе потложен на редица операции в Куба. Тълпи от поддръжници се събраха пред болницата в Каракас, където той почина, скандирайки „Ние всички сме Чавес!“

ВИДЕО: Вижте реакцията на плачещите хора след новината за смъртта на Уго Чавес

Самопровъзгласилият се  революционер, Уго Чавес е противоречива фигура във Венесуела и на световната сцена. Твърд критик на САЩ, той вдъхновяваше хората с леви възгледи в Латинска Америка.

След смъртта му, вицепрезидентът Николас Мадуро ще поеме президентския пост, докато се проведат нови избори в рамките на 30 дни, това заяви министърът на външните работи Елиас Хауа.

„Това е мандат, който президентът Уго Чавес ни даде“, каза Хауа пред държавната телевизия, добавяйки, че Мадуро също ще бъде кандидатът за президент на управляващата Обединена социалистическа партия (PSUV). Все още не е ясно кога ще се проведат нови избори.

Заболяването на Чавес му попречи да положи клетва, след като той бе преизбран за четвърти мандат през октомври. Точната му диагноза за рак не е била официално оповестена, което доведе до спекулации за здравето му. Той не беше виждан на публично място в продължение на няколко месеца.

Седем дни на национален траур бяха обявени в страната.

Опозиционният лидер Енрике Каприлес, когото Чавес победи в парламентарните избори през октомври, призова правителството „да действа в строго съответствие със своите конституционни задължения“. Каприлес изказа своите съболезнования на семейството на Чавес, казвайки: „Ние бяхме противници, но никога врагове“.

Бившият парашутист  Уго Чавес опита да дойде на власт през 1992 г., когато той проведе неуспешен военен преврат. След две години в затвора той се върна в политиката и се изкачи на власт след  изборите 1998 г. Самопровъзгласил се като социалист и революционер, той спечели трайна подкрепа сред бедните хора и многократно имаше изборни победи не и без помощта на петролното богатство на Венецуела

В международен план, той бе твърд критик на американския „империализъм“ и обвини Вашингтон в подкрепа на неуспешен преврат срещу него през 2002 г.

В телевизионно обръщение във вторник, със сълзи на очите Мадуро заяви, че президентът е починал, след като се е борил с тежко заболяване в продължение на почти две години.

Мадуро обеща да запази „революционното, анти-империалистическо и социалистическо наследство“ на Чавес. Полицията и военни ще бъдат разположени в национален мащаб „за да се гарантира спокойствието“, добави още той.

Вицепрезидентът  говори за заговор срещу Венецуела, заявявайки, че той не е имал съмнение, че ракът на г-н Чавес, диагностициран за първи път през 2011 г., е бил предизвикан от нечестна игра от врагове на Венецуела – САЩ незабавно отхвърли обвиненията като „абсурдни“.

Той заяви, че научна комисия може един ден да проучи дали заболяването на Чавес е предизвикано от това, което той наричаше вражеска атака. В същото време двама американски дипломати бяха експулсирани от страната за шпиониране на военните във Венецуела, добави той.

В изявление от страна на военните, излязло след смъртта на Чавес се заявява, че те ще защитават суверенитета, целостта и сигурността в страната.

Министър Хауа  каза, тялото на Чавес ще бъде положено във Военната академия в Каракас в сряда, където ще остане до петък. Така да се даде възможност на поддръжниците му да засвидетелстват уважението си към починалия президент.

Той добави, че погребението, на което ще присъстват и чуждестранни държавни глави ще се проведе в 10:00 часа местно време (14:30 GMT) в петък и призова поддръжниците на Чавес да се носят дрехи в трите цвята на венецуелското знаме в негова чест.

След смъртта на Чавес хиляди негови поддръжници излязоха по улиците на Каракас, скандирайки: „Ние всички сме Чавес!“ и „Чавес е жив!“

Някои опозиционни политици твърдят, че председателят на Народното събрание, Диосдадо Кабейоо, следва да поеме поста като временен президент в случай на смъртта на г-н Чавес.

САЩ описва смъртта като „предизвикателен момент“ по пътя към развитието на по-конструктивни отношения с Каракас. „Тъй като Венецуела започва нова глава в историята си, САЩ  остават ангажирани с политики, които насърчават демократичните принципи, върховенството на закона и зачитането на правата на човека“, се казва в изявление на Белия дом.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, заяви Чавес е велик политик, за страната си, за Латинска Америка и света.

Правителството на Куба обяви три дни на национален траур. В изявление, прочетено по държавната телевизия, се казва г-н Чавес „застана на страната на Фидел Кастро като истински син“, като се позовава на бившия президент на Куба, който се оттегли през 2006 г., поради влошено здраве.

В Аржентина президентът Кристина Фернандес де Киршнер, близък приятел на Чавес, прекрати всички свои дейности след новината за смъртта на Чавес.

Перуанският парламент почете с минута мълчание в негова чест, докато Президентът на Боливия Ево Моралес заяви, че заминава веднага за Каракас.

Правителството на Еквадор сподели, че се чувстват загубата като своя и се надяват техните съседи да съумеят да продължат с преустройството на г-н Чавес.

Анализаторите считат, че смъртта на г-н Чавес може да промени политическото равновесие в Латинска Америка – да нанесе удар по левите държави, в полза на по-центристките страни.
Би могло да има и икономическо въздействие като Венецуела да продава петрол под пазарните цени на някои съседни държави, особено в Карибския басейн.

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Уилям Хейг заяви, че е „натъжен“ да научи за смъртта, заявявайки, че Чавес е оставил траен отпечатък “ във Венецуела.

Правителство на Чавес изпълни редица „мисии“ и социални програми, включително образователни и здравни услуги за всички. Но бедността и безработицата все още продължават да са широко разпространени, независимо от петролното богатство на страната. През май миналата година, бившият парашутист заяви, че се е възстановил от неуточнена диагноза на рак, след подлагане на операция и химиотерапия през 2011 г. и още една операция през февруари 2012.

Въпреки това, през декември, той обяви, че се нуждае от допълнителна операция в Куба, и назова Мадуро като предпочитан свой наследник. Чавес се завърна във Венецуела през февруари, но бе хоспитализиран до неговата смърт на 5 март.

източник на информацията и фотоси: