Върви подготовка за ексхумацията на Ясер Арафат

0
951
Лидерът на Организация за освобождение на Палестина, Ясер Арафат.

Започна работата по отварянето на гробницата на бившият палестински лидер Ясер Арафат. В близките седмици ще последва ексхумация на тялото му и лабораторен тест, зарадиподозренията в отравяне с радиоактивното вещество – полоний 210.

Полоният е високо токсична субстанция, която рядко се намира извън военните и научните среди. Друг известен случай свързан с полоний, е смъртта на бившият руски разузнавателен агент Александър Литвиненко, който почина през 2006г. след като изпива чай, отровен с полоний .

Източник на Агенция „Франс Прес“ съобщи: „Днес започнаха да махат циментът и камъните от мавзолеят на Арафат, работата ще продължи около 15 дена“. Заради работните дейности, гробът е покрит със скелета и покривала. Тавфик Тирави, главата на палестинският комитет по разследването на смъртта на Арафат, коментира: „Гробницата е затворена като предварителна стъпка от разследването.“

На 11 ноември 2004г., Ясер Арафат почива във френска военна болница близо до Париж. Френските експерти все още не могат да кажат с точност какво е причината засмъртта му, но според повечето палестинци, лидерът им е отровен от Израел.

След документален филм на „Ал Джазира“, в който швейцарски експерти откриха големи количества радиоактивен полоний по дрехите на Арафат, френската прокуратура започна разследване по случаят. Ищецът по делото е вдовицата, Суха Арафат.

[youtube KBT7o0piZ8E]

На 26 ноември в Рамала, се очаква пристигането на екипи френски и швейцарски учени, които да ексхумират тялото на палестинският лидер. По сведения от палестинските власти процесът може да продължи няколко седмици или месец.

Палестинският президент, Махмуд Абас, съобщи, че русия също ще се включи в разследването, но не сподели точно в какъв капацитет. В своя реч в Рамала, по повод 8 годишнината от смъртта на предшественикът си, Абас обяви: „За отварянето на мавзолея поддържаме контакт с френските следователи, швейцарските експерти и руското правителство.“

Много въпроси поражда голямото закъснениe на разследването; защо руската страна чак сега навлиза в случаят и още повече, защо Арафат изначално не е настанен в руска болница.

Източник

Фотография