Посланикът на УНИЦЕФ Миа Фароу призовава света да се застъпи за сирийските бежанци

0
1028

6ee04de913cc0c538c0eedbac2113c8f

„Ливанските общности, които взеха сирийски бежанци в своите домове, формират пример за самоотверженост и общностен дух, който светът трябва да последва“, каза посланикът на УНИЦЕФ Миа Фароу.

При двудневното си посещение в Ливан, тя се е срещнала с някои от близо 200 000-те бежанци в Сирия, които живеят в приемни общности сред страната.

Актрисата разказва, че е емоционално афектирана от условията, с които бежанците се сблъскват. Ситуацията на децата и жените, които са близо три четвърти от бързо нарастващото население от бежанци е особено притеснителна по време на една от най-тежките зими в региона от десетилетия насам.

„Хората живеят в подножието на кал“, каза госпожа Фароу. „Това беше ужасяващо“.

В същото време обяснява, че е била дълбоко развълнувана от начина, по който обикновени ливански семейства – самите те доста бедни – разтварят своите домове и сърца за прииждащите бежанци.

Такъв е примерът с Ханна. Тя  е приела 45 членове на семейства за една година в апартамент с една всекидневна, две спални и кухня. Голямото семейство се храни заедно в една голяма чиния.

Съгласно Плана за Действие в Региона от декември 2012, УНИЦЕФ Ливан се нуждае от 35 милиона долара, от които до момента са събрани едва една трета. На пресконференцията в Бейрут, Представителят на УНИЦЕФ Ливан , г-жа Анна-Мария Лаурини изтъкна, че помощта от 1,5 билион долара от страна на ООН за сирийската арабска република от декември 2012 е осигурила минимална подкрепа.

Затова апелът на Мира Фароу към света е : „Нека бъдем единни. Когато хората страдат толкова много, със сигурност трябва да действаме.”

Източник

 

Източник на снимка