Последният мъжки северен бял носорог – с 24-часова въоръжена охрана

0
1430

След продължителното унищожаване на вида от бракониери, положението на северния бял носорог е изключително несигурно. Последният мъжки северен бял носорог на планетата, на име Судан, бе поставен под 24-часова въоръжена охрана в Кения. Все още съществува надежда, че един ден северният бял носорог ще бъде в състояние да възпроизвежда свое потомство – и евентуално да спаси вида си от изчезване.

Мъжкият носорог и двете женски от негови подвидове са обгрижвани от рейнджъри в Кения. Триото е част от последните пет оставащи северни бели носорози в света. Две други женски живеят в плен.

За да бъде предпазен от бракониери, носорогът Судан е бил оборудван с радиопредаватели. Рогът на носорога също е отстранен като допълнителна предпазна мярка.

„Единствената причина рогът му да бъде отрязан е да възпре бракониерите“, заяви Елоди Сампере. „Ако носорогът няма рог, той не е от интерес за бракониерите. Това е само и единствено, за да бъде в безопасност.“

През 1960 г. имаше повече от 2000 северни бели носорози, според Световния фонд за дивата природа. Бракониерството, обаче, намалява този брой до 15 през 1984 г. Бракониерите са не само опасни за носорозите, за чиито рога се съобщава, че цената на черно достига 75 000 долара за килограм или повече, но и за хората, които се опитват да ги защитят.

В интервю от януари Симор Ирунгу, рейнджър, който пази суданският носорог и други носорози в Кения, обясни колко е опасно неговото занимание. „С нарастващото търсене на рогове на носорози и слонова кост, сме изправени пред много опити за бракониерство и докато успеем да противодействаме на голям брой от тях, често рискуваме живота си в изпълнение на дълга си“, заяви Ирунгу.

За да предоставят на своите рейнджъри с възможно най-доброто обучение и оборудване, в Кения започна кампания GoFundMе. До този момент кампанията е събрала около 7700 долара.

 

Източник и снимка: Huffington Post

Изготвил: Светослава Димитрова