Пратеник на ООН изрази тревогите си относно насилието в Сомалиленд

0
1088
09-17-2014SRSG_Somalia
Снимка: AU/UN-IST/David Mutua

Специалният пратеник на Генералния секретар на ООН, Бан Ки-Мун, (SRSG) за Сомалия, Никълъс  Кай, изрази тревогите си относно изблика на насилие, в събота, при подготовката за парламентарните избори в Сомалиленд*.

Имаше известия за някои от членовете на парламента, че са задържани, докато пострадалите от разрасналото се насилие, бяха многобройни. Това заяви г-н Кай в специално изявление за медиите.

Г-н Кай, който е и глава на Мисията на ООН за помощ в Сомалия (UNSOM), призова всички партии да проявят сдържаност и да уважават демократичния процес.

Сомалиленд предприема позитивни стъпки към свободни и демократични избори. А насилието определено е крачка назад, предупреди г-н Кай.

UNSOM, създаден от Съвета за сигурност на ООН, през юни миналата година, оказва подкрепа на федералното правителство на Сомалия, чрез изграждането на мирна държава, включително преразглеждане на сега действащата конституция и провеждането на избори през 2016 г.

UNSOM работи и за да засили сигурността на Сомалия, да насърчава правата на човека и да дава власт на жените, подпомага и координацията при оказването на международна помощ.

* Сомалиленд (Република Сомалиленд) е автономна област в рамките на Сомалия, която на 18 май 1991 г. обявява своята независимост, но до този момент не е призната за самостоятелна държава от никого.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова