Кандидат на президентските избори в Еквадор беше убит

0
178

Фернандо Виявисенсио, кандидат-президент на изборите в Еквадор и бивш член на Националното събрание на страната, е бил убит по време на предизборен митинг.

В петък шестима колумбийци, заподозрени в извършване на престъплението, бяха арестувани и ще бъде изследвано участието им в убийството, съобщават медии. Фернандо е бил прострелян на влизане в колата си след събитие в столицата Кито тази сряда. 

Чичото на Виявисенсио, Гало Валенсия, описва момента, в който племенникът му е бил убит: „Бяхме само на няколко метра от училището, когато бяхме ударени от градушка от около 40 куршума.“ Той съобщи, че неговият племенник е бил улучен от три куршума в главата. Други девет души са били ранени, включително кандидат за народното събрание и двама полицаи според данни на прокуратурата.
Веднага след убийството на Фернандо петима от останалите кандидат-президенти обявиха прекратяване на кампаниите си, като всички осъдиха престъплението и отправиха остри критики към настоящото управление, твърдейки, че то не е способно да гарантира сигурността и да контролира реда в държавата.
Бивш депутат и разследващ журналист, Виявисенсио, воден от идеята за борба срещу престъпността и корупцията в страната, е бил един от осемте кандидати на изборите. В свое интервю за вестник “El Universo“ Фернандо твърди, че е правил журналистически разследвания по около 260 случая, свързани с корупция.

В миналото Еквадор се е считала за сравнително безопасна и стабилна страна в Латинска Америка, но през последните години се усеща рязък скок на престъпността там. Това се дължи на все по-честото присъствие на колумбийски и мексикански наркокартели, които стават част от местните престъпни групировки.

В края на месец юли Фернандо Виявисенсио е получил заплахи от банда, наричаща себе си “Los Choneros“, след което му е била осигурена охрана. След убийството му в социалните медии се появи видеоклип, в който въоръжени мъже поемат отговорност за убийството. Мъжете твърдят, че принадлежат към бандата “Los Lobos“ („Вълците“), които са съперници на “Los Choneros“. Часове по-късно обаче в интернет се появява друг видеоклип, в който друга група мъже – този път без маски – заявяват, че са “Los Lobos”, и отричат да са играли роля в убийството. Те твърдят, че другият видеоклип е опит на съперниците им да ги набедят за убийци. И двете банди са добре познати в страната и насилието, което упражняват, се оказа една от основните тревоги на еквадорците преди президентските избори на 20. август.

В предизборната кампания на г-н Виявисенсио беше заложена идеята за строги репресии срещу наркокартелите, които печелят от трафик на кокаин, което е навлякло яростта на групировките.

Той не е първият убит политик в Еквадор. Миналия месец беше застрелян кметът на град Манта, а през февруари беше убит кандидат за кмет на село Пуерто Лопес. Разстрелът на кандидат-президент на обществено събитие в столицата обаче е най-жестокото нападение досега и е свидетелство за влиянието на наркокартелите в страната. Беше обявено извънредно положение и настоящият президент Гилермо Ласо обеща, че „престъплението няма да остане ненаказано“.

„Еквадор ще възстанови мира и сигурността“, сподели Ласо в социалните мрежи. 
Източници: BBC, AP News
Автор: Паола Смоличка