Президентът на Чад съобщи за лидерска смяна в Боко Харам

0
944
Снимка: Wikimedia Commons

 

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Считаният за лидер на ислямистката групировка Боко Харам Абубакар Шекау е загубил ръководната си позиция. Според президента на Чад Идрис Деби на мястото му е поставен негов съмишленик, за когото се твърди, че е отворен за мирни преговори. Деби, чиито военни сили се сражават срещу Боко Харам в близост до границата с Нигерия, сподели информацията на пресконференция във вторник и добави, че на групировката са нанесени тежки загуби, които ще доведат до окончателното и унищожаване до края на годината.

„Човекът, заместил Шекау, се казва Махамат Дауд и иска да преговаря с нигерийското правителство. На мнение съм, че не трябва да се преговаря с терорист.“ – предупреди чадският президент.

Остава неясно, откъде Деби е получил информацията. Според спекулации от последните месеци Абубакар Шекау е избягал от Нигерия заради увеличилите се военни операции на нигерийската и чадската армия. Същевременно Д-р Джонатан Хил от Катедрата по отбранителни изследвания към Кралския колеж в Лондон признава, че за пръв път чува за член на Боко Харам с името Махамат Дауд. В изследователската си дейност Хил следи отблизо действията на екстремистката групировка.

На събитието по случай 55-та годишнина от независимостта на Чад от Франция, състояло се в столицата Нджамена, държавният глава Деби подчерта, че въпреки значителния прогрес в битките срещу джихадистите в пограничните райони на Камерун, Чад и Нигер, самоубийствените бомбени атентати продължават да представляват заплаха.

Във вторник Боко Харам взриви бомба в нигерийското село Сабон Гари, в близост до североизточния град Майдугури и отне живота на 47 души. Два дни преди това, в същия район, ислямистите застреляха четирима и отвлякоха петима души.

Изготвил: Даниел Янев

Източник: Daily Telegraph