Президентът на Естония призова за разполагане на постоянни сили на НАТО в страната

0
1015

770360

Президентът на Естония, Тоомас Илвес, призова в страната да бъдат разположени постоянни сили на НАТО. Пред британския вестник „Дейли Телеграф“, Илвес заявява, че Естония се чувства застрашена от руските военни полети и учения в региона и агресивната реторика от страна на Москва. Засега единственият контингент на НАТО в Естония наброява 150 пехотинци, разположени за постоянно.

НАТО обеща изпращането на 5 000 военнослужещи за защита на уязвимите страни членки на Алианса. Според Северноатлантическия договор, ако една страна членка бъде нападната, останалите са задължени да се включат в нейната защита, т.нар. принцип на колективна отбрана.

Междувременно, руското правителство заяви, че е притеснено от сближаването на Швеция и Финландия с Алианса. Финландия, която е съседна на Русия, както и Швеция, не са страни членки на НАТО, но засилиха сътрудничеството си с Алианса.

Министрите на отбраната на Скандинавските страни, включително Норвегия, Дания и Исландия, се съгласиха в петък, че настоящето поведение на Русия е особено сериозно изпитание за европейската сигурност и Северна Европа трябва да бъде подготвена за евентуална криза. От руското външно министерство отговориха, че това би навредило на сътрудничеството в региона, което е изграждано в продължение на няколко десетилетия.

От НАТО заявяват, че военната подкрепа от 5 000 войници, обещана на събранието на Алианса в Уелс през септември, може да бъде разположена в рамките на 48 часа, за да защити източноевропейските страни членки на Алианса, в случай, че Русия прояви агресия. „Това е чудесна идея, но в реални условия, се опасявам, че би било прекалено късно“, заяви в отговор Илвес.

През 2014 г. НАТО учетвори полицейската си мисия в Балтийските страни от 4 на 16 бойни самолети, незначителен брой в сравнение с руските военновъздушни сили.

 

Източник: BBC

Изготвил: Екатерина Димитрова