Производители на кафе в Колумбия в сериозен сблъсък с полицията

0
1219

Coffee-farmers

Хиляди производители на кафе в Колумбия излязоха ​​на стачка с искане за по-големи държавни субсидии, за да не бъдат повлияни от падащите международни цени на тонизиращата напитка. В същото време имаше сериозни сблъсъци с полицията в редица градове и села из страната.

Президентът Хуан Мануел Сантос призова за прекратяване на протеста, твърдейки , че стачката е „ненужна и неудобна“. На протестите имаше редица сблъсъци с полицията, а опозицията разкритикува позицията на правителството във връзка с кризата.

Колумбия е четвъртата по големина в света производител на кафе.

Износът на кафе е една от най-големите стоки за експорт в страната, а повече от половин милион семейства разчитат на културата за препитанието си. Реколтата миналата година бе най-ниската от десетилетия. Производителите на кафе блокираха улици и магистрали в редица села и някои важни градове, като Меделин. Силите за сигурност, от своя страна заявиха, че няма да толерират блокиране на пътища и избухнаха сблъсъци.

Производителите настояват за по-голяма държавна подкрепа, след като миналата година цената на кафето на международния пазар се срина. Президентът заяви, че неговото правителство вече изплаща на производителите субсидии в размер на 60 хиляди песос (24 €, $ 33) за всеки 125 килограма кафе. Той заяви още, че ще обмисли възможността за разширяване на плащанията, които започнаха през юли миналата година. „Стачката е не само неудобна и ненужна, но и несправедлива“, каза той в реч, излъчена по радиото и телевизията.

Колумбия е четвъртият най-голям производител в света, след Бразилия, Виетнам и Индонезия.

източник:
фото: