Протести в Кувейт

0
744
Протестите срещу правителството в Кувейт събраха хиляди хора.
Протестите срещу правителството в Кувейт събраха хиляди хора.

На полицията в Кувейт и се наложи да използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне голямата тълпа от демонстранти, които протестираха срещу новият избирателен закон. По думите на активисти и отзовали се медици, са пострадали десетки хора. Това е най-големият протест в Кувейт за последните години.

[youtube P4LlCS_sg1I]

Протестите започнаха, след като на 7 октомври емирът на Кувейт, Шейх Сабах ал-Ахмед ал-Сабах, разпусна парламентът на страната. В парламента доминира опозицията, а правителството е под контрола на семейството ал-Сабах. Управляващите назначиха нови избори на 1 Декември, съпровождани от нов избирателен закон. Според опозицията, този закон е точно срещу тях, тъй като парламента е с най-много пълномощия в сравнение с другите избираеми държавни органи. Още повече, многобройните опозиционни представители в парламента отворено критикуват управляващото семейство.

Въпреки това, емирът и неговото семейство, което стои на чело на Кувейт вече 250г., държи ключови правитествени и изпълнителни позиции – упражнява пълен контрол в страната.

Според конституцията на Кувейт, 83 годишният емир е „с имунитет и е неприкосновен“.

От 2006г. това е вече е шестото разпускане на парламента на страната.

Правителстовото обяви, че изборите през декември и новият закон са за да се „запази националното единство“.

Източник

Фотография