Протестиращи в Македония искат оставката на правителството

0
819

Flag_of_Macedonia.svg

Над 2 000 протестиращи в Скопие влязоха в сблъсък с македонската полиция, във вторник, с искане на оставката на министър-председателя, Никола Груевски.

Груевски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, на власт от 2006 г., е в конфликт с лидера на Социалдемократическата опозиционна партия, Зоран Заев.  През последните месец Заев, публикува записи от подслушваните Груевски и други високопоставени лица, които обсъждат как да поставят членове на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на държавни постове и съдийски места. Груевски отрече обвиненията и заяви, че записите са резултат от заговор. Държавната прокуратура привлече под отговорност Заев в обвинение за „насилие срещу представител на висши държавни структури“.

Във вторник обаче Заев публикува нови аудио записи и обвини Груевски и вътрешния министър в опит да прикрият смъртта на 22-годишен младеж, починал вследствие на побой от полицай през 2011 г. повреме на празненства след победа на изборите. Полицаят бе осъден на 14 години затвор за убийство. Според опозицията обаче, правителството е целяло да избегне отговорност с присъдата на полицая. Министерството отрече обвиненията на Заев и го упрекна в опит да използва трагичния смъртен случай за политически цели.

Протестиращите се събраха след пресконференцията на Заев. В сряда протестите продължиха, като мнозина бяха ранени. Правителството заяви, че 38 полицаи са пострадали.

Министърът на външните работи, Никола Попоски обясни, че този конфликт вреди на международния имидж на страната.

 

Източници: Reuters, BBC

Изготвил: Екатерина Димитрова