Протести, докато парламентът на Тайван прокарва реформи

0
53
Източник: Reuters

Депутатите в Тайван се блъскаха, разгръщаха банери и викаха един срещу друг във вторник в спор относно усилията за разширяване на парламентарния надзор върху правителството, налагани от опозицията, въпреки гнева на управляващата партия, която твърди, че не е имало консултация.

Неразбирателството в тайванския парламент започна още с встъпването в длъжност на новия президент – Лай Чинг-те в понеделник, изправен не само пред гневен Китай, който го смята за „сепаратист“, но и срещу разединените парламентарни групи, след като неговата Демократическа прогресивна партия (ДПП) изгуби мнозинството си.

Няколкостотин души се събраха пред парламента, за да протестират срещу реформите и обвиниха опозицията, че работи съвместно с Китай и се опитва да убие демокрацията.

Двете основни опозиционни партии: Гоминдан (ГМД) и Тайванската народна партия (ТНП), които заедно имат достатъчно места за мнозинство, си подадоха ръка, за да подкрепят реформи, които дават на парламента по-голям контрол върху правителството.

Това включва противоречиво предложение депутатите да наказват длъжностни лица, за които се смята, че проявяват неуважение към парламента, като правят неверни изявления или „задържат информация“.

Въпреки че не се повториха сцените от петък – на законодатели, които се удрят и борят помежду си в залата, депутати от ДПП, носещи ленти на главата с надпис: „Демокрацията умря“, поискаха повече дискусии по предложенията и изляха гнева си срещу ГМД.

„На ораторската платформа днес не е ГМД или ТНП. Това е Си Дзинпин“, каза членът на групата на ДПП – Кер Чън-минг пред камарата, визирайки президента на Китай.

Забележките му предизвикаха викове „Млъкни!“ от лагера на опозицията, някои от които размахваха плакати с надпис „Реформиране на парламента, пуснете слънчева светлина“.

ГМД обвини ДПП, че се опитва да „разпространи слухове и да ги оцвети в червено“ – цветовете на управляващата комунистическа партия в Китай, в опит да задуши реформите.

„ДПП разпалва популизма и техните антиреформаторски действия нямат опора“, каза говорителят на ГМД – Ян Чи-ю.

Настоящите предложения за реформа „прекалено разширяват“ властта на парламента, каза пред Ройтерс Чанг Хунг-лин, ръководител на Citizen Congress Watch (неправителствена група, която се застъпва за гражданския надзор на парламента, въпреки че групата подкрепя съществуващите усилия да се даде на парламента повече правителствен надзор). Настоящите предложения, някои от които преминаха на второ четене във вторник, дават на законодателите правото да изискват от страни като служители на отбраната и частни компании да свидетелстват в парламента без подходящ контрол и проверка на различните институции – каза Чанг Хунг-лин.

„Това е вредно за административната ни власт и за съдебната система“, допълни той.

Източник: Reuters

Превод: Йоана Евгениева