Проведе се 173-то заседание на Военния комитет на НАТО

0
1568

rsz_20150521_150521-173chods_rdax_775x440

Снимка: NATO

Началниците на отбраната на страните членки на НАТО обсъдиха Планът за готовност за действие, ситуацията в Украйна и предстоящи мисии и операции на Организацията, участвайки в поредното заседание на Военния комитет на Алианса, провело се на 20 и 21 май в Брюксел. Те споделиха мнения относно настоящи и бъдещи предизвикателства в областта на колективната сигурност и дадоха на Северноатлантическия съвет конкретни препоръки преди срещата на министрите на отбраната следващия месец.

„Срещата на военния комитет на НАТО се провежда във важен за нас момент на нова и постоянно развиваща се обстановка, която според мен се превърна и в нова норма“ – заяви председателят на Военния комитет на НАТО, генерал Кнуд Бартелс, по време на пресконференцията си.

Началниците на отбраната акцентираха върху проблемите, идващи от изток и юг, и необходимостта всички страни членки да бъдат предпазени от всякакви опасности.

„Ние подобрихме ситуационната си осведоменост и разузнаване, ускоряваме процеса на взимане на решения, откривайки нови начини за сътрудничество с международните ни партньори и прилагаме чрез Плана за готовност за действие най-голямото подсилване на колективната ни защита от края на Студената война насам.“ – добави още генерал Бартелс.

Заседанието беше изпозлвано и като възможност за среща с Украйна и затвърждаването на пълната подкрепа от НАТО спрямо суверенитета и териториалната цялост на страната. Алиансът изразява безпокойството си заради тенденциозното неспазване на уговореното в Минск спиране на огъня от страна на сепаратистите, употребата на тежка артилерия и подкрепата, която бунтовниците продължават да получават от Русия.

Срещата със страни партньорки на НАТО позволи на 28-те началници на отбраната да изтъкнат значимостта на заздравяването на партньорствата чрез осъществяване на взаимни упражнения, с които да се повиши междуоперативността.

„Партньорствата са и ще продължават да бъдат необходими за начина, по който НАТО работи. Наши партньори са ни помагали в Афганистан, Косово и други райони, жертвайки се рамо до рамо с войските ни и борейки се заедно с нас срещу тероризма и пиратството.“ – коментира по темата председателят на Военния комитет на Алианса.

На края на 173-то заседание на Комитета отбранителните началници препотвърдиха отдадеността си към настоящите мисии на НАТО, приветствайки отбелязания прогрес в мисията в Косово. Предмет на дискусия бяха и предизвикателствата, стоящи пред Афганистан и мисията „Решителна подкрепа“, където афганистанските институции и сили за сигурност трябва да бъдат подпомагани и да получават съвети.

„НАТО е най-силният военен съюз в света и неговите мисии трябва, и продължават да допринасят за световния мир и стабилност.“ – каза в заключителното си слово генерал Кнус Бартелс.

Военният комитет на НАТО е висшият военен орган на Алианса и е първичен източник на съвети от военно естество към политическите органи на организацията – Северноатлантическия съвет и Групата за атомно планиране. Основни участници в заседанията са началниците на отбраната на страните членки, като срещите на Комитета се състоят три пъти годишно.

 

Източник: NATO

Изготвил: Даниел Янев