„Първата крачка“ към подпомагане младежката безработица в Европа

0
686

Symbolic picture - employment

Лидерите на ЕС приключиха срещата си в Брюксел, като стигнаха до съгласие  да бъдат вложени 6 млрд. евро (£ 5 млрд., $ 8 млрд.) в схеми за младежки тренировъчни обучения, предвид рекордната безработица.

Те се споразумяха също така за насърчаване на кредитирането на нуждаещия се  дребен бизнес, като се използват допълнително 10 млрд. евро за финансирането.

Приблизително четвърт от търсещите работа на възраст 18-25 години в Европа не успяват да се сдобият с такава.

Критиците твърдят, че този проект ще има слабо въздействие, докато страните се върнат към растеж, но австрийският канцлер Вернер Файман заяви, че тези мерки са „първата стъпка“.

На среща на високо равнище лидерите на ЕС потвърдиха, че искат споразумение до края на годината по повод ликвидиране на фалиралите банки на европейско, пред тези на национално равнище.

Те също одобриха преговорите за присъединяването на Сърбия, които ще се проведат най-късно до месец Януари, както и дейностите относно подготовката за влизането на Хърватия в Европейския съюз в понеделник.

„Откровено казано ужасяващи“

Към края на април, около 5,6 милиона млади хора отговарящи на условията за работа в ЕС са  безработни, показват данни на Евростат.

Гърция има най-голям дял, с 62.5%, а Испания е 56,4%. Това контрастира със само 7,5% в Германия.

Продължава да се увеличава нивото на младежката безработица в България. През февруари нивото й е достигало 29,1%, докато през януари е било 28,8%, а не 28,3%, каквато беше първоначалната оценка, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че броят на младите хора без работа в Европа е „честно казано ужасяващ“, и представлява огромен блок на способността на ЕС да се конкурира в глобалната надпревара.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ключът е подобряване на конкурентоспособността, а не създаване на нови купища пари.

Председателят на Европейския парламент, Мартин Шулц, туитна, че тези 6млрд. евро, макар и „капка в морето“ са някакъв старт.

„Това, което ние, сегашното поколение политици, дължим на  тези млади хора са добри идеи, смелост и своевременни действия – за да се генерира растеж най-накрая“, каза той в реч.

„В крайна сметка, най-важното значение на откриването на нови работни места- и чрез това борба с младежката безработица- е икономическият растеж“.

Бюджетната  сделка
Планът за задействане на така необходимото  банково кредитиране на малките и средни предприятия (МСП) включва използването на допълнителни 10 млрд. евро за финансирането на Европейската инвестиционна банка.

Идеята е да се насърчат частните банки да отпускат заеми, като им бъдат предоставяни EIB гаранции.

Френският президент Франсоа Оланд прогнозира, че ЕС ще има един орган за банков надзор, както и механизъм за затваряне на фалирали банки, поставени до средата на следващата година.

Източник