Първият учебен ден в Сирия – не за всички

0
1485

Неделя беше първият учебен ден за сирийските деца, но при конкретната обстановка, много семейства не могат да изпратят децата си на училище. Най-честата причина, е че след като са избягали от конфликтните зони в Сирия, родителите не могат да се върнат, за да вземат документите, нужни за преместване от едно училище в друго. В някой случаи, въпросните документи са напълно унищожени, заедно с училищата.

Според официални статистики на сирийското министерство на образованието, над 2 000 оществени училища са, или от части, или напълно разрушени в резултат на битката в страната, а допълнително 759 училищни сгради се използват като убежища за бежанци. Според правителството 22 000 останали училища успяват да смогнат с наплива на ученици и работят на смени.

Учениците, които успяват да минат през регистрационният процес, едва ли ще усетят разлика между училището и ваканцията, която са прекарали, под натиска на постоянно надвиснала заплаха.

Според Дина Краисати, регионалният съветник по образованието на УНИЦЕФ, не по-малко от 200 000 сирийски деца, които са избягали от своите домове и са останали в границите на Сирия имат проблеми с получаването на образование. Извън границите на държавата, ООН регистрира повече от 250 000 бежанци, включая и деца. А има още десетки хиляди, избягали към Йордания, Турция, Ливан и Ирак, които не са регистрирани.

В йорданския бежанският лагер „Заатари“ над две трети са на възраст под 18 години, а около 5 000 са 4 годишни или по-малки, така Заатари бързо става известен като „детският лагер“. Образованието е ключова нужда при децата при връщането им към нормален живот, за това именно работят УНИЦЕФ и „Save the Children“, но според йорданските власти, това може да стане най-рано в Октомври, когато правителството на Бахрейн обеща финансиране. Според УНИЦЕФ това не е достатъчно бързо.

Един от представителите на фондът към ООН споделя: „Децата наистина имат нужда да върнат усещането си за нормалност. Те преживяха ужасни времена и са били свидетели на изключително насилие. Те се нуждаят, колкото се може по-скоро, не само да се върнат към образованието, но и да се върнат към някакъв вид рутина, стабилност. Училището дава един от най-добрите начини.“

Източник

Източник

Фотография