Рекордни 110 милиона изселници по света

0
83

Войните в Украйна и Судан, както и кризата в Афганистан принудиха милиони да бягат в търсене на своята безопасност. Според Върховният комисариат на ООН за бежанците, техният брой достига рекордните 110 милиона души.

Около 19 милиона души са били принудени да избягат като общият им брой достига 108,4 милиона до края на изминалата година.

„Оттогава броят им се е увеличил до най-малко 110 милиона, най-вече поради продължаващия осем седмици конфликт в Судан“, каза пред репортери комисарят на ООН за бежанците Филипо Гранди. На пресконференцията си в Женева, той сподели, че: „Тази ситуация е ясен показател за състоянието на света, в който живеем“.

Общата цифра включва хора, които търсят безопасност в собствените си страни, както и тези, които са прекосили границите. Според доклада техният дял съставлява около 37,5 % от общия брой.

„Все по-трудно е дори да си представим решение на проблема, какво остава пък и да предложим такова. Живеем в изключително поляризиран свят, в който международното напрежение допринася за засилването на хуманитарните проблеми.“- казва Гранди.

Преди конфликта в Сирия през 2011 г. е имало около 40 милиона бежанци и хора, които се преселват в рамките на страната. В продължение на 20 години това число остава относително стабилно. В последно време обаче се наблюдава тенденция към нарастването му с всяка изминала година.

Гранди посочи „обичайния пакет от причини“ за разселването на все повече хора – конфликти, преследване, дискриминация, насилие и изменение на климата.

Според доклада, от общия брой бежанци и тези, които се нуждаят от международна закрила, половината идват само от три държави: Сирия, Украйна и Афганистан.

В края на 2022 г. 11,6 милиона украинци са принудени да напуснат домовете си. Според данните 5,9 милиона се изселват в рамките на страната, а 5,7 милиона в чужбина.

Гранди изрази своите притеснения относно държавите, които въвеждат по-строги правила за приемане на бежанците. Страни в източната част на Европейския съюз, като Полша и Унгария, отказват да приемат когото и да било от Близкия изток и Северна Африка. В същото време десните и популистки партии в целия блок подхранват дебата с антиимигрантска риторика.

Извън ЕС, Обединеното кралство прокарва ново законодателство, което ще попречи на всеки, който пристигне с лодка от другата страна на Ламанша, да поиска убежище. Засега законопроектът не е получил необходимата подкрепа.

„Виждаме все по-голямо нежелание от страна на държавите да се придържат напълно към принципите на конвенцията за бежанците от 1951 г. , дори държавите, които са я подписали“, каза Гранди пред агенция Ройтерс в кулоарите на брифинга.

Въпреки това, има място за оптимизъм покрай сделката, постигната от министрите на ЕС миналата седмица за споделяне на отговорността за мигрантите и бежанците.

Превод: Вероника Средкова

Източник: ALJAZEERA