Рекорден брой хора от Западните Балкани са поискали убежище през 2012 г. в ЕС

0
607

4323779872_345bb89732_z

Изданието EUobserver предаде, че броят на хората от Балканите, които търсят убежище в Европейския съюз, е достигнал рекорден размер през 2012 г. То се позовава на информацията на базираната в Брюксел организация “Европейска инициатива за стабилност”, която работи по въпросите за Балканите, Турция и разширяването на ЕС.

Според нея от януари до септември 2012 г. 33 500 души от Западните Балкани са поискали убежище в ЕС спрямо предишния рекорд през 2010 г., когато броят на подадените молби е 29 680.

Сърбия е сред основните страни, от които тръгват бежанците. Данните на организацията показват, че около 90% от хората от Сърбия, които са подали молба за убежище, са с ромски произход, за Македония този процент 60. Търсещите убежище от  Босна са с различна етническа основа.

 Неправителствената организация припомня, че има страни от ЕС, които настояват за постепенна отмяна на безвизовото пътуване на гражданите от Западните Балкани и подчертава, че това според нея не е добро решение.

Източник

Източник на снимка

SHARE
Previous articleГотов е временният център за бежанци в Харманли
Next articleСирийски бежанци в Йордания се борят със зимата
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS