Рекорден брой от 107, 500 души са достигнали Йемен след рисковано пътуване по море

0
668

50f52e936

Агенцията на ООН обяви, че около 107,500 африкански бежанци и мигранти са извършили рискованото пътуване по море от Сомалийския полуостров до Йемен през 2012г. Това е най – големият наплив на хора откакто ВКБООН  е започнал да води тази статистика през 2006г. Предишният рекорд беше през 2011г., когато повече от 103 000 души пристигнаха в Йемен на контрабандни лодки.

 Около 84 000 или повече от 80 процента от пристигащите са от етиопска националност, докато останалите са сомалийски бежанци. Много мигранти използват Йемен като транзитна спирка по пътя за държавите в Персийския залив.

Всички пристигащи сомалийци автоматични биват признати за бежанци от йеменските власти.Много малък процент от етиопците и хората от  другите национлности търсят убежище в Йемен, било поради лиспата на знание и достъп до механизмите за убежище или защото не отговарят на критериите, за да бъдат признати за бежанци.

 В Йемен персонал на ВКБООН и негови местни партньори извършват всекидневни патрули по Аденския залив, за да предоставят помощ на всички новопристигнали. Въпреки това е много трдно да ги предпазят от рисковете, на които са изложени. Лодките, които използват, често са препълнени. ВКБООН изчислява, че поне 100 души са се удавили или изчезнали, докато са се опитвали да пресекат Аденския залив или Червено море през 2012г.

Новопристигащите са изложени на риск от експлоатация, насилие и изнасилване.Ситуацията е особено трудна по брега на Червено море.

Източник

Източник на снимка