Рекорден метеорен дъжд Персеиди в нощта на 12ти срещу 13ти Август

0
639
чудесни условия за наблюдаване на “падащи звезди”
чудесни условия за наблюдаване на “падащи звезди”
чудесни условия за наблюдаване на “падащи звезди”

 

Метеорен дъжд ще украсява небето в следващите две седмици. Пикът на природното явление е в нощта на 12 август, между 21 ч и полунощ, когато ще можем да наблюдаваме по около 100 падащи звезди на час.

Тази година пикът на Персеидите се пада преди първа четвърт на Луната, която няма да пречи на всички желаещи да наблюдават „звездопада”. Метеорите ще навлизат в атмосферата със скорост 212 000 км/ч и далеч от градските светлини ще може да се видят до 100 изгарящи метеора в час.

В НАСА смятат, че Персеиди 2013 ще бъдат особено многобройни, а количеството „падащи звезди” ще бие всички предишни рекорди. Но те не за първи път са в ролята на рекордьори. През 2008 г. са фиксирани най-много метеори в сравнение с другите метеорни потоци. По този показател на второ място са Джеминидите, но те отстъпват по яркост на Персеидите.

Това явление може да се наблюдава от всяка точка на планетата, но в Северното полукълбо то се вижда най-ярко. От Земята изглежда, че радиантът на този метеорен дъжд е разположен в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди.

Източник

Снимка

 

SHARE
Previous articleИспанския педофил Даниел Галван Вина бе отново задържан
Next articleЕдин милион сирийски деца са бежанци
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS