Религиозните лидери, папа Франциск и Великият иман на Ал-Азхар, получиха покана за обща реч пред Съвета за сигурност на ООН

0
101
Източник: picture-alliance/dpa/G. Hamdy

Главата на Римокатолическата църква, папа Франциск, и Великият имам на Ал-Азхар, Ахмед ел-Тайеб, бяха официално поканени от Съвета за сигурност на ООН да изнесат речи по време на заседанието му през юни в Ню Йорк.

Заседанието, което ще бъде председателствано от Обединените арабски емирства, има за цел да се фокусира върху насърчаването на хуманитарни инициативи и предприемането на решителни стъпки за постигане на световна сигурност и прекратяване на конфликтите.

Ал-Азхар е висша ислямска институция, базирана в Кайро, Египет. Като един от най-важните центрове на религиозно образование и ислямска мисъл в света, Ал-Акзар играе важна роля в насърчаването на толерантност, мир и разбирателство между различни религиозни общности.

Предвидено е, че речите на двамата видни религиозни лидери ще бъдат изнесени пред сесията на високо равнище на Съвета, наречена „Значението на ценностите на човешкото братство за насърчаване и поддържане на мира“, която ще се проведе в средата на юни и ще включва представители на всички 15 страни членки на Съвета, както и други важни лица и организации като генералния секретар на ООН, представители на международни и неправителствени организации в контекста на зададената тема.

Папа Франциск и шейх Тайеб ще потвърдят своето присъствие през този месец.

Монсеф Слими, политически анализатор по арабски и европейски въпроси и ръководител на Германо-магребския институт за култура и медии, подчерта, че това е първи път, когато толкова видни религиозни лидери като папа Франциск и шейх Тайеб, са поканени да говорят пред Съвета за сигурност. Това представлява важно политическо и морално послание в труден момент за света, както в арабския свят със запалващите конфликти, включително в Судан, така и на Запад, където войната в Украйна продължава.

Въпреки че през януари 2011 г., отношенията между Ал-Азхар и Ватикана бяха прекъснати поради изказвания на папа Бенедикт XVI относно исляма и мюсюлманите, Тайеб, който е известен като умерен и центристки религиозен лидер, посети Ватикана. Така през 2022 г. първата му среща с папа Франциск, постави началото на нова ера за Ал-Азхар и Ватикана.

Папа Франциск се стреми да укрепи мирната дипломация, откакто беше назначен за глава на Католическата църква през 2013 г. Той е водил и множество диалози с лидери на църкви и ислямски институти, които са спомогнали за укрепване на отношенията между християни и мюсюлмани.

Досега са се състояли девет срещи между великия имам и папата.

През февруари 2019 г. двамата лидери се срещнаха в Абу Даби и подписаха „Декларация за човешкото братство“,  която обещава религиозните лидери да работят заедно и да отхвърлят насилието и радикализма. Година по-късно Общото събрание на ООН прие документа и призова международната общност да отбелязва 4 февруари като ежегоден „Международен ден на човешкото братство“.

Източници: Al-Monitor

Превод: Ния Недялкова