Възобновяване на екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, в Саудитска Арабия

0
320

Саудитска Арабия трябва да приеме мораториум върху екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, заяви Службата на ООН за правата на човека в отговор на неотдавнашното възобновяване на смъртното наказание за тези престъпления.

Говорителката Лиз Тросел заяви, че през последните две седмици, след края на 21-месечния официален мораториум, екзекуции се извършват почти ежедневно.

„Възобновяването на екзекуциите за престъпления, свързани с наркотици, в Саудитска Арабия е стъпка, за която трябва да се съжалява, още повече само няколко дни след като мнозинството от държавите в Общото събрание на ООН призоваха за мораториум върху смъртното наказание в световен мащаб“, заяви тя пред журналисти в Женева.

17 екзекуции до момента

От 10 ноември насам Саудитска Арабия е екзекутирала 17 души за т.нар. престъпления, свързани с наркотици и контрабанда, като трима от тях са били екзекутирани в понеделник.

Тъй като екзекуциите се потвърждават само след извършването им, Службата на ООН за правата на човека не разполага с информация за това колко души може да са осъдени на смърт в страната.

Спиране на предстояща екзекуция

Г-жа Тросел обаче заяви, че са получили съобщения, че йорданецът Хюсеин або ал-Хейр може да е изложен на непосредствен риск. Работната група на ООН по произволните задържания вече е разгледала случая му и е установила, че задържането му няма правно основание и е произволно. Експертите по правата на човека отбелязват и сериозни опасения, свързани с правото му на справедлив съдебен процес.

„Призоваваме правителството на Саудитска Арабия да спре съобщението за предстоящата екзекуция на ал-Хейр и да се съобрази със становището на работната група, като отмени смъртната му присъда, освободи го незабавно и безусловно и му осигури медицински грижи, обезщетение и други компенсации“, каза тя.

В разрез с международните норми

Г-жа Тросел подчерта, че налагането на смъртно наказание за престъпления, свързани с наркотици, е несъвместимо с международните норми и стандарти.

Превод: Деница Ковачева
Източник: UN News