Русия обещава контрамерки, ако Украйна разположи на територията си американски ракети

0
1234

Flag_of_Ukraine_and_Russia

Wikimedia Commons

Русия обяви, че ще предприеме идентични действия, ако САЩ осигури ракетна защита на територията на Украйна. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда пред руската медийна агенция Интерфакс. Планът за разполагане на ракети в Украйна, за чието изпълнение обявиха готовност от Киев, се разглежда от Кремъл като опасност за националната сигурност на Русия.

От своя страна бившият украински президент и настоящ председател на Украинския национален съвет по сигурността Олександър Турчинов твърди, че Руската федерация е разположила балистични ракети от тип „Искандер“ в окупирания регион на Крим. Затова според него подобна стъпка в областта на сигурността ще защити Украйна от евентуално атомно нападение от изток.

В интервю за БиБиСи пък настоящият украинският президент Петро Порошенко сподели, че страната му се намира във война срещу Русия, а не срещу подкрепяни от нея сепаратисти. За него самият факт, че украинската армия залавя редовни руски войници в Източна Украйна, е достатъчно доказателство за твърдението му. По данни на украинското правителство от вторник двамата мъже са арестувани по време на престрелка в района на управлявания от сепаратистите град Луганск. Според дадените показания те са принадлежали към въоръжена група от 200 бойци, преминала в страната от Русия преди около 2 месеца. Руското министерство на отбраната твърди, че заловените са вече бивши руски войници.

Въпреки сключеното през февруари споразумение в Минск за спиране на огъня взаимните нападения продължават. Само за тази седмица загиналите украински войници наброяват 8. Украинското правителство търси отговорност за повторната ескалация на напрежението от наскоро нахлули в конфликтните зони части на руската армия.

„Мисля, че Русия се готви за нова офанзива. Трябва да сме подготвени за нея и да не даваме шансове за провокации“ – сподели още Порошенко.

„Имаме истински дефицит на доверие, който за съжаление се базира на конкретни факти. На конкретното неизпълнение на споразумения от подписани документи. Украйна трябва да приложи договорения мирен план за областта на Донбас“ – отвърна по повод на нападките говорителят на Кремъл Песков.

Въпреки категоричността на Киев шансовете Америка да се реши на участие в подобен сценарий са малки. От Вашингтон са поставили строги граници на доставянето на военни съоръжения за Украйна, изключвайки осигуряването на каквито и да било смъртоносни оръжия или модерни военни системи.

От началото на конфликта в Източна Украйна до днес са загинали 6250 души, сочи статистика на ООН.

 

Източници: Telegraph, FAZ

Изготвил: Даниел Янев