Руски и американски самолети се разминават на 3 метра един от друг над Черно море

0
854

 

Руски изтребител минал на 3 метра от американски разузнавателен самолет на висока скорост в международно въздушно пространство над Черно море, предадоха няколко американски официални лица в четвъртък.

Руската машина летяла заедно с американския самолет на същата височина, отделила се и продължила да следва самолета, преди да се се оттегли от района на 30 май. Американският самолет не е предприел опити срещу прехващането. Други детайли не са дадени. Военни лица не можеха да кажат дали е подаден дипломатически протест.

Инцидентът се случва седмици след друг подобен случай над Балтийско море, в близост до руската Калининградска област. Тогава друг американски разузнавателен самолет беше прехванат от руски Су-27, по начин, който американците нарекоха „небезопасен и непрофесионален“.

По-рано този месец флотът на САЩ, непривично, пусна видео, в което се показва как руски самолет Су-24 прелита от дясната страна на ракетоносеца „Рос“ в Черно море.

Видеото показва, че срещата между самолета и кораба е рутинна. Вижда се как бойният самолет приближава от дистанция и след това бързо преминава покрай американския кораб.

Руският самолет не е бил въоръжен и, според американски представител, всичко е било прието като рутинна операция.

Американски официални лица казват, че поради прелитането на повече военни самолети на НАТО и Русия над Черно море и Балтика, има и повече съприкосновения. На двата инцидента обаче се отделя особено внимание, поради опасността, която представляват за американските самолети и военни.

През април 2014 г. руски изтребител-бомбардировач Су-24 прелетя 12 пъти над американския AEGIS кораб „Доналд Кук“ в Черно море в продължение на час и половина.

Източници: CNNThe Diplomat

Изготвил: Димитър Велинов