Руски изтребител-бомбардировачи принудиха американски разрушител да напусне руските териториалните води

0
1079

Изтребител-бомбардировачи от руския флот принудиха американския разрушител „Рос“ да се оттегли в източно Черно море. Той е бил забелязан да се насочва към руски териториални води, след като е напуснал румънското пристанище Костанца. Инцидентът се случва ден след като избягалият бивш грузински президент Михаил Саакашвилие назначен за губернатор на Одеския регион, който граничи с Черно море.

„Екипажът на кораба се държа провокативно и агресивно, което е било сигнал за тревога сред операторите на базите за наблюдение и сред корабите от Черноморския флот, които са изпълнявали поставени им задачи. Вдигнатите ударни самолети Су-24 са показали готовност силово да възпрат нарушаването на границите и да опазят интереса на страната“, каза източникът.

Според него, руския черноморски флот постоянно следи за ситуацията в руски териториални води и е готов да отблъсне всякакви нарушения.

„Изглежда американците не са забравили инцидента от април 2014 г., когато един Су-24 всъщност накара цялото оборудване на новия американски разрушител „Доналд Кук“ с антиракетни системи да спре да функционира.“

В събота, на конференцията за диалог за сигурност Шангри-Ла в Сингапур, руският заместник министър на отбраната Анатоли Антонов каза, че американски ракетни кораби в близост до руски териториални води са заплаха за стратегическото равновесие.

Миналия месец САЩ подаде оплакване срещу Русия заради опасно прехващане на американски разузнавателен самолет в неутрални води над Балтийско море.

По-рано през месец май, Великобритания и Швеция вдигнаха изтребители, за да прехванат руски бомбардировачи, летящи близо до тяхна територия.

Източници: Sputnik NewsThe Guardian

Изготвил: Димитър Велинов