Русия обръща поглед към Глобалния Юг

0
29
Снимка: Unsplash

На фона на обтегнатите отношения със Запада Москва е решена да разшири търговията си със страни от Глобалния Юг, както и да привлече инвестиции от тях.

Под натиск на западните санкции Русия изгражда по-задълбочени икономически връзки с държави от Глобалния Юг като Китай, Саудитска Арабия, Зимбабве и Афганистан, като за целта кани представители от тези страни на главния инвестиционен форум в Санкт Петербург.

Причината, поради която Русия търси по-интензивно партньорство с Глобалния Юг, се корени в обтегнатите отношения на Москва със Запада покрай войната в Украйна и последвалите я западни санкции, които се отразяват негативно върху руската икономика.

За да преодолее отрицателния ефект на санкциите, Руската федерация е принудена да разшири търговията си и икономическото си сътрудничество с държави извън Глобалния Север.

В тази връзка Москва използва Международния икономически форум в Санкт Петербург, който тази година се провежда под надслова „Основата на многополюсния свят е формирането на нови точки на растеж“, за да развие по-задълбочени търговски връзки с незападни партньори, както и да привлече инвестиции от тях.

На този етап все още не са сключени големи сделки между Русия и инвеститори от Глобалния Юг. Въпреки това Москва е категорична, че това е само началото на сътрудничеството между Русия и незападните страни, докато отношенията с Глобалния Север са разрушени за едно цяло поколение.

Засега присъстващите на форума представители на държави от Глобалния Юг са положително настроени към перспективата за разширяване на икономическите им отношения с Русия.

Президентът на Боливия Луис Арсе, който ще се присъедини към Путин на основната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург, заяви, че иска да сподели опита от новия икономически модел на Боливия с голяма държава от 2006 г. насам.

„Имаме собствен икономически модел, който прилагаме от 2006 г. насам, и искаме да споделим този опит“, заяви Арсе пред Путин.

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва участва в срещата, както и 45 други чуждестранни представители, сред които са министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, министърът на търговията на Оман и високопоставен представител на талибаните.

Макар руската търговия със Зимбабве да е малка – едва 168 млн. долара през 2023 г. в сравнение с търговията между Русия и Европейския съюз, равняваща се но 300 млрд. долара през 2021 г., и Зимбабве и Руската федерация са на мнение, че икомическите им връзки имат голям потенциал за растеж, от който и двете страни трябва да се възползват.

Тази позиция застъпва и държавният служител от Нигерия Небеолиса Анако, който заяви, че „Западът всъщност може да се изолира, тъй като е малцинство в света, макар и да е много важна част от него. Винаги е по-добре да си сътрудничим с други части на света“.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман пък се срещна на форума с вицепремиера на Руската федерация Александър Новак.

Новак заяви, че „приятелски държави“ поемат по-голямата част от износа на петрол и че около 70% от него се заплаща в национални валути. „Тази година за четири месеца вече доставихме 95% от петрола и петролните продукти на приятелски държави“, каза Новак.

С развитието на търговско и икономическо сътрудничество със страни от Глобалния Юг Русия успява да минимизира негативния ефект на западните санкции върху собствената икономика, която засега се оказва устойчива на силно намалената търговия с Глобалния Север.

Това е видно от факта, че в доларово изражение руската икономика на този етап е приблизително същата като преди десетилетие.

 

По текста работи: Доротея Янкова

Източник: Reuters