Русия улеснява придобиването на гражданство срещу военна служба

0
144
Източник: iStockphoto

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който ускорява пътя към придобиване на руско гражданство за чужденци, записали се в армията на страната.

Този ход идва, когато Москва се опитва да запълни войските си в Украйна чрез различни методи, включително набиране на мигранти. Русия е магнит за стотици хиляди хора от по-бедните централноазиатски страни и много от тях търсят гражданство всяка година.

През септември 2022 г. Путин за първи път разреши бързото придобиване на гражданство за чужденци, които са подписали договори с руската армия. Тези, които са подписали договор за най-малко една година и са участвали в активни военни действия в продължение на най-малко шест месеца, са имали право да кандидатстват за гражданство без да показват достатъчно познания по руски език или доказателства, че са живели в страната пет години. Техните семейства също имаха право да кандидатстват. Властите бяха длъжни да вземат решение по такива молби в рамките на три месеца, съгласно действащите по онова време правила. Друг указ на Путин от май 2023 г. допълнително опрости процедурата. Клаузата за участие в активни бойни действия най-малко шест месеца беше премахната, а всеки, който е подписал едногодишен договор по време на „специалната военна операция“, можеше да кандидатства по бързата процедура.

Указът, подписан в четвъртък, направи пътя за гражданство още по-бърз. Вече решението по такива молби не трябва да отнема повече от месец.

Новият указ идва на фона на редовни медийни съобщения за полицейски акции в руски градове, насочени срещу мигранти. Според медиите на задържаните им е било предлагано да подпишат договори с военните, а тези, наскоро придобили руско гражданство, са били изпращани до наборните служби, за да се определи дали са годни за военна служба.

При последната акция, за която съобщава опозиционният вестник „Новая газета“, бяха задържани повече от 3000 мигранти в навечерието на Нова година в Санкт Петербург. Докладът цитира анонимен полицейски източник, според който целта на акцията е намирането на мъже, които да бъдат записани в армията.

През есента на 2022 г. московските власти пуснаха реклами за военна служба и предложения за бързо придобиване на гражданство на узбекски, таджикски и киргизки език по няколко автобусни маршрута.

Откакто нахлу в Украйна, ръководството на Русия се стреми да увеличи военната си сила. Целта на президентът Путин е да увеличи броя на войските до 1,32 милиона. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че са необходими 1,5 милиона души „за гарантиране на сигурността на Русия“. Той не каза кога армията ще достигне този размер.

През август 2022 г. Путин нареди увеличаване на числеността на руската армия до 1,15 милиона души, считано от 1 януари 2023 г. През септември 2022 г. той нареди мобилизирането на 300 000 резервисти. Този брой се отчита като част от настоящия състав на армията.

Въпреки че Путин многократно е заявявал, че няма нужда от повече военни, неговият указ за мобилизация е безсрочен и забранява на войниците да прекратяват договорите си.

Руският президент заяви миналия месец, че 486 000 нови войници са подписали договори с военните през 2023 г., но не уточни колко от тях са чужди граждани. Медийни данни на групи за защита на правата на човека сочат, че руските власти също са предложили амнистия на затворниците в замяна на военна служба.

Както Русия, така и Украйна пазят в пълна тайна своите военни загуби. В началото на военните действия руската армия потвърди малко над 6000 военни жертви, но западните оценки са много по-високи. През октомври Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че Русия „вероятно е претърпяла 150 000-190 000 жертви“.

Превод: Лора Димитрова

Източник: AP News