Рядък вид акула бе уловена край бреговете на Австралия

0
858
beach-745088_960_720
Снимка: Pixabay

Изключително рядък вид акула, считан за „жив динозавър“, бе уловен край бреговете на Нов Южен Уелс, Австралия. Видът, известен като акула гоблин, се вижда рядко, тъй като обикновено живее във водите, близо до дъното на океана, на около 1200 метра дълбочина. Тъй като не харесват слънчевата светлина и предпочитат тъмнината на дъното на океана, са известни и като „акула вампир“.

Този малък екземпляр бе уловен в рибарските мрежи на Лочлейн Кели и баща му Майк, едва на 609 метра под повърхността на водата, в близост до Грийн кейп, край южния бряг на Нов Южен Уелс и е отведена до брега в Меримбула, на север.

Страховитото създание има подут розов корем, сиви перки, заострен нос и редица от малки, но остри зъби.

В Меримбула, в аквариума Уорф, уредникът Майкъл Макмастър и Алън Скримгеор от крайбрежния център за морски открития, при изучаване на съществото, са открили, че акулата гоблин е последният познат вид от Митсукуринидае, семейство акули, от преди 125 милиона години. Според тях, конкретният екземпляр е на 2-3 години, тъй като е сравнително малък – едва 1,2 метра на дължина. Една напълно развита акула гоблин е дълга между 3-4 метра.

Акулата ще бъде изпратена в австралийския музей в Сидни, където ще бъде изложена, за постоянно.

[slideshow_deploy id=’12267′]

Източник: Daily Mail

Изготвил: Светослава Димитрова