Време ли е за реформа в СЗО?

В разгара на най-голямата здравна криза от създаването на ООН, светът е приковал вниманието си към Световната здравна организация (СЗО) не само заради препоръките на експертите ѝ, но и заради проблеми в управлението, които стават обект на все по-голямо медийно внимание.

От началото на епидемията СЗО води държавите в борбата срещу новия вирус. Ежедневни пресконференции от Генералния директор, Тедрос Гебрейесос, дават информация за броя на заразените и тяхното териториално разпределение още преди епидемията да се превърне в пандемия. С разпространението на COVID-19 в почти целия свят обаче критиките към Световната здравна организация за неадекватни мерки и реакция, се засилват.

Най-силно отекнаха обвиненията към СЗО, когато американският президент Доналд Тръмп обяви, че е дал разпореждане на администрацията си за временно спиране на финансовата вноска на САЩ към СЗО, поради съмнения за прикриване на информация за разпространението на вируса и лошо управление, което е загубило ценно време на държавите в борбата срещу коронавируса.

Сред аргументите на Доналд Тръмп бяха липсата на адекватна реакция на СЗО още в началото на епидемията, когато тя не е изпратила достатъчно експерти, които да установят причините за възникването и разпространението на COVID-19 и не е призовала Китай за повече прозрачност и споделяне на информация за заразата. Това далеч не е първият случай на остра критика към ООН и оттегляне от споразумения от началото на мандата на Доналд Тръмп. През 2019 г. САЩ официално се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата.

Срещата на Г-7 и времето за трудни въпроси

След провелата се през изминалия месец конферентна среща на лидерите от Г-7, резултатът бе твърда позиция, че сега не е време за ограничаване на финансирането на организации като СЗО и че само чрез общи усилия с всички възможности на многостранната дипломация битката с вируса може да бъде спечелена. Още тогава обаче световните лидери споделиха нуждата от внимателно проучване и разследване на действията на СЗО, както и задаването на “трудни въпроси“, на които трябва да се търсят отговори. Ето че времето за това дойде, след като само преди седмица в рамките на виртуално заседание, държавите – членки на СЗО приеха резолюция, с която се съгласиха да бъде проведено независимо разследване на действията на организацията при справяне с пандемията от COVID-19.

Нека обаче разгледаме какви са основните дейности и цели на Световната здравна организация и как тя се финансира.

Kакво всъщност прави СЗО?

СЗО е основана през 1948 г. със седалище в Женева, а функциите и бюджетът ѝ се определят от всички държави членки. Задачите ѝ се простират от подобряване на здравните услуги по света и достъп на повече хора до основни здравни грижи, ограничаване на разпространението на заразни болести, до предвиждането на глобални здравни кризи като настоящата и тяхното овладяване.

Един от основните приноси на организацията за световното здраве още от 70-те години на миналия век е създаването на Програмата за имунизиране, с помощта на която милиони деца по света биват ваксинирани. Организацията, също така, работи за подобряване достъпа до антибиотици, чиста вода и санитарни условия, които силно намаляват рисковете от разпространение на зарази.

Източник: WHO Africa

СЗО създава редица научни фондове, привличайки учени от цял свят, които да работят върху някои от най-наболелите проблеми на медицината, включително изследването на антибиотичната резистентност на световното население, която се превръща в проблем, критичен за световното здраве.

В резултат от дейностите по превенция, проследяване и лечение от страна на СЗО и нейните глобални партньори в периода 2000 – 2015 г. броят на смъртните случаи, причинени от малария е намалял с 60%, а смъртността от туберколоза е спаднала с 30%. Организацията има важен принос в спасяването на живота на милиони деца по света, заболели от дребна шарка, а детският паралич днес почти напълно е изкоренен.

СЗО има ключова роля и в ограничаване на разпространението на ебола – вирусна инфекция, със средно 50% смъртност, която в различните периоди на разпространение на заразата, открита през 1976 г., е варирала между 25 и 90%.

Как се финансира СЗО?

Източник: WHO

Източниците на финансиране на Световната здравна организация са различни. Около 35% от бюджета на организацията идва от държавите – членки на СЗО, което се равнява на 1.79 млрд. щатски долара. Най-голяма вноска правят Съединените щати (553 млн. щ.д.), следвани от Великобритания (293 млн. щ.д.) и Германия (214 млн..д.). Трите държави заедно допринасят за над половината от бюджета, гарантиран от държавите членки. България допринася със 114 000 щ.д. от държавния си бюджет. Останалата част от финансирането на СЗО се формира от филантропски фондации, международни организации, дарения от бизнеса и частни лица.

Най-значителна част от общия бюджет на организацията бива усвояван в борбата срещу детския паралич, имунизации, подобряване на достъп до основни грижи, както и за управление и администрация. Вглеждайки се в териториалното разпределение на финансовите средства, можем да видим, че те са насочени преди всичко към африканските държави и тези от Източното Средиземноморие (Сирия, Ливан, Палестина, Йордания).

Какво показват предишни независими доклади и научен ли е урокът от епидемията от ебола ?

Критиките към СЗО, свързани с настоящата пандемия са ненавременни действия, липса на ефективни пропоръки, а често и противоречиви такива към държавите. Чести са обвиненията, че организацията защитава интересите на Китай.

Един от аргументите срещу СЗО е нейно официално съобщение от 14 януари, когато СЗО съобщава: „Първоначалните изследвания на ситуацията в Китай сочат, че няма доказателство за пренасяне на заразата от коронавируса от човек на човек“.

СЗО бива обвинявана и че е игнорирала информация от тайванските власти за сериозността на вируса още през декември, както и че умишлено не дава гласност на мерките, които Тайван предприема за справяне с COVID-19. Островът се превърна в добър пример, успявайки да овладее и контролира разпространението на коронавируса, а междувременно отношенията му със СЗО се изостриха.

През 2014 г. в борбата срещу ебола, СЗО по подобен начин бива разкритикувана, че оперативните ѝ действия са неефективни, че често има несъответствие между нормативно заложените ѝ функции и реалния капацитет на работа. Както и в кризата с COVID-19, СЗО реагира прекалено бавно в началото на епидемията и не успява да алармира навреме световната общност за опасностите от бързо разпространение на заразата.

През 2015 г.  Изпълнителният съвет на СЗО взима решение за създаване на Независим панел за оценка (Ebola Interim Assessment Panel), съставен от група от независими експерти, които да оценят реакцията на организацията при епидемията от ебола. Задачата на експертите се състои в оценката на три компонента от дейността на СЗО, а именно:

  • следване на Международните здравни правила;
  • капацитет на СЗО за справяне при здравни кризи;
  • сътрудничество на СЗО със здравните системи и хуманитарни организации.
Източник: UNICEF / Naftalin

Незивисимият панел от експерти установява категорично, че задействането на всички механизми на хуманитарната система при епидемията от ебола се е случило прекалено бавно.

На първо място, в доклада на Независимия панел се споменава, че промени в СЗО са необходими, за да изпълнява тя ролята си на „пазител на глобалното здраве“. Те обаче ще изискват участието не само на организацията, но и на Генералния секретар на ООН и на всички държави членки.

Една от препоръките на експертите e въвеждането на стимули на държавите – членки да докладват на СЗО за наличието на рискове за обществено здраве, както и увеличаване на финансовия принос на държавите със 100 млн. щ.д., които да бъдат насочени само за подготовка за отговор при епидемични кризи. Препоръчва се и нова стратегия за разпределение и организиране работата на регионалните офиси на СЗО по света, вземайки се предвид спецификата на всяка държава.

Впечатление прави препоръката на независимите експерти за създаване на Център за подготовка и отговор при кризи, чиято дейност да се следи от независим борд. Председателят на този борд следва да представя Годишен доклад за здравната сигурност на глобално ниво пред ръководството на СЗО и пред Общото събрание на ООН.

Анализирането на действията на здравната организация при епидемията от ебола е ключово за подобряване работата на организацията и отговора ѝ при епидемични и други здравни кризи. Всеки ненаучен урок тогава е довел до бавна и неефективна реакция при пандемии като днешната с COVID-19. Именно затова е критично важно сегашната ситуация и механизми на реакция да се анализират и оценят, за да сме подготвени за следващата пандемия, която може да е още по-смъртоносна от сегашната. А какво ще покаже независимото разследване на действията на СЗО при пандемията от COVID-19, предстои да разберем.

Източници: WHO; Ebola Interim Assessment Panel

„Благодаря на хората!“ Национален форум „С очи за всички“

Замисляли ли сте се колко често казвате благодаря на някого? Ще ви разкажа за един форум, в който изразът „Благодаря на хората!“ се повтаряше с трепет в гласа след всяка лична история в най-чистия и искрен вид. Всъщност това не бяха обикновени истории. УНИЦЕФ изправи пред нас най-силните хора на планетата Земя. От онази порода, за които казват, че трудностите са им отредени. Става въпрос за хората, които се изправят пред повече предизвикателства, отколкото всеки друг, но същевременно откриват своята суперсила и някак си тя изглежда неизмерима на фона на един обикновен човешки живот.

Под патронажа на министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов, по случай 30-тата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето УНИЦЕФ, заедно с Министерство на труда и социалната политика, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и НДК, на 20 ноември организираха Национален форум „С очи за всички“. В партньорство се включиха Нова телевизия, Нет Инфо, Българската национална телевизия и Дневник.

Конференцията бе открита от Дилиян Манолов от фондация „Визионер“ и Български младежки делегат към ООН, мандат 2018/2019, Бисер Петков, Министър на труда и социалната политика, Омбудсманът на Република България – Диана Ковачева и д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

Дилиян Манолов – представител на фондация “Визионер” и Български младежки делегат към ООН, мандат 2018/2019, Източник: УНИЦЕФ България

Хората се опитваме да компенсираме уврежданията“ и „бариерите са в нашите глави“, заяви още в самото начало на конференцията Омбудсманът на Република България, Диана Ковачева.

В първия панел чухме историите на Мариета Петрова, Мария Александрова, Калинка Асенова, Петър Нефтелимов и Янис Макдейвид. Всеки един от тях поднесе личната си история по изключително интересен начин. Техен модератор бе Дарин Маджаров, създател на образователната платформа Уча.се.

Графично представяне на Национален форум “С очи за всички”, Източник: УНИЦЕФ България

Участниците разкриха предизвикателствата, пред които са се изправяли, например често отправяни към тях реплики като „това е невъзможно за теб“, „какво да те правя сега?“ и т.н. Това са само някои от поставените им бариери от обществото, но въпреки това с много труд, болка и обич, те успяват да сбъднат и невъзможното.

Основата, която се положи в панела, бе, че уврежданията не са липса на конкретна способност, а напротив, те развиват нови способности у хората с физически затруднения. Всеки един от участниците успя да докосне сърцето на присъстващите. „Вие давате стойност не само на самите вас, но и на всички около вас“, заключи Дарин Маджаров, в края на дискусията.

Дарин Маджаров, създател на Уча.се и Калинка Асенова, участник в първия панел, Източник: УНИЦЕФ България

Приобщаващото образование е ключът, но бизнесът е важен, за да продължим

Това казва Юрий Вълковски, изпълнителен директор на „Reach for Change“ България, и акцентира върху въпроса кои практики са устойчиви. „Най-позитивното е, че има енергия за промяна в българското общество. Кой е генераторът на промяната? Вярваме, че тръгва отдолу нагоре“. Г-н Вълковски разказа как всяка година се разглеждат по 200-300 социални инициативи в България и се избират 5, главно такива, които биха могли да се разрастват и да бъдат чути.

Калинка Асенова, друг участник в конференцията, покорява върхове в буквалния смисъл на думата. Тя обича катеренето и пещерното дело, макар много хора да смятат това за лудост, поради зрителните й увреждания. „Ние можем да научим много от природата и не трябва да я подценяваме. За да приемеш другите, първо трябва да приемеш себе си. Първата победа винаги става в главата. Не бъдете спирачки за нас, но не бъдете и двигатели“. В същия дух д-р Лидия Маринова, член на Общински съвет Варна, подчерта, че в тази зала вижда много победители.

Участници от първия панел, Източник: УНИЦЕФ България

Петър Нефтелимов, доброволец, предприемач и автор на блог за практически съвети за бизнеса, открива своя начин, за да достигне до хората – технологиите. В своята история той наблегна върху мотивацията за работа на хората с физически увреждания. Според Нефтелимов: „Това са хора, които оценяват шанса, който им давате и работят с цялото си сърце“.

Програмата „Open Mind“ на Теленор е социално-корпоративен проект, създаден за включването на хора с физически увреждания в бизнеса. „Освен предизвикателствата, ние имаме и много ползи от работата си с тях. С тази програма ние насърчаваме толерантността и разбирането в компанията и обучаваме лидерите си на това“, отбеляза Радостина Тодорова – бизнес партньор „Човешки ресурси“ в компанията. До този момент в Теленор са наети 17 човека със специални потребности.

Янис Макдейвид е мотивационен лектор и автор на книгата „Вашият най-добър живот“. Ражда се без ръце и крака, което би събудило съжаление у много хора. Истината е, че това е последното усещане при среща с него, защото той по нищо не се различава от тези, които не са в неговото положение. „Запитах се кои са нещата, в които съм най-добър?“ Тогава той открива своята суперсила. Разбира се, не я нарича така – споделя, че това е просто мъчно постигнато приемане на себе си.

Янис Макдейвид, мотивационен лектор и автор на книгата “Вашият най-добър живот”, Източник: УНИЦЕФ България

Миналата година Макдейвид сбъдва една своя мечта – изкачва планина в Перу, носен от приятелите си на гръб. „Бях като турист в раница“, смее се той. Следващата му цел е Килиманджаро, която ще осъществи още идната година. Според Макдейвид, българското общество трябва да спре да говори за проблемите и предизвикателствата и да започне да говори за това от какво имаме нужда, за да живеем живота си по най-добрия начин.

Държавата и бизнеса за хората с интелектуални затруднения

Държавата също се старае да покрие нуждите на хората с интелектуални затруднения, но все още остават пролуки, които предстоят да се разрешат.

Варна е една от областите, в които напоследък най-усилено се работи за подобряване условията на децата с физически увреждания. Там има около 400 деца, които са имали проблеми с хранителния режим в училищата. За да се реши този проблем, в община Варна са възприети добри практики например, изискване постоянно присъствие, както на медицинска сестра в училищата, така и присъствие на лекар и се изграждат допълнителни съоръжения като рампи и асансьори за самостоятелен достъп.

Бюджетът на Министерство на труда и социалната политика е с 30 милиона повече от предходната година по данни на зам.-министър Зорница Русинова. В партньорства с неправителствени организации, тя вярва, че този подход ще отвори врати към възможно най-широк спектър от хора, които да споделят нуждите си в следващите години.

Свикнали сме да поставяме акцент главно върху затрудненията. Все още е така. Всеки един от нас е агент на промяната. Идеята е да приемеш различието на другите като нещо, което те обогатява“, заключи зам.-министърът за труда и социалната политика.

Все още остават някои неразрешени въпроси като например защо държавната издръжка за социалните услуги приключва след пълнолетие? Това бе една от важните теми, която повдигна пълнолетен човек с увреждания, присъстващ на форума, и остана без отговор. Въпросът заслужава специално внимание.

Ролята на медиите

Мария Чернева, журналист от БНТ, и Юрий Вълковски от фондация „Reach for Change” и организатор на конкурса „Промяната“ съвместно с Нова телевизия акцентираха върху ролята на медиите за подкрепата на работата за социалното включване на децата и младежите с различни способности.

Г-н Вълковски провокира присъстващите с въпроса: „Кое е системата? Само държавата ли? Медиите? А родителите? Децата? Истината е, че всеки един от нас би могъл да бъде герой на промяната.

Участници във втория панел на форума, Източник: УНИЦЕФ България

На мотивационния лектор Янис Макдейвид му е отнело 8 години, за да намери най-доброто за себе си. Можем да вперим поглед в негативите и да стоим залостени зад своята орисия, а може и да изберем да видим предимствата на ситуацията. Самият Макдейвид се шегува, че личното му предимство е, че не му се налага да си купува обувки… Представете си какви са вашите предимства.

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, Източник: УНИЦЕФ България

Най-важният въпрос според д-р Джейн Муита от УНИЦЕФ е какво всеки един от нас би могъл да направи. „Важно е да се вгледаме във визията на Конвенцията“, настоя д-р Муита и отправи своя призив да гледаме през очите на всеки.

Международен ден на мира 2020: Заедно градим мира

Идеята за Международния ден на мира се появява още 1981 г. по време на Общото събрание на ООН. Единодушно, през 2001 г. Общото събрание гласува да определи този ден за период на ненасилие и прекратяване на огъня.

Организацията на Обединените нации приканва всички държави и хора да почетат този ден чрез образование и осведоменост на обществеността по въпроси, свързани с мира.

Честването тази година акцентира върху изграждането на мира от всички ни, заедно, в несигурни времена. По случая, Генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш, отправи и своята поздравителна реч:

Международният ден на мира е посветен да призовава воюващите страни да свалят своите оръжия и да работят за разбирателство.

Докато пандемията от КОВИД-19 продължава да опустошава света, този призив е по-важен отвсякога. Ето защо през март отправих своя апел за глобално примирие. 

Нашият свят е изправен пред общ враг: смъртоносен вирус, който причинява огромно страдание, разрушава поминъка, допринася за увеличаването на международните напрежения и обостря вече утвърдилите се предизвикателства пред мира и сигурността. 

Фокусът на тазгодишния Международен ден на мира е „Заедно градим мира“.

В този дух и за да отбележим нашата 75-та годишнина, ООН обединява хората за глобална дискусия относно формирането на нашето бъдеще и изграждането на мир в несигурни времена.

В тези дни на физическа дистанция може да не сме способни да стоим един до друг. Но ние трябва заедно да отстояваме мира. 

И знам, че заедно можем и ще построим един по-справедлив, устойчив и равнопоставен свят.”

Всяка година Дружеството за ООН в България отбелязва Международния ден на мира подобаващо, следвайки принципите на Организацията на Обединените нации. Заповядайте на Камбаните на мира в гр. София на 26 септември от 11:00 ч., за да го отбележим заедно.

Превод на речта: Български младежки делегати към ООН

Източник: UN

Започва кампанията “Преподаватели иноватори”

0

Българските младежки делегати към ООН с мандат 2019/2020 година, Богомила Корманова и Минко Даскалов, заедно с техния екип от доброволци, стартират онлайн кампания под надслов „Преподаватели иноватори“.

Вследствие от проведената през лятото на 2019 година на национално равнище анкета сред младежта бяха изведени приоритетните области за текущия мандат на младежките делегати, а именно качествено образование и заетост. Като един от най-разпространените отговори за често срещан проблем от младежите в България в областта на образованието бяха посочени остарелите методи на преподаване в училище и университета. Мнозина изразиха нуждата за осъвременяване и/или дигитализация на преподавателските практики. Така се ражда и идеята за кампанията.

,,Преподаватели иноватори“ започва на 15 септември 2020 г., като има за цел да даде гласност на добри практики в образованието в национален план, да покаже новаторски методи на обучение и след задълбочен анализ да ги представи под формата на препоръки към Министерството на образованието и науката на Република България. Всяка седмица на Фейсбук страницата на българските младежки делегати към ООН ще бъдат представяни интервюта с преподаватели в сферата на средното и висшето образование. По този начин ще можете да се запознаете по-отблизо с техните лични истории и индивидуалните им методи на преподаване, отличаващи ги с иновация, креативност и ефективност.

Качественото образование е една от 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН (ЦУР). Посочена е като една от областите с национален приоритет. През 2015 г. е приет нов Закон за предучилищно и училищно образование и се правят промени в Закона за професионалното образование и обучение, като и до днес образованието у нас продължава да се модернизира и обновява.

Източник: Български младежки делегати към ООН

Проф. Сийка Чавдарова: Компетентността е способност. Това е способността да можеш да направиш нещо. Така че в самата компетентност в центъра е моженето, не толкова знанието.

0
Проф. Сийка Чавдарова - СУ Св. Климент Охридски

„Компетентността е способност. Това е способността да можеш да направиш нещо. Така че в самата компетентност, в центъра ѝ е моженето, не толкова знанието. Глобалната компетентност е многоизмерна способност, свързана с локални, глобални и интеркултурни въпроси, различни перспективи и гледни точки, уважение към другите, устойчивост, колективно благополучие и други“. Това каза професор Сийка Чавдарова, ръководител на катедра „Теория на възпитанието“ в СУ „Св. Климент Охридски“, по време на VIII Национална конференция за глобално образование „Глобални компетентности за устойчив свят“, която се проведе този уикенд в София. Събитието събра на едно място преподаватели, директори и педагози от училищното образование, заедно с представители на институциите и гражданския сектор.

Според проф. Чавдарова, глобалната компетентност е нужна на младите хора днес, за да живеят по-хармонично в мултикултурна среда, да се реализират по-успешно в динамичния пазар на труда, за да успяват да използват медийните платформи ефективно и отговорно и в крайна сметка да подкрепят в ежедневието си изпълнението на Целите за устойчиво развитие на ООН, за да постигнем един по-справедлив и устойчив свят.

По време на първия панел организаторите от Българската платформа за международно развитие и участниците бяха поздравени от главния експерт по гражданско образование на Министерството на образованието и науката, Коста Костов, за интереса към темата и за нейната актуалност в момент, в който света е изправен пред новите глобални предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.

Илина Мутафчиева (модератор) и д-р Радосвета Стаменкова

От тази учебна година от 11 клас се въвежда учебен предмет „Гражданско образование“, а в 12 клас в учебната програма има цял раздел, свързан именно с глобалното образование, с глобалните предизвикателства и обучението за реагиране на глобалните проблеми. Така глобалното образование влиза в много по-голяма степен и в училищното образование, изтъкна експертът като добави, че работата по изграждане на доверие, работата по изграждане на усещане за справедливост ще бъде трудна, но е важно да положим усилия и тя да бъде ползотворна, за да може българските ученици да придобият едно усещане за по-справедлив свят.

В рамките на двата дни бяха обсъдени педагогическите предизвикателства, свързани с глобалните и граждански компетентности. Силвия Марушкина представи ролята на киното за формирането на социални компетентности. Дигиталните компетентности за развиването на конкурентноспособност бяха представени от д-р Марияна Филипова от STEALM ACADEMY, a здравните компетентности в контекста на новите предизвикателства пред света през 2020 година бяха във фокуса на презентацията на изпълнителния директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, д-р Радосвета Стаменкова. Мария Димитрова от фондация “ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие” представи пред участниците вкусни образователни градини като инструмент за интегрално образование, развитие на устойчиви общности и чувствителност към екологичните предизвикателства на 21 век. Очакванията на бизнеса към младите хора, които тепърва ще се включат на пазара на труда бяха във фокуса на изказването на експерта по човешките ресурси, Мария Чинчева. Програмата в двата дни беше допълнена от интересни и практични ателиета и дискусии от организациите-членки на Българската платформа за международно развитие – Център за развитие на устойчиви общности, Сдружение за споделено учене ЕЛА, Алианс за регионални и граждански инициативи, Фондация С.Е.Г.А. и Дружество за ООН в България. Тазгодишното издание на конференцията се осъществи и в рамките на дейностите по проекта Bridge 47 – Building Global Citizenship, финансиран по програма DEAR на Европейска комисия, който се изпълнява в 12 държави-членки на Европейския съюз.

Един от емоционалните моменти по време на събитието беше награждаването на победителите от конкурса „Глобално училище“ 2020.

Призът „Глобално училище 2020“ грабнаха 5 училища от страната:

•            19 СУ „Елин Пелин“ в София;

•            ГПЧЕ „Симеон Радев“ в Перник;

•            СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Перник;

•            ОУ „И.С. Тургенев“ в Разград;

•            СУПНЕ „Фридрих Шилер“ в Русе.

В категорията „Глобално училище в действие“ 2020 бяха раздадени две първи места и по едно второ и трето:

•            I-о място:

–             ОУ „Христо Никифоров“ в Ловеч;

Г-жа Полина Стойкова и проф. Петранка Филева

–             Национална финансово-стопанска гимназия в София.

Г-жа Мая Гешева и проф. Петранка Филева

•            II-о място:

–             СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Златица.

Г-жа Донка Славчева и проф. Петранка Филева

•            III-о място:

–             СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Карнобат.

Проф. Петранка Филева и г-н Христо Христов

Специалните награди на Международната награда на херцога на Единбург – България , включващи намаления от лицензионната такса и една пълна стипендия за една година, бяха връчени от изпълнителния директор на Наградата, Любомира Велчева, на СУ „Св. Паисий Хилендарски“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и ГПЧЕ „Симеон Радев“.

Любомира Велчева, изпълнителен директор на Наградата България

Източник: БПМР

Светът се обединява в помощ на Бейрут

0

Няколко дни след ужасната трагедия в Бейрут, Ливан, където загинаха над 200 души, стотици са ранени, а мнозина остават в неизвестност. Светът е по-обединен отвсякога, за да помогне възстановяването на ливанската столица.

Експлозията разруши множество квартали и сгради. Щетите по домовете и обществената инфраструктура са значителни – шест болници са повредени или изцяло унищожени, стотици хиляди са останали без ток, вода или дом, много от които, деца.

Това изправя страната пред сериозни социални и икономически последици, и то по време на вече съществуващи граждански вълнения, икономически затруднения и епидемия с коронавируса“, заяви заместник генералният секретар на ООН, Амина Мохамед, по време на видеоконференция с държави, заявили готовност да подпомогнат ливанското население.

„Колкото по-бързо действаме, толкова по-добре можем да намалим човешкото страдание“

Цялостната мрежа от специализирани агенции на ООН работят заедно, за да помогнат на хората от ливанската столица да стъпят на краката си по-бързо. От момента на взрива, ООН работи непрекъснато, доставяйки неща от първа необходимост като медицински консумативи, оборудване за подслон и пакети с храна. Организацията подпомага и укрепването на мрежите за безопасност на уязвимите хора срещу социално-икономическата криза, която ще настъпи след овладяване на досегашното бедствено положение.

Наред с местното население, много мигранти и бежанци, които са дошли в страната и работят, също са станали жертви на експлозията. Ливан е домакин на 1,5 млн. души бежанци, дошли в страната след конфликта в съседна Сирия.

Някои от районите, които са силно засегнати от взрива, са включвали квартали, в които са били настанени бежанци. Ето защо, бежанците, които по принцип са изложени на риск, със сигурност, ще бъдат изложени на по-голям риск за тяхното здраве и сигурност след експлозията, твърди Международната организация за миграция (МОМ).

Сега повече от всякога трябва да гарантираме здравето, безопасността и сигурността на най-уязвимите хора в Ливан“, заяви генералният директор на МОМ, Антонио Виторино, като подчерта необходимостта от включване нуждите на мигранти и бежанци в по-широки планове за реагиране при извънредни ситуации.

Г-жа Мохамед призова подкрепата от организации и държави да се съсредоточи върху четири основни сектора – здравеопазване, осигуряване на храна, възстановяване на сгради и възстановяване на училища.

Към момента, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) отпусна 6 милиона долара от Централния фонд за спешни действия (CERF) за финансиране на грижи за травми, подкрепа на болници, ремонт на пострадали домове и осигуряване на логистична подкрепа. Постоянният и хуманитарен координатор на ООН за Ливан, Наят Рочди, отпусна 9 милиона долара от Ливанския хуманитарен фонд за справяне с основните нужди в здравеопазването и за осигуряване на хранителна помощ за най-уязвимите. Световната програма за храните (WFP) подпомага с внос на пшеница, брашно и зърно, тъй като огромна част от зърнените култури в града – препитание на хората, са били в епицентъра на взрива и са били унищожени. Световната здравна организация (WHO) изпрати 20 тона медицински консумативи за покриване на 1000 травми и 1000 хирургични интервенции за ранените при експлозията. Основните приоритети за Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците (UNHCR) са осигуряването на „подслон, здраве и защита“ на всички живеещи, сред които и бежанци.

Много световни лидери също се присъединиха и помогнаха със значителни ресурси на пострадалите при експлозията хора. Великобритания, Франция, Германия, Египет, Иран, Ирак и много други държави непрекъснато изпращат медицинско оборудване и екипировка, финансови средства, персонал, храна. Европейският съюз стартира програма за подпомагане на държавите след природни бедствия, както и програма, подпомагаща оценка за щетите след взрива, а Европейската комисия обеща допълнително финансиране от 30 млн. евро, с които да отговори на най-належащите нужди на засегнатите.

Настоящата публикация е изготвена със съдействието на Minority Rights Group Europe.

Източници: UN, Reuters, BBC, UNHCR

Да хакнем глобалните проблеми

Стефка Пейкова се намира в средата на снимката.

Разговаряме със Стефка Пейкова, участник в Хакатона за Глобалните цели на ООН в Сидни през 2019 г. и тазгодишен организатор на първият в България Хакатон с поглед върху Целите за устойчиво развитие на ООН.

Стефка определя себе си като аутотелик, което ще рече, човек, мотивиран от дълбоките душевни награди, които можем да пожънем чрез креативност, потапяне в същността на нещата и следвайки “течението”. Тя се занимава с продуктов дизайн и насочен към човека и планетата дизайн на преживяванията.

Какво са Глобалните цели на ООН и защо трябва да се интересуваме от тях?

17-те глобални цели имат силата да създадат по-добър свят до 2030 г. чрез намаляване бедността, борба с неравенството и справяне с неотложността на изменението на климата. Живеем в свят, в който трябва да споделим отговорността помежду ни. Лесно е да кажем “не ме интересува, някой друг ще го свърши, не е моята общност, не е моята планета, не е мой проблем”. Ръководени от Целите, сега, от нас зависи да работим заедно, за да изградим по-добро бъдеще за всички.

Затова и хакатонът носи името на глобалните цели – за да заявим единно готовността си пред нас, пред родината и пред света, че ни е грижа за природата, за планетата, за равноправието и сме готови да допринесем за устойчив свят, изпълнен с удовлетворение и любов.

Какво представлява Хакатонът?

Първо да уточня – не, не трябва да може да кодираме. Още наричано “JAM” или Хакатон за глобалните цели, това e двудневно събитие под формата на забързан “дизайнерски спринт” – метод, използван за анализиране и генериране на решения и идеи, чрез използване на допълнителни методи като дизайнерско мислене и съпричастие в действие. Целта на събитието е да накара хората да се замислят над това как може да сме част от бъдещето, да повдигне увереността ни при намиране на идеи и да генерира креативни решения на местни проблеми. Дори и фразите да ви звучат префърцунено или малко “извънземни”, това са просто инструменти, които ни помагат да търсим и намираме решения за кратко време, които да действат в дългосрочен план, влияейки положително на хората, природата и планетата. Не трябва да сме дизайнери, за да градим идеи и размишляваме над съществуващи проблеми.

Какво е усещането да участваш в подобно международно събитие?

Абсолютно невероятно! Променя мирогледа за това какво се случва по света. Дава много повече от разширяването на разбирането ни за заобикалящите ни проблеми. Показва ни друга перспектива, в която можем, измествайки точката си на мислене да изненадаме и самите себе си от чудесата, които можем да сътворим когато сме единни. През 2019-та участвах в събитието в Сидни, Австралия и адреналинът и вълнението са неописуеми. Срещаш хора с различни идеи, обединени от сходни цели, и някак измежду различията се ражда нещо неописуемо, което погъделичква душата ти. Тръгваш си с нагласата, че промените тепърва предстоят и ти можеш да допринесеш.

Къде по света се провеждат подобни събития?

Провеждат се в над 95 града по целия свят, като почти всички участващи градове го организират в синхрон.  Всяка година броят на участниците, желаещи да са част от движението за промяна, се увеличава. Тази година например сред заявените до момента страни участници са Австралия, Гърция, Германия, Турция, Ирландия, Индонезия, Италия, Испания, Канада, Китай, Латвия, Мексико, Обединеното Кралство, САЩ,  Чили, Франция, Холандия и Швеция. Невероятно вълнуващо е да се присъединим и ние от България към глобалния океан от мечтатели.

Спомена, че и България ще се включи тази година. Къде и кога ще се проведе събитието?

В първото ни издание имаме честта да сътрудничим с WWF България и Грийнпийс България, които ще ни подкрепят с невероятни ментори. Тяхната роля ще бъде да напътстват участниците относно проблемите, свързани с околната среда, борбата с промяната на климата, възобновяемата енергия и изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата.

Събитието ще се открие на 18-ти септември в 17:30 ч., и ще се проведе през целия уикенд на 19-ти и 20-ти септември. Пълната програма ще бъде публикувана във фейсбук страницата на Global Goals Jam Plovdiv, така че следете пространството за повече информация.

Как ще мотивирате хората да участват?

Искаме да отбележим, че участието е напълно безплатно и свободно. Единственото, което се изисква е да попълните формата за участие.

Всеки участник ще получи сертификат за участие, а участниците от най-добре представилия се отбор ще спечелят настолна игра „WheelVille“. Тя е първата настолна игра на WWF и е плод изцяло на ентусиазма и усилията на екипа в България. Посветена е на опазването на кафявите мечки в България – най-големият и най-символичен бозайник по нашите ширини.  Именно затова я избрахме за награда за първенците в събитие, изградено на идеята за по-добър свят. Искаме да дадем пример как всички имаме силата да изберем какво даваме и купуваме.

Играта също е един прекрасен начин на играещите я да продължат да учат в сферата на кръговата икономика, употребатана ресурси умно и разумно и развиване на собствен бизнес, който е щадящ към природата.

Както Хакатонът за Глобалните Цели, така и  WheelVille стремят да ни припомнят, че разцветът върви ръка за ръка с чистата природа, от която всички се нуждаем.

Кой може да участва?

Абсолютно всеки, без значение от местожителството. Няма граници за възраст и професия. Единственото нужно е ентусиазъм, положителна нагласа и поемане на отговорност за участие. Поради мерките за безопасност, за пръв път, ще проведем събитието в онлайн формат, което е още по-голямо предизвикателство , но в същото време изключително вълнуващо.

Каква е добавената стойност от Хакатона?

Идеите и създадените решения се споделят с всички останали страни участници в Джама за Глобалните Цели на ООН. Въпреки, че идеите решават местни проблеми, ние сме убедени, че приложимостта им може да бъде практична и за някоя друга държава. Хакатонът е банка от идеи , с които се опитваме  да мотивираме хората да мислят активно как може нещо, което ни притеснява да се подобри. Също така, ако някоя от организациите ментори, сметне, че определено решение е функционално и приложимо, ще имат възможността да изследват практичността му, както и дали може да предприемат стъпки в осъществяването му.

Стеф казва, че „отлагането е крадец на времето“ и призовава всеки, който има желание и идеи за един по-добър свят, да се включи в предизвикателството Хакатон Цели за устойчиво развитие на ООН в Пловдив.

19 август – Международен ден на хуманитарната помощ

Източник: Pixabay

Днес международната общност отдава почит на хуманитарните работници, които всекидневно рискуват живота си, за да помагат на нуждаещите се. На този ден прожекторите се насочват към обединяването и подкрепата за хора, засегнати от хуманитарни кризи по целия свят. Тази година отбелязваме Световния ден на хуманитарната помощ, докато светът продължава да се бори с пандемията от COVID-19, която започна своето разпространение преди няколко месеца.

Една от целите, записани в Хартата на ООН , е постигане на международно сътрудничество при решаване на международни проблеми от икономически, социален, културен или хуманитарен характер“. За пръв път, ООН прави това след Втората световна война, като помага за възстановяването на следвоенна Европа. Сега международната общност разчита на организацията, за да координира хуманитарни операции за подпомагане поради природни или причинени от човека бедствия, в области, които са извън възможностите за помощ само на националните органи.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

От 2003 г. насам повече от 4000 хуманитарни работници са били убити, ранени, задържани, отвлечени или по друг начин възпрепятствани да изпълняват задълженията си. Това са средно 300 случая годишно или почти по един всеки ден. През 2018 г. е имало 369 атентата срещу хуманитарни работници, включително отвличания, задържане и насилие.

Глобален план за хуманитарен отговор на пандемията от COVID-19 на ООН

През 2020 г. близо 168 милиона души ще се нуждаят от хуманитарна помощ и защита. Това представлява 1 на около 45 души в света и е най-високата цифра от десетилетия. ООН  и партньорските ѝ организации целят подпомагането на близо 109 милиона от най-уязвимите хора. Ситуацията ще продължи да се влошава, ако климатичните промени, кризата с пандемията от COVID-19  и бушуващите конфликти не бъдат разрешени.

Според Глобалния хуманитарен преглед  за 2020 г. над 200 милиона души ще се нуждаят от помощ до 2022 г .Малко след началото на разпространението на пандемията от COVID-19 в световен мащаб ООН създава Глобалния план за хуманитарен отговор на пандемията от COVID-19. Той е формулиран около три стратегически приоритета:

  • Забавяне разпространението на пандемията и намаляване заболеваемостта и смъртността.
  • Намаляване влошаването на човешките активи, права и поминък.
  • Защита, съдействие и застъпничество за бежанци, вътрешно разселени хора, мигранти и приемащи общности,  уязвими от пандемията.

#RealLifeHeroes

Тазгодишната кампания на ООН за 19 август се фокусира върху това, което кара хуманитарните работници да продължат да спасяват и защитават живота на нуждаещите се, въпреки конфликтите, несигурността  и рисковете, свързани с пандемията от COVID-19. Липсата на достъп и ограниченията, поставени от правителствата по целия свят възпрепятстват хуманитарните работници, но също и довеждат до това, че общностите, гражданското общество и местните неправителствени организации са водещата линия в отговора на пандемията.

Кампанията #RealLifeHeroes  представя вдъхновяващите лични истории на хуманитарни работници, които лекуват и предотвратяват разпространението на COVID-19. Една от тези истории е на Умра Омар от Кения. Умра, от архипелага Ламу в Кения, е основател на Safari Doctors, мобилен лекарски eкип, който предоставя безплатна медицинска помощ на стотици хора в повече от 17 села в Ламу всеки месец. Докато съвременното здравеопазване се развива в градска среда, 70% от населението на Кения живее в отдалечени райони, които също имат нужда от качествено здравеопазване. Основна промяна в перспективата не e разглеждането на здравеопазването като статично, а нещо, което всъщност може да достигне до хората в нужда.

https://twitter.com/UN_Women/status/1294991059789938688?s=20

“Мисля, че хуманитарната работа трябва да спре да бъде “нещо между другото” . Тя трябва да е образец за живота ни, нещо обичайно.”Умра Омар

12 август – Международен ден на младежта 2020

На Световна конференция през 1998 г. министрите, отговорни за младежта решават Международният ден на младежта да се чества на 12 август. Официално това става факт през 1999 г.

Денят е поле за изява на младежките гласове, младежките действия и инициативи, младежките политики, както и за младежката ангажираност в глобален мащаб.

Тазгодишната тема е „Младежка ангажираност за глобално действие“, която акцентира върху ангажираността на младите хора на локално, национално и глобално ниво.

“Тази ангажираност показва начините, по които гласовете и активизмът на младите хора променят света и го насочват по-близо до ценностите и визията на Хартата на Обединените нации.”, заявява Генералният секретар на ООН, Антониу Гутереш по повод днешния ден.

Това, на което се обръща внимание е как младежкото представителство и младежката ангажираност да бъдат засилени в официалната институционална политика.

Тази година наблягаме и на 75-годишнината от създаването на ООН, както и 65-годишнината, откакто България е приета в ООН. Остават по-малко от 10 години до започването на Програма 2030.

Вярата в обществените институции намалява значително. На международно ниво, на фона на все по-поляризиран свят, международната система на управление в момента преминава в криза на легитимност и значение. По-специално, тази криза се корени в необходимостта от засилване на капацитета на международната система да действа съгласувано и да прилага решения на належащи предизвикателства и заплахи (примери включват някои от най-тежките съвременни конфликти и хуманитарни извънредни ситуации като тези в Сирия и Мианмар, а също и глобалните проблеми около COVID-19 и изменението на климата).

В речта си, Антониу Гутереш определя днешното поколение като “устойчиво, находчиво и ангажирано”.

Ангажирането на младите хора във формалните политически механизми увеличава справедливостта на политическите процеси чрез намаляване на демократичния дефицит. Освен това, допринася за по-добри и по-устойчиви политики, но най-вече, има символично значение, което може допълнително да допринесе за възстановяване на доверието в обществените институции, особено, сред младежта.

Източници: UN, ММС

15 юли – Световен ден на младежките умения

0
Снимка: Pixabay

През декември 2014 г. Общото събрание на OOН приема резолюция, с която обявява 15 юли за Световен ден на младежките умения. 15 юли е възможност за младите хора, за институциите, за техническото и професионално образование и обучение (Technical and Vocational Education and Training – TVET) и за заинтересованите страни от публичния и частния сектор да признаят и отпразнуват важността на подготовката на младeжта с умения за заетост, достоен труд и предприемачество.

Младежката безработица нараства

Нарастващата младежка безработица е един от най-важните проблеми, пред които са изправени икономиките и обществата в днешния свят, както за развитите, така и за развиващите се страни. Преди настоящата криза младите хора на възраст между 15 и 24 години са били три пъти по-склонни от възрастните да са безработни и често са изправени пред продължителен преходен период от училище към работа.

Tазгодишният доклад на Международната организация на труда показва, че от 2017 г. насам се наблюдава тенденция за нарастване на броя на младите хора, които се намират извън системите на заетост, образование или обучение. Teзи лица се наричат NEET (“Not in Education, Employment, or Training”). Те са безработни, прекъснали образованието и/или професионалното си обучение. През 2016 г. има 259 милиона млади хора, класифицирани като NEET – число, което е нараснало до приблизително 267 милиона през 2019 г. и се очаква да продължи да се покачва до около 273 милиона през 2021 г. Това означава, че международната цел за намаляване на процента на NEET до 2020 г. няма да бъде изпълнена.

Твърде много млади хора по света се откъсват от образованието и пазара на труда, което може да навреди на дългосрочните им перспективи, както и да подкопае социалното и икономическото развитие на техните страни“, казва Сангеон Ли, директор на отдела за политика по заетостта на МОТ. „Нуждаем се от интегрирани политически рамки и отзивчиви системи за обучение, създадени с помощта на диалог между правителства, работници и работодатели“, добавя Сукти Дасгупта, началник отдел „Политики на заетостта и пазара на труда“ в отдела за политика на заетост на МОТ.

https://twitter.com/UN4Youth/status/1283397435608518656?cxt=HHwWgMC-8d_Kxc8jAAAA

Възходът на фрийланс услугите

Фрийлансърът е човек, който изпълнява определена професия на свободна практика. Все повече млади хора напускат досегашната си работа в офис и избират да бъдат фрийлансъри. Някои от основните причини за това са търсенето на баланс между работа и личен живот, желание сами да избират кога да работят, желание сами да си бъдат шефове, свободата да си избират собствени работни проекти и други. През 2018 г. работната сила на свободна практика само в САЩ съставлява почти 57 милиона професионалисти, които печелят близо един трилион долара приходи. Това представлява общо над 35% от цялата работна сила на страната през 2018 г.

Досега една от най-големите движещи сили за растежа на фрийланс услугите е технологичният напредък, който даде възможност на фрийлансърите да изпълняват широк спектър от задачи, докато работят от вкъщи. Някои от най-желаните и търсени професии на свободна практика са копирайтър, графичен дизайнер, софтуерен инженер, маркетинг специалист, PR специалист, експерт по дигитален маркетинг, преводач, фотограф и създател на видеоигри. Пандемията от COVID-19 допълнително повлия на този сектор. От април до юни 2020 г. свободните работни места за фрийлансъри нарастват с над 25% в сравнение с първите три месеца на годината.

Каква роля играе техническото и професионалното образование и обучение (ТVET)?

Образованието и обучението стоят в основата за постигането на Целите за устойчиво развитие на ООН. Цел №4 „Осигуряване на приобщаващо и справедливо качествено образование и насърчаване на възможностите за обучение през целия живот за всички” изцяло се припокрива с основната цел на Декларацията в Инчон: Образование 2030. Декларацията отделя внимание на развитието на техническите и професионални умения на младежта, по-специално по отношение на достъпа до качествено техническо и професионално образование и обучение (TVET) и премахване на неравенството между половете.

Според ООН TVET трябва да отговори на многобройните изисквания от икономически, социален и екологичен характер, като помага на младите и възрастните да развият необходимите умения за заетост, достоен труд и предприемачество, насърчавайки справедлив, приобщаващ и устойчив икономически растеж и подкрепяйки преходи към зелени икономики и устойчивост на околната среда.

Световен ден на младежките умения 2020

Мерките за ограничаване на разпространението на пандемията от COVID-19 в световен мащаб довеждат до затваряне на институциите за техническо и професионално образование и обучение (TVET). От една страна, това заплашва развитието на младежките умения. Според съвместно проучване на ЮНЕСКО, МОТ и Световната банка почти 70% от учащите в света са засегнати от затварянето на училищата. Международните организации съобщават, че дистанционното обучение се е превърнало в най-често срещания начин за предаване на знания и умения, но то носи и значителни трудности със себе си, като приспособяване на учебните програми и затруднение при провеждане на тестове и изпити.

От друга страна, стоенето вкъщи ни позволява да се самоусъвършенстваме, да отделяме повече време за своите хобита, интереси, професионални влечения, да преоткрием себе си. В интернет пространството има много и най-различни онлайн курсове, които биха могли да допринесат за развитието на уменията ни. Младежите осъзнават, че приносът им към обществото се гради върху знанията и уменията, които притежават. Точно заради това повечето от тях ги развиват непрестанно и независимо дали това се случва в образователна институция, или у дома.

По повод Световния ден на младежките умения ще се проведат няколко виртуални събития, фокусирани върху темата „Умения за устойчива младеж“. Основното послание на празника е насочено към значението на развиващата се квалифицирана младеж.


Материала изготви: Мартина Казакова

Алиансът за мултилатерализъм – инициатива за многостранен ред 2.0

0

През април 2019 г. Франция, Германия и няколко други държави
представиха инициативата Алианс за мултилатерализъм. Тя има две
основни цели: първо, да покаже че повечето държави подкрепят
мултилатерализма и ценят ООН и второ, да се създаде гъвкава мрежа от държави, готови да подкрепят инициативи, които да стимулират международното сътрудничество, да формират коалиции, да постигат консенсус, като правят това по конструктивен и открит начин. Тази гъвкава мрежа би била отворена по принцип за всички независими държави, ангажирани да реагират колективно на най-сериозните проблеми на глобализирания свят.

Инициативата има три основни амбиции:

  1. Защита, запазване и развитие на международното право;
  2. Провеждане на мощни инициативи за укрепване на многостранната система, по-специално, когато липсва или е недостатъчно добре управлявана;
  3. Реформиране и модернизиране на съществуващите международни организации, за да ги направят по-приобщаващи, представителни, демократични, прозрачни, отговорни и ефективни в тяхното функциониране и в способността им да дават конкретни резултати за гражданите.

Създаден официално на 2 април 2019 г. в Ню Йорк, Алиансът за
мултилатерализъм е неформална организация на държави, убедени, че многостранният ред, основан на спазването на международното право, е единствената надеждна гаранция на международния мир и стабилност и че предизвикателствата, пред които сме изправени, могат да бъдат решени само чрез сътрудничество.

Първите осезаеми резултати от този алианс бяха представени през
септември 2019 г. по време на събитие, председателствано от Франция, Германия, Канада, Чили, Гана, Мексико и Сингапур, което събра около 50 министри по време на 74-тата седмица на Общото събрание на ООН на високо ниво. Събитието, озаглавено „Изграждане на мрежата и представяне на резултати“, беше възможност за насърчаване на „многостранност чрез доказване“.

Спечелена беше широка подкрепа за следните конкретни проекти:
• Призив за действия за засилване на зачитането на международното
хуманитарно право и принципните хуманитарни действия, одобрен от 43 държави.
• Парижки призив за доверие и сигурност в киберпространството,
подписан от 17 държави.
• Международно партньорство за информация и демокрация, подписано от 34 държави.
• Инициатива за равнопоставеност на жените и мъжете, подписана от 13 държави.
• Инициативата за климата и сигурността, одобрена от 48 държави.
• 11 принципа за регулиране на леталните автономни оръжейни системи, одобрени от 82 подписали държави.

България е сред учредителите на Алианса за мултилатерализъм.
Имаме само един свят и не може да си позволим да правим грешки. Само с обединени усилия имаме шанс. Мултилатерализмът не е абстракция и няма алтернатива”, каза Екатерина Захариева пред колегите си в Ню Йорк през септември 2019 г. Тя допълни, че България истински вярва в ползите от международното сътрудничество.

Реализирането на тази инициатива ще зависи от успешното убеждаване на повече бъдещи членове, че предложеният алианс не
представлява заплаха за техния национален суверенитет, че може да
допринесе за прагматичното решаване на проблеми и че не е насочен
срещу някоя конкретна държава. Рисковете да се провали или проточи без видими резултати са по-скоро на локално равнище. Много граждани по света са загубили вяра в глобализацията, не се доверяват на своите правителства, подозират международните институции в изграждането на свой глобалистичен дневен ред, който според тях заплашва националния суверенитет.

Именно това е голямата задача на тази инициатива – да разсее
страховете, че многостранността заплашва суверенитета. Националният суверенитет е в основата на международното сътрудничество, то е междуправителствено и на практика утвърждава суверенитета на държавите – членки на ООН.

Мултилатерализмът е доказал своята ефективност и именно с
многостранни договорености и върху принципите на международното право могат да се опазят глобалните публични блага, между които е и здравето. Сега, когато сме вече във фаза на оценка на полезни и грешни стъпки в битката с COVID-19, е време да се мисли и за приноса и участието на СЗО в тази и евентуално в бъдещи глобални пандемии. За борбата с тях светът се нуждае от прозрачен, стъпил върху научна основа, добре координиран глобален подход.

Именно пандемията COVID-19 е призив за мултилатерализъм, прилаган в свят на много промени в областта на технологиите и на международните отношения. Траен остава интересът от мир, сътрудничество и защитени права на човека.

Материала изготви: Петя Димитрова

Източници: UN, MFA

Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев са новите български младежки делегати към ООН

0
На снимката: Посланик Валери Йотов, Тодор Рогошев, Кристиана Стоянова и зам. министър на външните работи - Милен Люцканов

Новите младежки представители на България към ООН с мандат 2020-2021 година са Кристиана Стоянова и Тодор Рогошев. Това стана ясно на 3 юли 2020 г. след провеждането на финалния четвърти кръг от националния конкурс за избор на младежките ни делегати. Заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов приветства новата двойка делегати по време на тържествена церемония в Министерството на външните работи.

Кристиана Стоянова е завършила бакалавър „История” и магистър „Кризи, конфликти и дипломация” в Софийски университет, както и магистър “Международни отношения” в Утрехтския университет. По време и след образованието си е участвала в различни обмени и стажове, сред които в Българския културен институт в Рим, българското посолство в Хага, както и в Генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура” на Европейската комисия.

Тодор Рогошев е възпитаник на Юридическия факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, като основните му професионални интереси са международното право и международните отношения.  Понастоящем е доброволец към Асоциация „Голям брат, Голяма сестра“ и е член на управителните съвети на сдруженията с нестопанска цел „Център за международно Право – Ерга Омнес“, „Клуб Дебати – Пловдив“ и „Център за Разрешаване на Спорове  –  Пловдив“.

В обръщението си, заместник-министър Люцканов поздрави всичките осем финалисти за демонстрираната висока компетентност, въпреки предизвикателствата, породени от кризата с COVID-19. 

За мен е голямо удоволствие да видя такива млади и ентусиазирани хора. Вие сте поколението, което трябва да подготви новия свят“, каза Люцканов. Той благодари на Дружеството за ООН в България и институциите които реализират тази програма.

ООН е изключително важна организация – гръбнакът на мира след Втората световна война и източник на стабилност. Радвам се, че вие сте хората, които искате да работите там“, заяви заместник-министър Люцканов пред участниците в конкурса.

Националният конкурс за избор на „Български младежки делегати към ООН” се организира за четиринадесета поредна година от Дружеството за ООН в България в сътрудничество с МВнР.

След 3-месечна селекционна процедура в 4 кръга, осемте финалисти представиха проект на реч, както и своята мотивация за бъдещия си мандат пред 12-членна комисия. В състава на комисията бяха представители на Дирекция „ООН и сътрудничество за развитие” и на Дирекция „Права на човека” на Министерството на външните работи, представител на Дипломатическия институт към МВнР и Министерството на младежта и спорта, представители на Дружеството за ООН в България, Националния младежки форум, сдружение „Национална младежка карта“ и на Българската платформа за международно развитие, както и младежки делегати от предходни години.

Тази година се навършват 75 години от създаването на ООН, както и 65 години от членството на България в международната организация.

Преди да обяви новите младежки делегати директорът на дирекция „ООН и сътрудничество за развитие“ в МВнР и председател на комисията Валери Йотов поздрави българските младежките делегати с мандат 2019-2020 г. Богомила Корманова и Минко Даскалов за участието им в заседанието на Работна група към Съвета на ЕС по въпросите на ООН (CONUN) на 21 януари. Младежки делегати към ООН от 19 европейски държави за първи път се включиха в заседанието на Работната група, а участието им бе определено като историческо.

Двамата българските младежки делегати към ООН са с мандат от 18 месеца и се включват в делегацията на страната ни към Общото събрание на ООН и Комисията по социално развитие на Икономическия и социален съвет на ООН.

Програмата „Български младежки делегати към ООН“ се координира от Дружеството за ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България. Позицията на младежки делегат към ООН съществува в около 40 държави от целия свят. С Програмата България се нарежда сред страните – лидери в световен и европейски план, които разпознават младите хора като равностоен партньор в процеси на вземане на решения на национално и международно равнище.

Останете информирани

0FansLike
601FollowersFollow
Copy link
Powered by Social Snap