Home Blog

Време ли е за реформа в СЗО?

В разгара на най-голямата здравна криза от създаването на ООН, светът е приковал вниманието си към Световната здравна организация (СЗО) не само заради препоръките на експертите ѝ, но и заради проблеми в управлението, които стават обект на все по-голямо медийно внимание.

От началото на епидемията СЗО води държавите в борбата срещу новия вирус. Ежедневни пресконференции от Генералния директор, Тедрос Гебрейесос, дават информация за броя на заразените и тяхното териториално разпределение още преди епидемията да се превърне в пандемия. С разпространението на COVID-19 в почти целия свят обаче критиките към Световната здравна организация за неадекватни мерки и реакция, се засилват.

Най-силно отекнаха обвиненията към СЗО, когато американският президент Доналд Тръмп обяви, че е дал разпореждане на администрацията си за временно спиране на финансовата вноска на САЩ към СЗО, поради съмнения за прикриване на информация за разпространението на вируса и лошо управление, което е загубило ценно време на държавите в борбата срещу коронавируса.

Сред аргументите на Доналд Тръмп бяха липсата на адекватна реакция на СЗО още в началото на епидемията, когато тя не е изпратила достатъчно експерти, които да установят причините за възникването и разпространението на COVID-19 и не е призовала Китай за повече прозрачност и споделяне на информация за заразата. Това далеч не е първият случай на остра критика към ООН и оттегляне от споразумения от началото на мандата на Доналд Тръмп. През 2019 г. САЩ официално се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата.

Срещата на Г-7 и времето за трудни въпроси

След провелата се през изминалия месец конферентна среща на лидерите от Г-7, резултатът бе твърда позиция, че сега не е време за ограничаване на финансирането на организации като СЗО и че само чрез общи усилия с всички възможности на многостранната дипломация битката с вируса може да бъде спечелена. Още тогава обаче световните лидери споделиха нуждата от внимателно проучване и разследване на действията на СЗО, както и задаването на “трудни въпроси“, на които трябва да се търсят отговори. Ето че времето за това дойде, след като само преди седмица в рамките на виртуално заседание, държавите – членки на СЗО приеха резолюция, с която се съгласиха да бъде проведено независимо разследване на действията на организацията при справяне с пандемията от COVID-19.

Нека обаче разгледаме какви са основните дейности и цели на Световната здравна организация и как тя се финансира.

Kакво всъщност прави СЗО?

СЗО е основана през 1948 г. със седалище в Женева, а функциите и бюджетът ѝ се определят от всички държави членки. Задачите ѝ се простират от подобряване на здравните услуги по света и достъп на повече хора до основни здравни грижи, ограничаване на разпространението на заразни болести, до предвиждането на глобални здравни кризи като настоящата и тяхното овладяване.

Един от основните приноси на организацията за световното здраве още от 70-те години на миналия век е създаването на Програмата за имунизиране, с помощта на която милиони деца по света биват ваксинирани. Организацията, също така, работи за подобряване достъпа до антибиотици, чиста вода и санитарни условия, които силно намаляват рисковете от разпространение на зарази.

Източник: WHO Africa

СЗО създава редица научни фондове, привличайки учени от цял свят, които да работят върху някои от най-наболелите проблеми на медицината, включително изследването на антибиотичната резистентност на световното население, която се превръща в проблем, критичен за световното здраве.

В резултат от дейностите по превенция, проследяване и лечение от страна на СЗО и нейните глобални партньори в периода 2000 – 2015 г. броят на смъртните случаи, причинени от малария е намалял с 60%, а смъртността от туберколоза е спаднала с 30%. Организацията има важен принос в спасяването на живота на милиони деца по света, заболели от дребна шарка, а детският паралич днес почти напълно е изкоренен.

СЗО има ключова роля и в ограничаване на разпространението на ебола – вирусна инфекция, със средно 50% смъртност, която в различните периоди на разпространение на заразата, открита през 1976 г., е варирала между 25 и 90%.

Как се финансира СЗО?

Източник: WHO

Източниците на финансиране на Световната здравна организация са различни. Около 35% от бюджета на организацията идва от държавите – членки на СЗО, което се равнява на 1.79 млрд. щатски долара. Най-голяма вноска правят Съединените щати (553 млн. щ.д.), следвани от Великобритания (293 млн. щ.д.) и Германия (214 млн..д.). Трите държави заедно допринасят за над половината от бюджета, гарантиран от държавите членки. България допринася със 114 000 щ.д. от държавния си бюджет. Останалата част от финансирането на СЗО се формира от филантропски фондации, международни организации, дарения от бизнеса и частни лица.

Най-значителна част от общия бюджет на организацията бива усвояван в борбата срещу детския паралич, имунизации, подобряване на достъп до основни грижи, както и за управление и администрация. Вглеждайки се в териториалното разпределение на финансовите средства, можем да видим, че те са насочени преди всичко към африканските държави и тези от Източното Средиземноморие (Сирия, Ливан, Палестина, Йордания).

Какво показват предишни независими доклади и научен ли е урокът от епидемията от ебола ?

Критиките към СЗО, свързани с настоящата пандемия са ненавременни действия, липса на ефективни пропоръки, а често и противоречиви такива към държавите. Чести са обвиненията, че организацията защитава интересите на Китай.

Един от аргументите срещу СЗО е нейно официално съобщение от 14 януари, когато СЗО съобщава: „Първоначалните изследвания на ситуацията в Китай сочат, че няма доказателство за пренасяне на заразата от коронавируса от човек на човек“.

СЗО бива обвинявана и че е игнорирала информация от тайванските власти за сериозността на вируса още през декември, както и че умишлено не дава гласност на мерките, които Тайван предприема за справяне с COVID-19. Островът се превърна в добър пример, успявайки да овладее и контролира разпространението на коронавируса, а междувременно отношенията му със СЗО се изостриха.

През 2014 г. в борбата срещу ебола, СЗО по подобен начин бива разкритикувана, че оперативните ѝ действия са неефективни, че често има несъответствие между нормативно заложените ѝ функции и реалния капацитет на работа. Както и в кризата с COVID-19, СЗО реагира прекалено бавно в началото на епидемията и не успява да алармира навреме световната общност за опасностите от бързо разпространение на заразата.

През 2015 г.  Изпълнителният съвет на СЗО взима решение за създаване на Независим панел за оценка (Ebola Interim Assessment Panel), съставен от група от независими експерти, които да оценят реакцията на организацията при епидемията от ебола. Задачата на експертите се състои в оценката на три компонента от дейността на СЗО, а именно:

  • следване на Международните здравни правила;
  • капацитет на СЗО за справяне при здравни кризи;
  • сътрудничество на СЗО със здравните системи и хуманитарни организации.
Източник: UNICEF / Naftalin

Незивисимият панел от експерти установява категорично, че задействането на всички механизми на хуманитарната система при епидемията от ебола се е случило прекалено бавно.

На първо място, в доклада на Независимия панел се споменава, че промени в СЗО са необходими, за да изпълнява тя ролята си на „пазител на глобалното здраве“. Те обаче ще изискват участието не само на организацията, но и на Генералния секретар на ООН и на всички държави членки.

Една от препоръките на експертите e въвеждането на стимули на държавите – членки да докладват на СЗО за наличието на рискове за обществено здраве, както и увеличаване на финансовия принос на държавите със 100 млн. щ.д., които да бъдат насочени само за подготовка за отговор при епидемични кризи. Препоръчва се и нова стратегия за разпределение и организиране работата на регионалните офиси на СЗО по света, вземайки се предвид спецификата на всяка държава.

Впечатление прави препоръката на независимите експерти за създаване на Център за подготовка и отговор при кризи, чиято дейност да се следи от независим борд. Председателят на този борд следва да представя Годишен доклад за здравната сигурност на глобално ниво пред ръководството на СЗО и пред Общото събрание на ООН.

Анализирането на действията на здравната организация при епидемията от ебола е ключово за подобряване работата на организацията и отговора ѝ при епидемични и други здравни кризи. Всеки ненаучен урок тогава е довел до бавна и неефективна реакция при пандемии като днешната с COVID-19. Именно затова е критично важно сегашната ситуация и механизми на реакция да се анализират и оценят, за да сме подготвени за следващата пандемия, която може да е още по-смъртоносна от сегашната. А какво ще покаже независимото разследване на действията на СЗО при пандемията от COVID-19, предстои да разберем.

Източници: WHO; Ebola Interim Assessment Panel

„Благодаря на хората!“ Национален форум „С очи за всички“

Замисляли ли сте се колко често казвате благодаря на някого? Ще ви разкажа за един форум, в който изразът „Благодаря на хората!“ се повтаряше с трепет в гласа след всяка лична история в най-чистия и искрен вид. Всъщност това не бяха обикновени истории. УНИЦЕФ изправи пред нас най-силните хора на планетата Земя. От онази порода, за които казват, че трудностите са им отредени. Става въпрос за хората, които се изправят пред повече предизвикателства, отколкото всеки друг, но същевременно откриват своята суперсила и някак си тя изглежда неизмерима на фона на един обикновен човешки живот.

Под патронажа на министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов, по случай 30-тата годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето УНИЦЕФ, заедно с Министерство на труда и социалната политика, Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) и НДК, на 20 ноември организираха Национален форум „С очи за всички“. В партньорство се включиха Нова телевизия, Нет Инфо, Българската национална телевизия и Дневник.

Конференцията бе открита от Дилиян Манолов от фондация „Визионер“ и Български младежки делегат към ООН, мандат 2018/2019, Бисер Петков, Министър на труда и социалната политика, Омбудсманът на Република България – Диана Ковачева и д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България.

Дилиян Манолов – представител на фондация „Визионер“ и Български младежки делегат към ООН, мандат 2018/2019, Източник: УНИЦЕФ България

Хората се опитваме да компенсираме уврежданията“ и „бариерите са в нашите глави“, заяви още в самото начало на конференцията Омбудсманът на Република България, Диана Ковачева.

В първия панел чухме историите на Мариета Петрова, Мария Александрова, Калинка Асенова, Петър Нефтелимов и Янис Макдейвид. Всеки един от тях поднесе личната си история по изключително интересен начин. Техен модератор бе Дарин Маджаров, създател на образователната платформа Уча.се.

Графично представяне на Национален форум „С очи за всички“, Източник: УНИЦЕФ България

Участниците разкриха предизвикателствата, пред които са се изправяли, например често отправяни към тях реплики като „това е невъзможно за теб“, „какво да те правя сега?“ и т.н. Това са само някои от поставените им бариери от обществото, но въпреки това с много труд, болка и обич, те успяват да сбъднат и невъзможното.

Основата, която се положи в панела, бе, че уврежданията не са липса на конкретна способност, а напротив, те развиват нови способности у хората с физически затруднения. Всеки един от участниците успя да докосне сърцето на присъстващите. „Вие давате стойност не само на самите вас, но и на всички около вас“, заключи Дарин Маджаров, в края на дискусията.

Дарин Маджаров, създател на Уча.се и Калинка Асенова, участник в първия панел, Източник: УНИЦЕФ България

Приобщаващото образование е ключът, но бизнесът е важен, за да продължим

Това казва Юрий Вълковски, изпълнителен директор на „Reach for Change“ България, и акцентира върху въпроса кои практики са устойчиви. „Най-позитивното е, че има енергия за промяна в българското общество. Кой е генераторът на промяната? Вярваме, че тръгва отдолу нагоре“. Г-н Вълковски разказа как всяка година се разглеждат по 200-300 социални инициативи в България и се избират 5, главно такива, които биха могли да се разрастват и да бъдат чути.

Калинка Асенова, друг участник в конференцията, покорява върхове в буквалния смисъл на думата. Тя обича катеренето и пещерното дело, макар много хора да смятат това за лудост, поради зрителните й увреждания. „Ние можем да научим много от природата и не трябва да я подценяваме. За да приемеш другите, първо трябва да приемеш себе си. Първата победа винаги става в главата. Не бъдете спирачки за нас, но не бъдете и двигатели“. В същия дух д-р Лидия Маринова, член на Общински съвет Варна, подчерта, че в тази зала вижда много победители.

Участници от първия панел, Източник: УНИЦЕФ България

Петър Нефтелимов, доброволец, предприемач и автор на блог за практически съвети за бизнеса, открива своя начин, за да достигне до хората – технологиите. В своята история той наблегна върху мотивацията за работа на хората с физически увреждания. Според Нефтелимов: „Това са хора, които оценяват шанса, който им давате и работят с цялото си сърце“.

Програмата „Open Mind“ на Теленор е социално-корпоративен проект, създаден за включването на хора с физически увреждания в бизнеса. „Освен предизвикателствата, ние имаме и много ползи от работата си с тях. С тази програма ние насърчаваме толерантността и разбирането в компанията и обучаваме лидерите си на това“, отбеляза Радостина Тодорова – бизнес партньор „Човешки ресурси“ в компанията. До този момент в Теленор са наети 17 човека със специални потребности.

Янис Макдейвид е мотивационен лектор и автор на книгата „Вашият най-добър живот“. Ражда се без ръце и крака, което би събудило съжаление у много хора. Истината е, че това е последното усещане при среща с него, защото той по нищо не се различава от тези, които не са в неговото положение. „Запитах се кои са нещата, в които съм най-добър?“ Тогава той открива своята суперсила. Разбира се, не я нарича така – споделя, че това е просто мъчно постигнато приемане на себе си.

Янис Макдейвид, мотивационен лектор и автор на книгата „Вашият най-добър живот“, Източник: УНИЦЕФ България

Миналата година Макдейвид сбъдва една своя мечта – изкачва планина в Перу, носен от приятелите си на гръб. „Бях като турист в раница„, смее се той. Следващата му цел е Килиманджаро, която ще осъществи още идната година. Според Макдейвид, българското общество трябва да спре да говори за проблемите и предизвикателствата и да започне да говори за това от какво имаме нужда, за да живеем живота си по най-добрия начин.

Държавата и бизнеса за хората с интелектуални затруднения

Държавата също се старае да покрие нуждите на хората с интелектуални затруднения, но все още остават пролуки, които предстоят да се разрешат.

Варна е една от областите, в които напоследък най-усилено се работи за подобряване условията на децата с физически увреждания. Там има около 400 деца, които са имали проблеми с хранителния режим в училищата. За да се реши този проблем, в община Варна са възприети добри практики например, изискване постоянно присъствие, както на медицинска сестра в училищата, така и присъствие на лекар и се изграждат допълнителни съоръжения като рампи и асансьори за самостоятелен достъп.

Бюджетът на Министерство на труда и социалната политика е с 30 милиона повече от предходната година по данни на зам.-министър Зорница Русинова. В партньорства с неправителствени организации, тя вярва, че този подход ще отвори врати към възможно най-широк спектър от хора, които да споделят нуждите си в следващите години.

Свикнали сме да поставяме акцент главно върху затрудненията. Все още е така. Всеки един от нас е агент на промяната. Идеята е да приемеш различието на другите като нещо, което те обогатява“, заключи зам.-министърът за труда и социалната политика.

Все още остават някои неразрешени въпроси като например защо държавната издръжка за социалните услуги приключва след пълнолетие? Това бе една от важните теми, която повдигна пълнолетен човек с увреждания, присъстващ на форума, и остана без отговор. Въпросът заслужава специално внимание.

Ролята на медиите

Мария Чернева, журналист от БНТ, и Юрий Вълковски от фондация „Reach for Change” и организатор на конкурса „Промяната“ съвместно с Нова телевизия акцентираха върху ролята на медиите за подкрепата на работата за социалното включване на децата и младежите с различни способности.

Г-н Вълковски провокира присъстващите с въпроса: „Кое е системата? Само държавата ли? Медиите? А родителите? Децата? Истината е, че всеки един от нас би могъл да бъде герой на промяната.

Участници във втория панел на форума, Източник: УНИЦЕФ България

На мотивационния лектор Янис Макдейвид му е отнело 8 години, за да намери най-доброто за себе си. Можем да вперим поглед в негативите и да стоим залостени зад своята орисия, а може и да изберем да видим предимствата на ситуацията. Самият Макдейвид се шегува, че личното му предимство е, че не му се налага да си купува обувки… Представете си какви са вашите предимства.

Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ в България, Източник: УНИЦЕФ България

Най-важният въпрос според д-р Джейн Муита от УНИЦЕФ е какво всеки един от нас би могъл да направи. „Важно е да се вгледаме във визията на Конвенцията“, настоя д-р Муита и отправи своя призив да гледаме през очите на всеки.

Ерата на финтех технологиите и регулирането им

0

Това, което убягва на много от онлайн потребителите, е, че когато се регистрират за финтех услуги, предоставят доста често чувствителни лични и финансови данни.

Какво представляват финансовите технологии (финтех)?

Въпреки че „финтех“ може да звучи странно и футуристично, най-вероятно всеки от нас в даден момент е използвал някаква финтех услуга. Терминът описва нови технологии, чиято цел е да подобрят и автоматизират за хората и компании предоставянето и използването на финансови услуги чрез използване на специален софтуер и алгоритми.

Терминът финтех може да се използва за всяка иновация в начина на извършване на транзакции, като например парични преводи, депозиране на чек със смартфон, кандидатстване за кредит не в банков клон. Потребителите на финансови услуги все повече започват да преминават от аналогов към дигитален тип дейност.

Как финтех променят финансовата система?

Това, което постигат тези технологии е, че променят начина, по който се предоставят финансови услуги, извършването на финансови тразакции. Открояват се пет категории или критерии, които посочват как точно тези новости изменят познатата досега финансова система. Първият критерии е, че финтех правят финансовата „вселена“ по-обхватна както като структура, така и като транзакции. Вторият е, че новите технологии увеличават скоростта и бързината на търговията на финансовите пазари. Трето, че те фундаментално преосмислят начина, по който се взимат решения. Компютърното програмиране и анализа на данни заемат водеща роля. Четвърто, това прави финансовата система по-трудно управляема, защото се губи прозрачността. И последният признак е, че се размиват юрисдикционните и пазарните граници. Всичко това сочи, че финансовата система става качествено все по-сложна и трудна за регулиране.

Може да се каже, че бъдещето на този нов тип техномогии е обещаващо. През 2021 г. се отчита рекорден брой тразакции във всяка голяма област и секторът привличаше инвестиции през миналата година. Различни подсектори са добре позиционирани за последващо развитие, а за новите се предвижда да възникнат и да процъфтяват.

В доклада от 2017 г. на Борда за финансова стабилност основните ползи, които се посочват относно използването на технологични иновации във финансовата система и постигането на стабилност в нея са децентрализацията, диверсификацията, ефективността и прозрачността.

Все по-голямото навлизане и употребяване на финтех може да окаже потенциално влияние върху стабилността на системата. Това влияние може да е положително или отрицателно. Финансовите иновации и по-високата конкурентност могат подпомогнат по-ефективното, удобно и евтино предоставяне на финансовите услуги.

Рисковете, които крият финтех

Въпреки че финансовите технологии могат да предложат голям брой ползи, това крие своите рискове. Пример за това е, че финтех компаниите са по-малко регулирани от традиционните финансови институции. Също така са по-уязвими към кибератаки, а такива фирми съхраняват чувствителна финансова и лична информация за своите потребители.

Друг проблем е, че потребителите не си дават сметка затова колко чувствителни финансови данни предоставят на финтех компаниите. Това, което се случва при свързване на банковата карта с дадено приложение е, че то може да получи достъп и да събира и обработва финансови данни поради разпоредбите в условията за ползване на този тип услуга. Може да се направи проверка за данните, които се събират за потребителите, като се направи преглед на условията и политиката за поверителност на съответното приложение. Често се оказва, че видът и обемът на събирана информация от финтех приложенията надхвърля очакванията на потребители.

Този тип „сделка“ е в основата на технологичната индустрия. Новата стока (търговията с данни) поражда доходоносна и бързо развиваща се индустрия, която предизвиква антитръстовите регулатори да се намесят, за да ограничат потока ѝ. Това е петролът на новото време. Потребителят получава само привидно безплатни услуги, а в замяна трябва да предаде своите данни. Но този вид данни са чувствителна финансова информация и трябва да бъдат третирани по съответен начин.

Регулиране на финтех

Може да възникне въпросът трябва ли да бъдат регулирани този тип технологии и кой ги регулира. Всяка институция, която се занимава с финансови дейности, е длъжна да спазва съответни разпоредби, това е в сила и за финтех индустрията.

В продължение да много години финтех не са били регулирани достатъчно, нормативната уредба се фокусирала над традиционните банки и финансовата индустрия. Това се промени и с времето започват да се регулират от основните национални финансови регулатори.

Съгласно настоящата регулаторна схема на САЩ на финтех компаниите се гледа по-скоро на технологични и затова се ползват облекчено регулиране, за разлика от по-строгото регулиране на финансовата индустрия. Проблемът е, че законите относно финансовата индустрия предоставят на потребителите специална защита и право на неприкосновеност на личния живот, защото признават, че финансовите данни на клиентите са чувствителни. Но от друга страна регулаторната схема на САЩ позволява данните на потребители да бъдат третирани като стока, която може да бъде събирана, приватизирана и продавана.

Тъй като биват третирани като технологични, а не финансови компании, финтех компаниите могат да печелят от данните, които събират, като ги продават например на хедж фондове. Когато потребителите прехвърлят финансовите си данни от защитети от закона банки към пазара за услуги за данни, клиентите не осъзнават, че тези компании ги излагат на рискове.

В Обединеното кралство спазването на регулаторните изисквания на финтех компаниите означава спазване на изискванията на Службата за финансов контрол и Пруденциалния регулаторен орган.

Регулирането е особено важно, защото защитава нашата финансова неприкосновеност. Това създава доверие у потребителите при използването на финтех услугите. Спазването на нормативната уредба ще спомогне за разрастването на бизнеса на финтех компаниите. Въпраки че финтех секторът има потенциал да улесни финансовия живот, този тип услуги трябва да бъде подходящо регулиран, за да може рисковете за потребителите да не надвишават ползите.

Автор: Деница Ковачева

Шпионски скандал в Гърция – петно върху демокрацията в страната

0

Опозицията поиска оставката на премиера Кириакос Мицотакис, след като бе разкрито, че гръцкото разузнаване е подслушвало опозиционен лидер. Скандалът идва в навечерието на изборите в страната и подобно погазване на демокрацията може да навреди на отношенията на Атина с Европейския съюз.

 

Скандалът

Миналият юли беше разкрито, че телефонът на лидера на гръцката социалдемократическа партия ПАСОК Никос Андрулакис е бил подслушван от гръцкото разузнаване. Направен е и опит да се инсталира шпионски софтуер Predator – който е незаконен в ЕС – на мобилния му телефон. Разкритията идват от Европейския парламент, чийто член е Андрулакис, след рутинна проверка за киберсигурност на телефоните. След направена проверка се установява, че софтуерът е бил неуспешно инсталиран на телефонът на Анрулакис, но в периода от септември до 13 декември 2021 г., настоящият лидер на ПАСОК е бил следен от гръцките служби.

Премиерът Кириакос Мицотакис е разпитан за инцидента. Той твърди, че всички операции са законни, но отрича да знае за тях. Междувременно няколко известни гръцки журналисти обвиняват правителството, че използва северномакедонския шпионски софтуер Predator, за да ги подслушва.

„Когато разбрах, не се поколебах да кажа, че е погрешно“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис – „Но всяка инициатива за нараняване на авторитета ми не трябва да подкопава важната работа на Националната разузнавателна служба (EYP) на Гърция „, каза той.

 

Авторитарните знаци зад случващото се

Партията на Кириакос Мицотакис „Нова демокрация“ печели парламентарните избори през 2019 г. и той става министър-председател, следвайки стъпките на семейството си, които имат дълга традиция в политическия живот (баща му Константинос Мицотакис е премиер на Гърция, а имат и роднински връзки с Елевтериос Венизелос, който е министър-председател на Гърция 8 пъти). Веднага след като става премиер, Мицотакис поставя гръцката национална разузнавателна служба ЕМП под своя, а не под контрола на вътрешното министерство. В същото време се занижават квалификационните изисквания за ръководене на тайните служби. Вместо магистърска степен, както преди, започва да се изисква само бакалавърска степен, която позволява на приятел на Мицотакис да получи работата. Освен това началникът на кабинета на премиера (и негов племенник) е назначен да отговаря за разузнаването, което предполага, че Мицотакис може би е бил наясно, че политическият му съперник е подслушван.

„Вие сте дал заповед (на ЕМП) да го следи“, заяви Алексис Ципрас, левият бивш премиер и лидер на основната опозиционна партия СИРИЗА, докато порицаваше премиера на страната. „Искахте да имате абсолютен контрол върху развитието на събитията в третата (най-голяма) партия, така че да осигурите контрол върху политическите събития преди новия закон за пропорционално представителство, който изисква коалиционни правителства „.  Мицотакис твърди, че правителства, които са свободни от коалиционни обещания, са по-способни да помогнат на Гърция да се възстанови от тежката икономическа криза. Но левите и левоцентристките опозиционни партии настояват, че коалициите е по-вероятно да избягват корупционни практики, затъване в заеми или прекомерно харчене, които бяха сред водещите причини за финансовата криза.

Скандалът се разраства още повече, тъй като списъци с гръцки журналисти, бизнесмени и друи политици, които са били под наблюдение от гръцкото разузнаване, се публикуват всяка седмица от лявото списание „Документо“. Последният списък включва и ръководителя на гръцката армия.

Друг притеснителен факт е, че Андрулакис разбира за подслушването едва през лятото на 2022 г., когато проверяват телефона му. През пролетта на 2021 г. влиза в сила изменение на закона, с което се премахва изискването за информиране на засегнатите страни, че те се подслушват от „съображения за национална сигурност“. Интересното тук е, че след тези действия не е въведен съдебен контрол на подслушването, както е в повечето страни. Все още няма официално изявление какви са причините за следенето и каква точно национална опасност представлява лидерът на ПАСОК и останалите засегнати. Това, което е интересно да се отбележи, е че ЕМП е неконтролируема държавна агенция, чиито служители знаят, че няма да бъдат държани под отговорност за действията си и това засилва още повече подозренията. От представители на ПАСОК излизат твърдения, че изнудване и искане на подкупи са истинските мотиви. Смята се, че Андрулакис, който би бил вероятен претендент за премиерския пост в бъдещо коалиционно правителство – сценарий, който сега е изключен след разкритията – не е бил предпочитаният избор в управляващата партия „Нова демокрация“ за поста.

 

Европейският съюз и скандалът

Тъй като Никос Андрулакис е член на Европейския парламент и целият скандал беше разкрит от ЕП, сега въпросът e  поставен на световната сцена. Тези действия са нарушили законодателството на ЕС за защита на данните и позицията на ЕС срещу използването на шпионски софтуер. Тъй като въпросът е в компетенциите на ЕС, делегация за установяване на фактите пристига в Атина. Това е част от по-широкото разследване на Европейския парламент за злоупотребата с шпионски софтуер от правителствата на ЕС, задача, която Брюксел прие достатъчно сериозно, за да назначи специална комисия, която да се справи.

За европейското прогресивно семейство е ясно, че Гърция се нуждае от политическа промяна“, каза в интервю за EURACTIV в края на август Ираче Гарсия, лидер на Групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент.

Представяйки констатациите от своя проектодоклад относно използването на шпионски софтуер от европейските правителства, комисията призова гръцкото правителство да предостави повече информация, за да може разследването да направи точни заключения. Докато назрява скандалът, Гърция заяви, че е щастлива да работи с Брюксел „в дух на сътрудничество“, но не е сигурна, че случаят дава основание за намеса на ЕС. В отговор на писмо от Европейската комисия, настояващо за съдействие, постоянният представител на Гърция в ЕС Йоанис Враилас на 2 август отбеляза, че е „много спорно“ дали някоя от точките, повдигнати от Брюксел, е от компетентността на ЕС.  В отговор в Туитър парламентаристката Софи ин Т’Велд заявява, че гръцкият шпионски сканал е „до голяма степен компетентност на ЕС“.

Друг евродепутат от комисията PEGA, който не желае да бъде назован, заявява, че проблемът е, че все още няма правни насоки за използването на технологията за подслушване на ниво ЕС, което означава, че законодателите в съответните държави имат отговорност да осигурят такава, която да поддържа демокрацията в страните членки.

Междувременно влиятелният консервативен бивш премиер Андонис Самарас (ЕНП) изнесе реч, в която разкритикува мълчанието на управляващата партия „Нова демокрация“ заради скандала.

„Скандалът с наблюдението е петно върху гръцката демокрация, което става все по-голямо с всяка изминала седмица. И ще продължи да расте, докато гръцкото правителство и правосъдието не поемат своите отговорности“, каза Салай – ръководител на офиса на „Репортери без граници“ (RSF) за Европейския съюз и Балканите. Той добави, че цяла Европа вижда петното, а само гръцките власти не искат. „Но ако върховенството на закона се провали в Гърция, всички ще се провалим. Затова очакваме силни действия и от европейските институции“, добави той.

Преди националните избори, които трябва да се проведат през 2023 г., експерти смятат, че политическата атмосфера е станала токсична и дори поставят под въпрос дали страната ще може да проведе честни избори, освен ако проблемът не бъде изяснен.

Автор: Елена Цанкова

Източници

Как изменението на климата влияе върху здравето и продоволствената сигурност?

0

Конференцията на ООН относно изменението на климата (КОП27) се проведе от 6-ти до 20-ти декември в Египет. Тя напомни на света за задаващите се кризи, колко малко е постигнато и какво още е необходимо да се предприеме.

Междуправителственият комитет по изменение на климата посочи в своя шести доклад за оценка на климатичните промени, че емисиите на парникови газове трябва да бъдат намалени с 43% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г. Това би било решаващо за ограничаване на глобалното средно покачване на температурата до доста под 2 °C, дори до под 1,5 °C спрямо прединдустриалните нива до края на този век, което беше договорено на КОП21 в Париж през 2015 г. Изчисленията сочат, че светът вероятно ще достигне този праг до 2040 г., ако не и по-рано, като в най-лошия случай до края на столетието ще бъде с 4,4 °C по-топло. Малко по-рано сп. „Икономист“ предупреди, че „светът ще пропусне заветната климатична цел от 1,5 °C“. От 40-те действия, необходими за постигането ѝ, нито едно не се развива по план. По двадесет и седем са взети мерки, но с доста под необходимата скорост, пет цели не се движат в правилната посока, а за останалите осем липсват достатъчно данни.

Глобалното затопляне означава не само по-високи температури, но и непредсказуеми климатични условия, суши, наводнения и покачване на морското равнище. През 2022 г. екстремните климатични явления доведоха до мащабни разрушения, отнеха стотици хиляди животи и разселиха милиони хора по света. Южна Азия бе епицентърът на горещите вълни, като необичайно силните валежи причиниха значителни наводнения в Пакистан, а Североизточна Индия, Бангладеш и Китай се изправиха пред най-тежката суша от над 60 години насам. Европа преживя най-горещия май, а почти половината от континента се сблъска с най-сериозните си засушавания от над 500 години насам. По-високите температури в Арктика доведоха до рекордно топене на ледовете.

https://www.orfonline.org/wp-content/uploads/2022/12/cli.jpg

Т.нар. „тройка“ на климатичните промени, здравето и продоволствените системи

(А) Изменението на климата пряко засяга физическото и психическото здраве на хората чрез високи температури, наводнения и разпространение на инфекциозни болести. (B) Глобалното затопляне влияе върху производството на храни във време, когато нарастващото население се нуждае от повече продоволствие и вода. Но продукцията, преработката и консумацията на храни също създават емисии от парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне. (C) Храната е необходима за доброто здраве, но преработените вещества водят до хронични заболявания.

Изменението на климата засяга здравето на хората и животните, както и хранителните системи. Ефектите обаче не са еднопосочни. Взаимозависимостта им увеличава трудностите при разработването на политики без неизгодни компромиси.

Изменението на климата и (психичното) здраве

Изменението на климата засяга както физическото, така и психичното здраве. Горещините и екстремните метеорологични явления не само водят до повишена човешка смъртност и заболеваемост, но и до дългосрочен недостиг на храна и вода, замърсяване на въздуха и зарази. Повишеното излагане на дим от горски пожари, атмосферен прах и алергени във въздуха са свързани със сърдечносъдова и респираторна недостатъчност. Ненавременният дъжд и наводненията увеличават появата на болести, пренасяни чрез храната и водата, и нарушават здравните услуги. Всичко това има икономически и обществени последици.

Между 1940 г. и 2004 г. глобалното разпространение на нововъзникващите инфекциозни заболявания бе предимно зоонозно, т.е. предаващо се между животни и хора. То може да се случи директно – чрез ухапвания от животни, консумация на сурово или недостатъчно обработено месо или чрез замърсена вода, и непряко – чрез преносители като комари, кърлежи и др. Домашните животни и видовете, които съжителстват с хора, и дивите животни, чиито местообитания са били експлоатирани или унищожени, имат най-голям потенциал за разпространение на заболявания. Антропогенните дейности и промяната на околната среда остават най-големите му двигатели.

Географското разпределение на видовете се влияе от изменението на климата, както и от местоположението и честотата на съприкосновенията между животни и хора. Най-малко 10 000 различни вируса имат възможността да заразят хората, като преобладаващата част от тях се открива сред дивите животни. През следващите 50 години изменението на климата може да доведе до повече от 15 000 нови случая на обмен на вируси между видове бозайници, включително хора, особено в гъсто населени райони. Индия, Индонезия и африканската област Сахел са прогнозираните горещи точки за появата на нови болести.

Глобалното затопляне може също така да съживи древни микроби, които лежат латентни под вечните ледове и в глетчерите, както стана видно от избухването на епидемия от антракс през 2016 г. в Сибир. Нови вируси бяха открити и в ледени ядра, датиращи отпреди 15 000 години, както и в 30 000-годишни сибирски вечни ледове. Неизвестни патогени може да се крият в среди, които са станали по-достъпни поради глобалното затопляне.

Климатичната криза се отразява и на психичното здраве. Наводненията, горските пожари и други природни бедствия увеличават случаите на посттравматичен стрес, депресия и пристрастявания. Тези преки климатични ефекти върху психичното благосъстояние са неравномерно разпределени. Жените, децата и бедните, особено в страните с ниски и средни доходи, са най-уязвими и са непропорционално натоварени с по-голямо бреме за психичното здраве. Хората изпитват „еко-безпокойство“, тъй като наблюдават свързаните с климата въздействия върху другите и ги очакват върху себе си. Това разкри глобално проучване, в което около 40% от младите хора се страхуват да имат деца поради климатичната криза.

През 2010 г. бе изчислено, че влошеното психично състояние и неговото въздействие върху цялостното здраве и продуктивност струва на световната икономика около 2,5 трил. щ.д. годишно с прогнозирано увеличение до 6 трил. щ.д. годишно до 2030 г. Изострянето на проблеми, свързани с психичното здраве поради изменението на климата, ще доведе до значителни допълнителни разходи. СЗО изчислява, че до 2030 г. краткосрочните преки разходи за здравето, породени от климатичните промени, ще достигнат 2-4 млрд. щ.д. годишно. С тази скорост се предвижда изменението на климата да доведе до бедност повече от 100 млн. д. през следващите 10 години. Следователно действията за смекчаване на изменението на климата и усилията за подобряване на психичното благосъстояние могат да се допълват взаимно.

Изменението на климата и продоволствената сигурност

Продоволствената сигурност включва наличието и достъпа до храна и нейното използване.

Изменението на климата доведе до влошаване на продоволствената сигурност и сигурността на водните ресурси. Повишаването на температурата над 1,5°C би променило сухоземните екосистеми и би изместило климатичните зони, което от своя страна ще засегне земеделието и животновъдството. Затоплянето на океаните, които поглъщат повече топлина от земята, ще повлияе на риболова и водното стопанство. Заедно с по-екстремните метеорологични явления и покачването на морското равнище, това ще изостри неравнопоставеността в достъпа до храна и ще увеличи бедността. Най-големите въздействия се наблюдават в Африка, Азия и Централна и Южна Америка.

Многократните засушавания, ненавременните дъждове и наводненията унищожават реколтата, което води до загуба на доходи и достъп до храна. Повишаването на морското равнище, опустиняването и обезлесяването водят до недостиг на земя и обработваеми площи. Причинената от климата загуба на поминък би увеличила конфликтите, разселването и принудителната миграция, а това отново засяга непропорционално бедните.

Четири основни култури – пшеница, ориз, царевица и соя – осигуряват половината от калориите в света. Предвижда се техните добиви да намалеят при продължаване на настоящите изменения на климата в сравнение с климат без промени. Освен това повишаващите се температури снижават питателните свойства на храните, поради което хората ще имат нужда от по-големи количества хранителни продукти за набавяне на същите количества полезни вещества. Производствената загуба и пониженото хранително качество заедно с нарастващото население ще изострят бедността, ще окажат по-голям натиск върху земите и ще подкопаят усилията за смекчаване на климатичните изменения.

Между 1961 г. и 2020 г. световното население се е увеличило 2,6 пъти, а производството на храни – 2,9 пъти, като същевременно се използва 5% повече земя. Това беше постигнато чрез техники за отглеждане, нови сортове култури и интензивно използване на вода и химически торове, които имат екологична цена.

Глобалният индекс на глада съчетава четири ключови показателя за количествено определяне на глада – недохранване, забавяне на растежа и линеене на децата и детска смъртност под 5 г. Макар светът да произвежда достатъчно храна, недохранването е намаляло незначително от 13,2 % през 2001 г. до 8,9 % през 2019 г. В световен мащаб около 800 млн. д. са недохранени, от които 418 млн. живеят в Азия и 282 млн. в Африка.

Проблемът е най-сериозен в Южна Азия и Субсахарска Африка. В световен мащаб осигуряването на калории на глава от населението се увеличава последователно от 1961 г., включително в Азия и Африка. Съществуват обаче неравенства в рамките на държавите по отношение на достъпа и усвояването на храната, като за повечето азиатски и африкански страни те са се увеличили през годините на Ковид-пандемията.

Човешкото здраве, храната и околната среда са взаимосвързани. Доклад от 2016 г. показа, че частичното заместване на месото с хранителни добавки на растителна основа може да намали глобалната смъртност с 6-10%, да снижи свързаните с храната емисии с 29-70% и да донесе финансови ползи от 1-31 трил. щ.д. до 2050 г. Установено е, че преминаването към веганска диета в богатите държави намалява преждевременната смъртност с 12%, а емисиите на парникови газове – с до 84%.

Икономическото развитие и парниковите емисии

Благосъстоянието е исторически свързано с емисиите на парникови газове. Увеличеното производство повишава както БВП, така и емисиите (за чиято сметка нараства потреблението) поради енергийните нужди и използването на изкопаеми горива. Но тази пряка връзка вече не е вярна, тъй като някои страни с високи доходи успяха да отделят икономическия растеж от емисиите. През последните 30 години няколко западноевропейски и скандинавски страни увеличиха значително своя БВП, същевременно намалявайки емисиите. Други – като САЩ, направиха това по-скоро и то не само за производствените емисии, а и за тези, основани на потреблението, което отчита преместването на производството и произтичащите от него емисии в чужбина. Въпреки това Китай и Индия продължават да показват съответствие между растежа на БВП и увеличаващите се емисии.

Основната причина богатите държави да могат да отделят икономическия си растеж от емисиите е замяната на изкопаемите горива с нисковъглеродна енергия. Производството на повече енергия без обичайните емисии може да окаже реално въздействие, ако настъпи скорошна декарбонизация в повече страни. Това може да се случи чрез намаляване на разходите за нисковъглеродни технологии.

Смесеният резултат от КОП27 ясно показа, че, докато инструментите са налични, воля за проактивни действия липсва. Споразумението относно фонда „загуби и щети“ за подпомагане на развиващите се страни в преодоляването на въздействията върху климата беше пробив на КОП27. Остава обаче неясно как загубите и щетите ще бъдат определени количествено, а средствата и обезщетението – изплатени. Природата и биоразнообразието бяха признати за ключови ресурси със силна политическа воля за защита на горите, а продоволствието успя да влезе в дневния ред на КОП27 чрез инициативата „Храна и земеделие за устойчива промяна“. Въпреки това нямаше напредък в намаляването на изкопаемите горива и Фондът за климата на стойност 100 млрд. щ.д продължава да бъде дарение от страна на богатите нации.

Въпреки че са налице няколко варианта за справяне с „тройката“ на климатичните промени, здравето и хранителни системи, съществуват трудности за разработването на приложими и устойчиви политики. Групите, работещи в областта на климата, здравето и храните страдат от фрагментирано вземане на решения, лични интереси, властово неравенство и липса на обща визия и лидерство. Важно е да знаем кой и как взема решения и да бъдем наясно с глобалното затопляне и пътищата за внедряване на политиките, свързани с неговото смекчаване. Необходимо е да подобрим връзките между климата, здравето и храната и да ги разглеждаме като една система.

Генералният секретар на ООН обобщи при откриването на КОП27: „Движим се по магистрала, която ни отвежда към климатичен ад, а кракът ни е на газта“. Той също така добави, че „глобалната битка за климата ще бъде спечелена или загубена през това решаващо десетилетие – под нашия поглед“.

Времето изтича. Трябва да действаме проактивно, а не просто да реагираме на т.нар. „загуби и щети“.

По материала работи: Каролина Величкова

Източници:

https://www.orfonline.org/expert-speak/understanding-climate-change-health-and-food-security-the-science-of-global-warming/

https://www.orfonline.org/expert-speak/understanding-climate-change-health-and-food-security-climate-change-and-health/

https://www.orfonline.org/expert-speak/understanding-climate-change-health-and-food-security-climate-change-and-food-security/

https://www.orfonline.org/expert-speak/understanding-climate-change-health-and-food-security-action-equity-and-sustainable-development/

 

Как изглежда науката за климата на екрана? 15 документални филма за климатичните промени

0
Източник: Unsplash

Текстът е публикуван оригинално на сайта Климатека и го препечатваме със съгласието на нашите колеги и партньори

Документалните филми заемат все по-голяма роля в информираността на обществото по темата за климатичните промени

В днешно време хората стават все по-информирани, по-ангажирани, но и по-разтревожени за климатичните промени и техните проявления. Документалните филми са източник на информация, който чрез изкуство ни помага да разбираме и възприемаме по-добре науката за климата.

Първият документален филм, който споменава изменението на климата, е още от далечната 1958 г. “Богинята без окови” (“The Unchained Goddess”) е част от поредицата от образователни филми на Франк Капра. Историята е следната: учен и писател обясняват различните метеорологични явления на Метеора, богинята на времето, включително предупреждават за заплахата от глобалното изменение на климата. NOVA, една от най-популярните програми за популярна наука в САЩ, за първи път се занимава с тематиката на климатичните промени през 1983 г., почти десетилетие след старта си. Но филмът “Неудобната истина” от 2006 г., който е създаден по идея на бившия президент на САЩ Ал Гор, дава тласък на създаването на още редица документални и игрални филми и сериали, посветени на климатичните промени.

Подготвили сме колекция от 15 от най-забележителните документални филма за климатичните промени, които дават възможност да погледнем проблема през различни гледни точки.

 

“Неудобната истина” – част 1 и 2

“Неудобната истина” излиза 2006 г., създаден е по идея Ал Гор и е режисиран от Дейвис Гугенхайм. Филмът очертава фундаменталната наука зад глобалното затопляне, човешкото въздействие за климатичните промени и връзката между нивата на въглероден диоксид и повишаването на глобалната температура и подчертава факта, че днешните нива и тези, прогнозирани от учените, са далеч отвъд естествените за Земята. Филмът също така прави връзката между повишаващите се температури на въздуха и на океаните и екстремните метеорологични явления.

През 2017 г. излиза и продължение на филма – “Неудобната истина 2” (“An Inconvenient Sequel: Truth to Power”), който представя нови, отрезвяващи данни. В него Ал Гор пътува до ключови места като Флорида, където екстремните метеорологични явления са се влошили.

Трейлър на “Неудобната истина” (“An Inconvenient Truth”)

Трейлър на “Неудобната истина 2” (“An Inconvenient Sequel: Truth to Power”)

 

“Нашата планета”  (“Our planet”)

Документалната поредица на сър Дейвид Атънбъро изследва важни местообитания на Земята и живота, който те поддържат, и показва как те са засегнати от повишаващите се температури и покачващото се ниво на морското равнище, окисляването на океана и последващото намаляване на популацията на дивата природа. Епизодите превеждат зрителя през замръзнали пейзажи, джунгли, гори, крайбрежни зони и рифове, пустини, безкрайни савани, както и в тъмните дълбини на океана, за да покаже опустошителното реално въздействие, което изменението на климата оказва върху животните и растенията, обитаващи тези места. “Нашата планета” предава усещането за това как всичко е свързано – от хранителните вериги до метеорологичните модели – и как изменението на климата засяга всичко това. „Навсякъде по нашата планета решаващи връзки се прекъсват. Стабилността, на която ние и целият живот разчитаме, се губи. Това, което правим през следващите 20 години, ще определи бъдещето на целия живот на Земята”, разказва Атънбъро.

 

“В преследване на корали”  (“Chasing Coral”)

Филмът на Netflix показва и обяснява обезцветяването на коралите. Феноменът се нарича така, тъй като коралите изхвърлят едноклетъчните водорасли, с които живеят в симбиоза – зооксантели (които доставят храната им и им придават цветовете), вследствие на повишаването на температурата на водата. Без тези водорасли, коралите умират. Предизвиканите от човека климатични промени са най-голямата заплаха за кораловите рифове – дори повече от замърсяването и неустойчивия риболов. Режисиран от Джеф Орловски, документалният филм проследява екип от всеотдайни водолази, фотографи и биолози, които изучават загубата на световните коралови рифове.

Как НОРАД започва да проследява Дядо Коледа?

0

Коледната традиция започва благодарение на добротата на пилот от Втората световна война и ветеран от Виетнамската война – полковник Хари Шуп.

Всяка Коледа деца и родители по целия свят се събират, за да научат последните новини, предадени на живо от проследяващата Дядо Коледа система на НОРАД (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване). Традицията съществува от толкова дълго време, че по-исторически настроените умове може да се чудят как се е появила НОРАД и защо изобщо им е хрумнала идеята да проследяват Дядо Коледа.

Празничната традиция има своите корени в Студената война. Тя започва с едно неправилно телефонно обаждане до таен военен команден център на САЩ в Колорадо.

 

Дядо Коледа се среща с противоракетната отбрана

Една от най-големите иронии в света е, че пътищата на трогателната легенда за Дядо Коледа и неговата магическа въздушна шейна, която носи подаръци за децата, се пресичат с военен команден център, който има за задача да пази небето на Америка от ракети. Детайлите за това как точно са се развили събитията може да се разминават с течение на времето, но фактите са следните.

Персоналът, който управлявал тайния оперативен център на Континенталното командване за противовъздушна отбрана в Колорадо, си вършел работата, когато през декември 1955 г. до бюрото на техния командир, полковник Хари Шуп, достигнало неочаквано обаждане.

Шуп се присъединява към военновъздушните сили на САЩ през 1940 г. и служи във Втората световна война, Корейската и Виетнамската война. Той е пилот на изтребител и е награден с медал за спасяването на живота на свой другар.

Линията на командния център била конфиденциална и когато Шуп отговорил на обаждането, очаквал то да бъде от някой висш военен служител. Той бил изненадан да чуе детски глас, който го попитал дали е Дядо Коледа.

Шуп първоначално помислил, че това е някой номер. „Някой се шегува с мен, но не ми е смешно“, казва, че си е мислил тогава.

„Можете ли да повторите това, моля?“, попитал той детето.

Той осъзнал, че обаждането е объркано заради печатна грешка в обява, публикувана във вестник „Сиърс“, която окуражавала децата да се обадят на Дядо Коледа, като допълнение към това да го посетят в мола. Шуп се подчинил и се престорил на Дядо Коледа като инструктирал персонала си да „докладва“  местоположението на Дядо Коледа на всеки любопитен малчуган, който се обаждал на командния център.

В този момент пилотите, защитаващи небето от съветски ракети, се подготвили за бомбардировка от коледни желания на децата и това много им харесало.

 

Дебатите

С течение на времето може да има някои разминавания в историята – например, относно това дали телефонното обаждане, което Шуп е получил, е било до неговата топ секретна червена линия и как точно са се развили събитията по време на първото обаждане. Въпреки това, Шуп и екипът му приели предизвикателството да „използват“ военната технология на оперативния център на Континенталното командване за противовъздушна охрана, за да „проследяват и защитават“ Дядо Коледа по време на коледното му пътуване.

Твърди се, че Шуп помолил служителя си за връзки с обществеността да обяви коледната инициатива за проследяване на Дядо Коледа в пресата, с думите: „КОНАД, армията, флотът и морските военновъздушни сили ще продължават да проследяват и пазят Дядо Коледа и шейната му по време на неговото пътуване до Америка и обратно от атаката на тези, които не вярват в Коледа“.

Последната фраза от изречението била завоалирана препратка към Съветския съюз и била включена умишлено. Всъщност, инициативата за „проследяването на Дядо Коледа“ повдигала духа на хората – тя носела радост във времена, в които имало голямо напрежение заради Студената война.

 

Коледната история продължава

КОНАД се трансформира в НОРАД (Северноамериканското военновъздушно-космическо командване), но празничната традиция остава. Децата са окуражавани да се обаждат, за да проверяват местонахождението на Дядо Коледа на Бъдни вечер.

Повече от 1200 военни отговарят на обажданията и милиони деца проследяват придвижването на Дядо Коледа на специалния сайт на НОРАД за проследяването на Дядо Коледа.

Въпреки различните версии на легендата, добротата на Шуп да откликне на сгрешеното телефонно обаждане на дете е факт. А що се отнася до самия Шуп, той бил наричан на галено „полковникът на Дядо Коледа“. Семейството му твърди, че това постижение е било неговата най-голяма гордост.

 

Превод: Лора Стойкова

Източник: Historynet

8.8% избирателна активност на парламентарния вот в Тунис

0
Източник: Tunisian Presidency Press Service Handout/EPA, via The Guardian

Политическата криза в Тунис се задълбочава след отчетената рекордно ниска избирателна активност на парламентарните избори в събота, пише „Гардиън“.

Основната опозиционна формация в страната призова Саид да предаде властта незабавно, след като Независимият висш избирателен орган (ISIE) в страната оповести данните за избирателната активност.

Ахмед Неджиб Шаби, председателят на тунизийския „Фронт на спасението“, който бойкотира изборите, обвинява Саид в извършен преврат срещу демокрацията в Тунис. Според Шаби президентът е „загубил всякаква легитимност“.

Лидерът на опозицията смята, че самият факт, че 91% от хората с избирателно право не са отишли до урните „показва, че много, много малко тунизийци подкрепят подхода на Каис Саид“.

След разпускането на парламента през юли миналата година Саид въведе нова конституция, която рязко намали влиянието на политическите партии в страната, които самият президент описва като врагове на народа.

Вместо традиционните партии, на които Саид приписва голяма част от вината за нестабилната икономика и високите нива на безработица в страната, президентът окуражи хората да участват самостоятелно в изборите с програми, предназначени да служат на непосредствената общност, към която принадлежат.

Резултатът – 1055 самостоятелно финансиращи се кандидати, състезаващи се за 161 места, довежда до уникална изборна надпревара, като много хора остават объркани за това кои точно са кандидатите, а редица избирателни райони включват по само един кандидат в бюлетината.

Окончателните резултати от изборите се очакват чак през януари 2023 г.

Според Макс Галиен от Инстутита за изследване на развитието към Университета в Съсекс, Тунис „е на път да отчете най-ниската избирателна активност от всички избори в съвременната световна история“.

Досегашните рекордьори в тази негативна класация са изборите в Хаити през 2015 г. с избирателна активност от 18% и изборите в Афганистан през 2019 г. с избирателна активност от 19%.

Превод: Ванеса Николова

Източник: The Guardian

Швейцария отхвърля идеята за въвеждане на трети пол в официалните документи

0

В сряда швейцарското правителство отхвърли идеята за въвеждане на опция за трети пол или без пол в официалните документи. Правителството заяви, че в доклад от 2020 г. националната комисия по етика е установила, че все още не е настъпил моментът за промяна на системата.

В отговор на две предложения от парламента управляващият Федерален съвет заяви, че „бинарният модел на пола все още е силно закостенял в швейцарското общество“. „В момента не са налице социалните предпоставки за въвеждане на трети пол или за общ отказ от вписване на пола в гражданския регистър“, заяви той. Федералният съвет добави, че подобни варианти ще изискват „многобройни“ промени в швейцарската конституция и в законите както на национално ниво, така и в 26-те кантона на страната.

Позицията на Швейцария се различава от тази на съседните държави

Швейцария има сложна политическа система, в която в правителството са представени четири партии – от лявата до националистическата десница – и често се провеждат референдуми по всякакви въпроси.

През 2018 г. германското правителство одобри опция за трети пол в официалните регистри, която позволява хората да бъдат регистрирани като „различни“. По този начин Германия се съобрази с решение от предходната година на най-висшия съд на страната, който реши, че трябва да се позволи хората да бъдат вписвани в регистрите нито като мъже, нито като жени.

В Австрия федерален съд постанови през 2018 г., че властите трябва да разрешат на хората да се вписват в официалните регистри като нещо различно от мъж или жена, ако желаят това.  Той не намери за необходимо да променя съществуващия закон на страната, тъй като в него не е посочено изрично, че полът на хората трябва да бъде мъжки или женски.

В Белгия правителството на министър-председателя Александър Де Кроо обяви плановете си да въведе в документите за самоличност в страната идентификатор „Х“, след съдебно решение от 2019 г.  То обаче беше заменено от проектозакон – който трябваше да влезе в сила през 2022 г. – с който споменаването на пола се заличава изцяло от всички документи.

През май 2018 г. нидерландски съд реши, че непозволяването на небинарно обозначение в документите на хората представлява „нарушение на личния живот, самоопределението и личната автономия“.

Въпреки позициите на съседните държави, за момента хората в Швейцария ще продължават да се вписват в гражданския регистър като мъже или жени, без друга възможност.

Превод: Габриела Никова

Източник:https://www.euronews.com/

Знаковото посещение на Си Дзинпин в Близкия изток тревожи Вашингтон

0

Знаковото посещение на китайския президент Си Дзинпин в столицата на Саудитска арабия, Рияд, бележи нова ера в стратегическите отношения между двете държави. По същото време се проведоха и среща на върха между Китай и някои от арабските държави и среща на върха между Китай и Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ).

В четвъртък, 8 декември, президентът на Китай Си Дзинпин и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман подписаха всеобхватно споразумение за стратегическо партньорство. На срещата бяха подписани 34 сделки за инвестиции и сътрудничество.

На официалната среща присъстваха също и лидерите на други арабски държави: президентите на Египет, Тунис и Палестина, външните министри на Кувейт и Бахрейн, както и фактическият лидер на Судан.

Посещението на Си в региона е от стратегическо значение за засилване на арабско-китайските отношения и задълбочаване на икономическия обмен и сътрудничеството между двата региона.

Топло посрещане

Китайският президент беше посрещнат много топло и церемониално, с червен килим, въздушно шоу и фоновото звучене на саудитския и китайски химн. Той беше ескортиран до кралския дворец от членове на кралската гвардия, яздещи арабски коне, и беше сърдечно поздравен от арабския принц Мохамед бин Саламан.

Това посрещане обаче е в ярък контраст със сдържаното посрещане на американския президент Джо Байдън през юли тази година, който получи единствено „чукване с юмруци“. Американско-арабските връзки са обтегнати напоследък заради саудитската енергийна политика и убийството на Джамал Хашоги през 2018 г.

Какво беше договорено на срещата?

Китай, най-големият консуматор на енергия в света, е един от основните търговски партньори на страните от Персийския залив и най-големият вносител на петрол от Саудитска Арабия. През 2021 г. търговията между двете държави достига приблизително 87 млрд. долара, като 95% от нея се състои от петрол, пластмаси и други химически продукти.

Връзките между двете държави се засилват, тъй като регионът се стреми към икономическа диверсификация с различни партньори, което поражда опасения в САЩ за засилващото се китайско влияние в Персийския залив.

Компании от Китай и Саудитска Арабия подписаха 34 споразумения за сътрудничество и инвестиции в няколко приоритетни сфери:

  • зелена енергия;
  • облачни изчисления и информационни технологии;
  • транспорт и логистика;
  • медицинско оборудване;
  • строителство на жилища и други.

Общата стойност на споразуменията възлиза на 30 милиарда долара, съобщава „Ройтерс“.

„Хуауей“ завзема Близкия Изток

На официалната среща кралството сключи сделка с технологичната корпорация Хуауей, която включва инвестиции в сферата на изчисленията в облак, центрове с данни и строеж на високотехнологични комплекси в много арабски градове.

Въпреки че Хуауей участва в изграждането на 5G мрежи в региона на Персийския залив от години наред, на срещата между лидерите беше договорено технологичният гигант да продължи и дори увеличи инвестициите си в Близкия Изток.

Това обаче силно тревожи американски служители на сигурността, които смятат, че изграждането на безжични мрежи от пето поколение (5G) в региона от китайски брандове като Хуауей може да доведе до изтичане на важна и чувствителна информация право в ръцете на китайските лидери.

Инициативата „Един пояс, един път“ и „Визия 2030“

Инициативата „Един пояс, един път“ и проектът „Визия 2030“ на Саудитска Арабия наподобяват една друга и взаимно се допълват.

„Един пояс, един път“ е инициатива на Си Дзинпин, приета от правителството на Китай през 2013 г. Стратегическата й цел е да подобри и развие инфраструктурата в 70 държави чрез китайски инвестиции, като същевременно се насърчи търговията между тях. От друга страна, саудитският проект „Визия 2030“, започнал през 2016 г. от принц Мохамед бин Саламан, има за цел да диверсифицира икономиката на страната, като развие различни сфери на икономиката й вместо да разчита единствено на търговията с петрол.

Укрепването на китайско-саудитските отношения е предизвикано от това сближаване на двете икономически програми. За да продължат сътрудничеството си по инициативата „Един пояс, един път“, по време на посещението на президента Си Дзинпин в Рияд през януари 2016 г. двете страни подписаха Меморандум за разбирателство. С това споразумение двустранните отношения между Китай и Саудитска Арабия се превърнаха във всеобхватно стратегическо партньорство, което продължава и до днес.

Една от най-важните сделки, която беше договорена по време на посещението на Си в рамките на инициативите е тази между Сауди Арамко (саудитско държавно предприятие за добив на нефт и природен газ) и Синопек (китайско петролно и газово предприятие). Компаниите ще работят съвместно за оценяване на нови възможности за рафиниране на петрол и нефтохимията, както и услуги, свързани с петролни залежи. Една от основните области, в които компаниите ще работят съвместно е технологията за улавяне и съхраняване на въглерода и превръщането му във водород.

Подкрепа за китайската валута

На срещата между лидерите на двете държави беше обсъдено и предложение с по-големи геополитически последици. Водеха се преговори някои от продажбите на петрол от кралството да се извършват в китайската валута, юан, а не както досега в щатски долари.

Подобно решение може да разшири влиянието на китайската валута на световно ниво и да укрепи мястото й на световния валутен пазар.

„Нефтодоларовата система“ помогна на долар да се запази като най-стабилната световна валута и платежно средство за търговията с петрол досега. Въпреки това, Рияд и Пекин не потвърдиха окончателното си решение.

Вашингтон не е щастлив

Как засилването на отношенията между Китай и страните от Персийския залив ще повлияе на световната икономика и по-специално на американско-саудитските отношения?

Вашингтон е силно притеснен от разширяващото се влияние на Пекин над региона на Персийския залив. Както знаем Саудитска Арабия е дългогодишен икономически партньор на САЩ, най-вече в сферата на търговията с петрол. Кралството разчита на Вашингтон по един много важен за тях въпрос, а именно сигурността им в един регион, раздиран от постоянни военни конфликти.

Вероятно е, че Китай не може да замени САЩ по този въпрос. Саудитският принц Мохамед бин Саламан обаче твърди, че страната се стреми единствено да „разнообрази“ икономическите си партньори.

Страната отхвърля идеите за поляризация и „взимане на страна“ в тази така наречена „Студена война 2.0.“, тъй като ги смята за безполезни.

На пресконференция в петък министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан Ал Сауд подчерта, че кралството е „фокусирано върху сътрудничеството с всички страни“.

 

Посещението на Си Дзинпин в региона на Персийския залив ще доведе до създаване на нови икономически и търговски връзки и разместване на икономическите сили в световен план. Азиатският гигант и петролното кралство поставиха една нова ера в отношенията си и това може да е основа за създаването на един нов световен икономически ред.

Автор: Таня Станкова

Източници

ООН призовава за възстановяване на правата на жените в Афганистан

0

ООН и цялата хуманитарна общност в Афганистан осъдиха решението на талибаните да затворят университетите за жени и в сряда призоваха властите „незабавно да отменят това решение“. В изявление Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан (УНАМА) също така призова да се „отворят отново училищата за момичета след шести клас и да се прекратят всички мерки, които пречат на женския пол да участва пълноценно в ежедневния обществен живот“.

Целенасочена дискриминация

Забраната на жените да учат в университет е продължение на систематичната политика на талибаните за дискриминация. От август 2021 г. насам те забраняват на момичетата да учат в средно училище, ограничават свободата на движение, изключват жените от по-голямата част от работната сила и им забраняват да ползват паркове, спортни зали и обществени бани.

Ясно изразено нарушение

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк определи забраната като “ удар по правата на афганистанските жени и поражение за цялата страна“. Той заяви, че отстраняването на жените от висшето и средното образование е „явно нарушение“ на задълженията на Афганистан по международното право, като добави, че правото им на достъп до всички нива на образование е „основно и неоспоримо“. “ Помислете само за всички лекарки, адвокатки и учителки, които ще бъдат изгубени за развитието на страната“, каза висшият служител на ООН, подчертавайки жизненоважният принос на жените през годините и тяхната ключова роля в развитието на Афганистан.

„Вратата, затворена за женското образование, е врата, затворена за бъдещето на Афганистан“– заяви хуманитарният координатор на ООН в страната Рамиз Алакбаров.

Разширяващи се последици

Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан отбелязва, че възпрепятстването на половината от населението да допринася за обществото и икономиката ще има опустошително въздействие върху цялата страна.

„ООН изчислява, че ограничаването на жените да работят може да доведе до икономически загуби в размер на до 1 млрд. долара – или до пет процента от БВП на страната“, обясняват те.

Организацията и нейните партньори напомнят, че отнемането на свободната воля на жените и изключването им от всички аспекти на обществения може да доведе до последици като увеличаване нарисковете от принудителни и непълнолетни бракове, насилие и злоупотреби. Междувременно ограниченията в работата правят невъзможно за много да изхранват себе си и децата си, което увеличава риска от отчаяни стратегии за справяне със ситуацията – включително продажба на имущество, изтегляне на децата от училище или пропускане на хранене, заявиха от Световната продоволствена програма (СПП). Експертите твърдят също така, че без образовани жени ще има по-малко специалисти, които да обслужват населението. Без жени учителки, които преди са съставлявали 82% от персонала на Министерството на образованието, ще пострада и обучението на децата.

Продължаващата дискриминация ще попречи на Афганистан да постигне приобщаващо общество, в което всеки може да живее достойно и да се радва на равни възможности“.

„Съпротивлявайте се“

От своя страна ръководителят на „ООН Жени“ Сима Бахус заяви, че „да се прекрати висшето образование на жените означава да се пренебрегне техният исторически принос и да се откъснат от бъдещия си потенциал и потенциала на страната си“.

Тя призова властите незабавно да възстановят пълните права на жените и момичетата. Г-жа Бахус напомни, че това, което се случва с жените и момичетата в Афганистан, е „наша глобална отговорност.“

„Трябва да продължим да засилваме гласовете им, докато те се противопоставят на заличаването. Пред лицето на систематичните и умишлени нарушения на техните права от страна на талибаните, ние като международна общност трябва да продължим да се изказваме в защита на ценностите, на които държим, и да инвестираме в тях, в солидарност с нашите афганистански сестри“, изтъкна тя.  

Превод: Габриела Никова

Източник:https://www.un.org/

Българските младежки делегати в ООН отчитат успешен мандат

0

„България стои много добре в програмата „Български младежки делегати към ООН“ и получаваме много положителни отзиви за участието на българските младежки делегати в ООН“,  заяви заместник-министърът на външните работи на България Велислава Петрова на ежегодния зимен брифинг на българските младежки делегати към ООН, който се проведе днес в централата на министерството. Тя допълни, че инициативата за изпращане на български младежи за участие в работата на ООН допринася за овластяването на младите хора и изграждането на капацитет в свят на наслояващи се кризи, в който решенията им изискват млади хора с глобално мислене, готови да поемат инициативата. Според зам.-министър Петрова участието на млади хора от България в многостранни форуми, в които се дискутират предизвикателствата на днешния свят, може да даде много и страната ни може да вземем много от това.

Действащите делегати Ангел Митков и Мария Бадева направиха своя последен, а встъпващите в мандат делегати Виктория Савова и Цветелина Гарелова своя първи отчет за дейността си за последните 8 месеца пред официалните партньори на програмата.

През септември тази година Ангел Митков и Мария Бадева участваха в работата на Трети комитет на ООН по време на 77-та сесия на Общото събрание на организацията в Ню Йорк. Това е първото участие на български младежки делегати на живо от 2019 г. насам, тъй като участие в сесиите на живо през последните 3 години беше възпрепятствано от пандемията от COVID-19. В рамките на участието си Ангел и Мария направиха изказване от името на Република България, в което посочиха приоритетните области, идентифицирани в ежегодната национална анкета на българските младежки делегати, както и се включиха в редица събития.

Младежките делегати организираха и участваха в десетки събития в страната и чужбина през последните 8 месеца, сред които националната младежка конференция „Младежко участие“ в София, организиране на работилница „Placemaking with youths“ и международният младежки фестивал „Действай и въздействай“ в Пловдив, дейности в Бургас, Перник и други. Сред международните прояви на българските младежки делегати бяха участието в 43. Конгрес на местните и регионалните власти на Съвета на Европа, в десетото издание на Световния форум по демокрация (гр. Страсбург), както и форуми в Истанбул и Пекин.

Новоизбраните делегати с мандат 2022-2023 г. – Виктория Савова и Цветелина Гарелова – се подготвят щателно за своя активен мандат през следващите 12 месеца. През октомври те сформираха екипа си от доброволци, който ще ги подкрепя в тяхната дейност, а в края на ноември стартира и тяхната национална анкета, с която да идентифицират проблемите на българската младеж. Анкетата се разпространява онлайн сред широк кръг младежи между 15 и 24 години, които учат и/или работят. За момента в анкетата образованието и заетостта се очертават като теми, които имат най-голямо значение за младите хора.

Мандатът на българските младежки делегати е 18 месеца – 6 от тях са пасивен, докато работи предишният тандем, и 12 активен мандат. Програмата „Български младежки делегати“ вече има 15-годишна история и позволява на двама български младежи, селектирани след конкурс в четири кръга, да участват в работата на Третия комитет на ООН като членове на националната ни делегация и да изложат гледната точка на българската младеж. Програмата е оценявана изключително високо от международните ни партньори.

Дружество на ООН в България благодари на всички свои партньори и най-вече на Министерство на външните работи за оказаната подкрепа, без която програмата не би могла да съществува.

Последни публикации