САЩ евакуират 10 социални работници от Сиера Леоне

0
912

 

Army_researcher_fighting_Ebola_on_front_lines_(14841171181)
Снимка: Wikimedia Commons

Десет американски социални работници, които може да са били изложени на вируса ебола, са върнати обратно в САЩ от Сиера Леоне. В петък беше съобщено, че американски социален работник, върнал се от Сиера Леоне, е получил положителен резултат на тестове и се лекува в Националния здравен институт в Мериленд, близо до столицата Вашингтон. Това е единадесетият случай на смъртоносния вирус, който се лекува в САЩ.

Възможно е евакуираните да са били в контакт с пациента с ебола и затова те летят до САЩ с нетърговски полет. От Центъра за предотвратяване и контрол над болестите казват, че за сега нито един от тях не показва симптоми на болестта.

Социалните работници доброволно ще останат в изолация за срок от 21 дни, колкото е инкубационният период на ебола. Ако някой от тях започне да проявява симптоми, той ще се отведе в една от трите болници, които са оборудвани  за третиране на случаи на ебола.

В петък от центъра изпратиха екип до Сиера Леоне, който да разследва как здравният работник е бил изложен на болестта и да определят кой може да е бил в контакт със заразения пациент.

Това не е единственият инцидент със социални работници. В събота шести британски здравен работник беше евакуиран от Сиера Леоне, след като е бил в контакт с британски пациент, заразен с вируса.

Припомняме, че до момента жертвите на ебола са повече от 10,000.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC