САЩ предприемат въздушни удари в Тикрит

0
718

 

САЩ започнаха серия от въздушни удари срещу активисти на Ислямска държава (ИД) в иракския град Тикрит, потвърдиха американските военни. Заповедта за ударите е дошла по молба на иракския министър-председател Хайдар ал Абади за съдействие на иракската сухопътна офанзива. До този момент Вашингтон нямаше никаква намеса в операцията в Тикрит.

Генерал-лейтенант  Джеймс Тери, който е командващ на американската операция срещу ИД, каза, че ударите ще „минимизират допълнителните щетите по инфраструктурата”.

Иракската сухопътна офанзива също поднови нападенията си срещу активистите на ИД. Подновените усилия ще бъдат подкрепени от коалицията срещу ИД. Целта е екстремистите да се изтласкат от Тикрит, който е обграден от иракските сили, и градът „за пореден път да се постави под контрола на иракското правителство”.

Операцията за връщане на контрола върху града, който се намира на около 160 км. северно от Багдад, започна по-рано този месец. В нея се включиха повече от 20 000 военни, полиция и шиитски доброволци от частите на народната мобилизация (Хашид Шааби), които атакуваха екстремистите от всички посоки.

Въпреки че не бяха подкрепени от авиацията на коалицията, правителствените сили постигнаха бърз напредък, завземайки отдалечени градове и села около река Тигър и влизайки в северните и южните квартали на града. През последните две седмици обаче офанзивата е в застой поради многобройните жертви и градът остава под контрола на няколко стотин активисти от ИД. Последните са поставили голям брой бомби по пътищата и в сградите.

Нуждата от въздушна подкрепа от страна на коалицията се превърна във спор между иракските военни и народната мобилизация, която беше против.

Народната мобилизация (Хашид Шааби), състояща се от шиитски доброволчески отряди, има водеща роля в операциите на Ирак срещу ИД. Тя беше създадена през юни 2014 г. от ръководеното от шиити иракско правителство, след като армията отслабна пред настъпленията на ИД през северен Ирак. Бойците ѝ са били обвинявани в извършване на зверства и безнаказани действия. Иран осигурява средства, оръжия и военни съветници на Народната мобилизация и според слухове директно контролира някои от отрядите.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC