Саудитска Арабия изпраща първата си жена астронавт на мисия

Саудитска Арабия изпраща изследователката Раяна Барнауи на космическа мисия. Тя е първата арабска жена космонавт.

0
342
Саудитските астронавти Раяна Барнауи и Али ал-Карни. Снимка: Al Arabiya

На 21.05.2023 г. (неделя) Раяна излетя от Флорида, САЩ с Али ал-Карни, саудитски астронавт, и с екипаж, състоящ се от американските астронавти Пеги Уитсън и Джон Шофнър. Уитсън е бивш главен астронавт на НАСА и ръководител на мисията, а Шофнър ще бъде пилот.

Мисията “Аксиом 2” стартира в 17:40 часа местно време (21:40 часа по Гринуич) на борда на ракета Falcon 9 (произведена и изстреляна от американската аерокосмическа компания SpaceX) от космическия център Кенеди в Кейп Канаверал, Флорида.

За целите

Четиримата астронавти са използвали космическия кораб “Дракон” на SpaceX и са достигнали до Международната космическа станция на 22.05. около 13:40 часа по Гринуич. Те ще прекарат 10 дни в орбиталната лаборатория. По време на този престой Раяна Барнауи ще проведе изследвания със стволови клетки и такива, свързани с рака на гърдата. Те са част от изследванията, които тя е провела през последните 9 години като изследователски лабораторен техник в Програмата за реинженеринг на стволови клетки и тъкани на специализираната болница и изследователски център “Крал Файсал” в Рияд.

По данни на BBC екипажът ще проведе повече от 20 технологични експеримента, фокусирани върху предотвратяване на рака и проучване за това как да се генерира изкуствен дъжд в бъдещите човешки селища на Луната и Марс (Вж. повече)

За мисията

Мисията е на стойност няколко милиона долара и принадлежи на частната космическа компания Аксиом Спейс.

Това е вторият частен полет до Международната космическа станция (МКС), организиран от компанията Аксиом Спейс, която си е поставила за цел до 2025 г. да развие първата в света космическа станция за комерсиални цели. Миналата година компанията изпрати към МКС трима бизнесмени и един пенсиониран астронавт на НАСА.

Аксиом Спейс е избрана от НАСА още през 2020 г., за да проведе Първия търговски модул с дестинация Международната космическа станция.

Компанията съобщи, че няма да даде информация за цената на  билетите на пътниците за планираната 10-дневна мисия, но преди време компанията беше посочила цена на билета от 55 млн. долара за всеки.

За саудитските астронавти

Барнауи и Ал-Карни са първите граждани на Саудитска Арабия, които излитат в Космоса от почти 40 години насам.

Саудитска Арабия участва със свои астронавти в мисията, за да разшири обхвата на образованието на космическата наука в монархията.

“Да бъда първата жена астронавт от Саудитска Арабия и да представя монархията е голямо удоволствие и чест.“

заяви Барнауи на пресконференция четири дни преди полета.

Тя добави, че очаква с нетърпение да сподели своя опит със саудитските млади хора:

“Да можеш да видиш лицата им, когато те видят като астронавт от тяхната националност, е вълнуващо.”

Али ал-Карни, който е вторият астронавт от кралството в Персийския залив, стигнал до Космоса, сподели, че винаги е имал страст към изследването на непознатото и се е възхищавал на небето и звездите. Той също така е капитан от Военновъздушните сили и има 12-годишен опит в пилотирането на изтребители.

Във видео, заснето минути преди изстрелването на ракетата, Раяна направи обръщение с думите:

„Бъдещето е много светло! Бих искала да имате големи мечти, да вярвате в себе си и да имате вяра в човечеството.

Саудитска Арабия и Космоса

Мисията е част от Визия 2030 на Саудитска Арабия- програма за държавни реформи.

През 2018 г. кралството създаде Саудитска космическа комисия, а през 2022 г. стартира програма за изпращане на астронавти в космоса.

Космическата история на кралството датира от 1985 г., когато принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, пилот от ВВС, участва в космическо пътуване, oрганизирано от САЩ.

През 2019 г. астронавтът Хазаа Ал-Мансури  от ОАЕ стана първият арабски астронавт, достигнал до Международната космическа станция.

Мисията на Барнауи и Ал-Карни, обаче, направи Саудитска Арабия първата нация в света, която има двама астронавти на борда на станцията и същевременно не е част от международното партньорство, което изгражда и поддържа МКС.

Саудитска Арабия и правата на жените

Участието на саудитска жена в мисията е опит на Кралството да се разграничи от консервативния си имидж по отношение правата на жените. Само преди няколко години, след дълга борба, жените в Саудитска Арабия получиха право да шофират. Техният социален статус обаче все още се основава на ислямския принцип за „киуама“ или полова субординация на жената спрямо мъжа. Mъжът се счита за настойник на жената, включително и по отношение на това дали тя ще може да си закупи автомобил и да си изкара документ за управление на кола.

 

 

Източници:BBC, Al Jazeera, Euronews, Al Arabiya

Автор: Мая Ана Антова и Радослава Въргулева