Саудитска Арабия планира използване само на възобновима енергия

0
488

На тазгодишния Global Economic Symposium в Бразилия, принц Турки Ал Фейсал Ал Сауд сподели желанието на Саудитска Арабия да се ориентира трайно към захранване с енергия от нисковъглеродни източници. Държавата притежава около една пета от световните петролни резерви. Турки Ал Фейсал Ал Сауд казва, че петролът е по-ценен , когато е под земята, отколкото като източник на гориво. Въпреки че процесът на преминаване към алтернативни източници на енергия би могъл да отнеме и десетилетия, той изяви желанието да види с очите си тази промяна.

Именно слънчевата енергия се оказва предпочитана от кралството. Саудитска Арабия има огромен потенциал за използване на този тип енергия, а освен това цената и пада. В момента стойността на слънчевата енергия е само 15% спрямо онази,  преди 20 години.

Кралството е заложило и на други проекти, свързани с възобновяемите енергийни източници. В световен мащаб съществува стремежът до 2030г. една трета от енергията на планетата да е от устойчиви източници. Това е една амбициозна, но според експертни мнения изпълнима цел.

източник: http://www.guardian.co.uk/environment/2012/oct/19/saudi-arabia-renewable-energy-oil

фотография: http://english.alarabiya.net

 

 

SHARE
Previous articleТерористичен заговор в Йордания – провален
Next articleEС получи Нобеловата награда за мир за 2012 г.
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS