Северна Корея изстреля ракета

0
791

Днес около 9:50 местно време Северна Корея изстреля ракетата-носител „Уаха-3“. Първоначалната информация за успеха на опита беше противоречива, но малко по-късно Корейската Централна новинарска агенция съобщи, че ракетата успешно е извела в орбита сателита Кванмьонсон-3. Северноамериканското военновъздушно-космическо командване също потвърди, че ракетата е била засечена от американските предупредителни системи и е достигнала орбита.

Действията на правителството в Пхенян срещнаха международното неодобрение. Говорителят на Американския национален съвет за сигурност Томи Вийтор осъди изстрелването на ракетата и предупреди, че това може да доведе до още по-голяма изолация на Северна Корея. Япония поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН, опасявайки се от нарушение на мира в региона. Според Русия Северна Корея нарушава резолюция 1874 на Съвета за сигурност на ООН. САЩ и Южна Корея изказаха опасение, че Северна Корея всъщност тества балистична ракета с голям обсег на действие.

През април тази година КНДР направи и друг опит за изстрелване на спътник в орбита, но той беше неуспешен. Разходите по ракетната програма на страната за тази година възлизат на 1,3 милиарда долара.

Източник

Снимка