Северна Корея предлага прекратяване на военните провокации в района на Корейския полуостров

0
783
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

На 30 юни 2014 г. Северна Корея предложи на Южна Корея общо прекратяване на военните провокации на територията на полуострова, започващо от петък.

Това предложение е част от изненадващото изявление на Севернокорейската национална отбранителна комисия, където са изброени три основни принципа като независимост, мирно обединение и голямо национално единство, които трябва да подобрят отношенията между двете страни.

Предложението се появява дни преди предстоящото двудневно посещение на премиера на Китай – Си Дзинпин в Южна Корея, и след военната провокация от страна на Севера, който извърши ракетни стрелби в Японско море.

Корейската централна новинарска агенция съобщи, че Пхенян изисква от Сеул да не провежда военното учение – Ulchi-Freedom Guardian през месец септември, което се провежда всяка година съвместно със САЩ. А американската армия се призовава да не разполага ядрени военни сили в Южна Корея или другаде в региона.

Друго предложение на комисията е прекратяване на учебните стрелби с бойни амуниции в близост до морската граница в Жълто море. „Започвайки от 4 юли, ние искаме правителството на Сеул да спре всички провокации и враждебни действия, които могат да доведат с двете Кореи до ръба на война“ – се казва още в изявлението.

С предложеното помирение Северна Корея изненадва за пореден път световната общност след демонстрацията на сила под формата на ракетни тестове неотдавна.

Източници: Xinhuanet.com, Koreatimes.co.kr

Изготвил: Димитър Илиев