Шефът на Пентагона е склонен да подпомогне въоръжението на Украйна

0
718
Wikimedia Commons

 

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Аштън Картър, който беше предложен за министър на отбраната на САЩ, каза, че е „склонен” да изпрати оръжия на Украйна, за да я подпомогне в борбата срещу подкрепяните от Русия сепаратисти. Той направи този коментар по време на изслушването си пред комисията на Сената.

„Клоня много в тази посока, господин председател, защото смятам, че трябва да помогнем на украинците да се защитават,” отговори Аштън Картър на въпроса на сенатор Джон МакКейн дали подкрепя доставянето на „отбранителни оръжия” на Украйна.

До този момент от САЩ са предлагали само „не унищожителна” помощ на Украйна като очила за нощно виждане и радиоприемници. Смята се обаче, че президентът Барак Обама преосмисля своята позиция по този въпрос, след като обвини Русия в изостряне на конфликта.

Русия отхвърли обвиненията, отправени към нея от Украйна и Западът, че е въоръжила сепаратистите и е изпратила своите редовни войски през границата. В изминалите седмици боевете в източните области на Украйна Донецк и Луганск са се изострили, правейки на пух и прах примирието от септември.

В сряда трима души бяха убити и много бяха ранени, когато снаряд удари болница в контролираната от сепаратистите част на Донецк. Боевете също продължават в ключовия град Дебалцеве, който се намира в североизточната част на областта и е контролиран от правителството.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини призова за временно прекратяване на военните действия, за да могат цивилните да напуснат областта.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест подчерта, че последната дума по въпроса за въоражаването има президентът Обама, а не Картър. „Президентът несъмнено се интересува от възгледите, мнението и интуицията на своя екип по национална сигурност, част от който е и надяваме се скоро официално избраният министър на отбраната, и със сигурност ще вземе предвид неговия съвет,” допълни Ърнест.

От Белия дом бяха обвинили Русия, че участва в прокси-война, т.е. война между могъщи сили чрез посредници. Има слухове обаче, че те се страхува, че изпращането на оръжия може да сложи началото на напрегнат сблъсък с Русия и да изостри конфликта. Въпреки това по-рано тази седмица група бивши американски длъжностни лица и офицери настояха за голямо увеличение на военното подпомагане, включително осигуряване на ракети за поразяване на танкове и бронирани автомобили. Група американски сенатори също призоваха Обама и НАТО „значително да увеличат военното подпомагане на Украйна, за да може тя да защити суверенитета на своите граници срещу нарастващата агресия на Русия.”

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC