Шестима американски войници – убити от свои колеги в Афганистан

0
820

Трима военнослужещи от международните сили бяха убити от афганистански работник в база на НАТО в провинция Хелманд в петък, предаде Ал Джазира.

На същия ден, отново в Хелманд, в размирния окръг Сангин, афганистански полицай уби трима американски морски пехотинци. Според неофициални данни, командир Ассадула поканил войници от специалните части на закуска в 2.30 часа сутринта, след което открил огън срещу тях. Трима били убити, а един- ранен.

Не е тайна, че нападенията на местни представители на реда срещу военнослужещи от Коалицията са се увеличили неколкократно през последната година. Политологът Ахмед Рашид коментира пред Франс Прес, че подобни инциденти, макар и спорадични, засилват липсата на доверие между афганистанските сили за сигурност и частите на НАТО, и се дължат в основата си на културните различия и враждебност между двете страни.

Събитията от петъчния ден отново поставят под въпрос успеваемостта на учебната подготовка на Афганистанската армия и цялостната стабилност на местното управление, особено с оглед планираното към 2014-та година пълно изтегяне на бойните части на НАТО от страната.

 

http://www.aljazeera.com/news/asia/2012/08/201281193857852542.html