Ще се срещнат ли лидерите на САЩ и Куба в Панама?

0
816

 

jjjjj

Откакто президентът на САЩ Барак Обама обяви през декември, че има желание да подобри американските отношения с Куба, хората от двете страни на дългата 90 мили морска бариера търсят сигнали, които показват, че тази цел се превръща в реалност.

В сряда Обама отпътува за срещата на върха на Америките в Панама. Кубинският президент Раул Кастро също ще присъства и това ще бъде един от малкото пъти, в който двамата лидери са били толкова близо, откакто са заели постовете си.

В програмата на Обама не е предвидена официална среща с кубинския президент, но политическите анализатори ще наблюдават внимателно двамата лидери, за да извлекат някакви изводи от тяхната среща, колкото и кратка да е.

Обама и Кастро най-вероятно ще бъдат заедно на сцената и около конферентната маса на срещата на върха, но дали ще станем свидетели на ръкостискане? Това, което е често срещан жест между световните лидери, отсъства в отношенията между САЩ и Куба.

Американският президент направи изключение като се здрависа с Кастро на погребението на Нелсън Мандела през 2013 г. Очаква се той да повтори това изключение и на срещата в Панама, но не се зная  дали двамата лидери ще имат някакъв контакт освен това.

Въпреки че Обама и Кастро не са предвидили среща помежду си, се предполага, че двамата може да проведат разговор през свободното време на срещата. Такива импровизирани срещи по време на големи международни конференции са често явление, но никога до сега не са се осъществявали между двамата. Те никога не са имали среща на четири очи и досега са се виждали само веднъж. Ако това се случи в Панама, то ще бъде сигнал за сериозно намерение за подобряване на отношенията между двете страни.

Държавният департамент на САЩ все още смята Куба за страна, поддържаща тероризма. Това се явява голям препъни камък за подобряването на отношенията. Обама показа желание да зачеркне Куба от този списък, което ще отвори достъпа до международната банкова система за кубинците. От Държавния департамент обаче ще трябва да одобрят това, но има сведения, че процесът е във финалните си етапи.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: Independent