Корабоплаването в Хаити се превърна в единствения транспорт за доставяне на хуманитарна помощ

0
208

Докато престъпните банди все повече и повече контролират  магистралите на Хаити, доставката на помощи с кораби към Хаити става все по- жизненоважна.

19 август 2022

Капитан Мадлен Хабиб, член на карго персонала към Световната хранителна програма на ООН в Хаити, разказа за опита си преди Световния ден на хуманитарната помощ, който се отбелязва всяка година на 19 август.

„Аз ръководя крайбрежната корабна служба на организацията, за да осигуря безопасното транспортиране на основни хуманитарни стоки до северните и южните части на страната. Морската алтернатива е от решаващо значение, тъй като контролът на престъпните банди продължава да се разширява по магистралите извън столицата. Тази ситуация оказва значително влияние върху доходите на населението и върху изпълнението на хуманитарните проекти и проектите за развитие, които трябва да осигурят подкрепа на общността.“

Това важи особено за населението на южния полуостров на страната, което все още страда от разрушителното въздействие на земетресението от август 2021 г.

„Година след бедствието осъзнавам, че хиляди хора, особено на юг, все още се борят да се възстановят, неспособни да се върнат към стария си начин на живот, тъй като нарастващата несигурност в Порт-о-Пренс убива икономическите им перспективи. Земеделските производители в южните селски райони не могат да пуснат продукцията си на пазара и поминъкът им е засегнат.

Може и да не сме на първа линия, но нашата мрежа от камиони, кораби и самолети поддържа основната хуманитарна помощ да се придвижва до нуждаещите се. Нашият екип продължава да осигурява доставките за тези уязвими групи от населението.“


Световна продоволствена програма в Хаити (WFP)

Световната хранителна програма за училищно хранене е най-голямата мрежа за безопасност на храните в страната. Всеки учебен ден програмата осигурява топла храна на близо 300 000 деца в повече от 1000 предимно държавни училища в цялата страна.

Световната продоволствена програма закупува на местно ниво средно 800 тона храна годишно, като по този начин подкрепя националното селско стопанство в съответствие с приоритетите на правителството за развитие на селските райони. В момента програмата предоставя спешна хранителна помощ на повече от 150 000 души, засегнати от продължителната суша и влошаващата се икономическа ситуация от 2018 г. насам.

Превод: Мелиса Зеки