Сигурни игрални и учебни кътове за сирийски бежански деца в Ливан

0
723

UNicef

С влошаването на ситуацията в Сирия, все повече деца пристигат в Ливан с техните истории за борба и унищожение. Визитите на UNICEF и партньорите на фонда установяват, че психологическото въздействие на насилието върху сирийските деца е изключително голямо. Много от тях и техните семейства се опитват да се справят със страха и стреса, появили се в резултат от насилието, което са видели или понесли, както и от принудителното напускане на техните домове и общности.

Налице е спешна нужда от сигурни места, където децата да имат достъп до психосоциална подкрепа и където да възстановят своето чувство за нормален живот. UNICEF подкрепя тези пространства, наречени Child Friendly Spaces, които се изграждат в съоръженията за приютяване на бежанци, каквито функции в момента изпълнява училището Уади Анакле, Триполи.

Специалистът по защита на децата и насилието, основано на пола на UNICEF Мерин Уотърхаус представя окуражаващи резултати: „В тези Child Friendly Spaces децата могат да играят едни с други, да изграждат нови приятелства и да говорят за случилото се в животите им. Това ги кара да се чувстват по-добре и на сигурно място. Виждаме, че ползата е наистина голяма.“

Дейностите в Child Friendly Spaces в училището Уади Анакле, реализирани от партньора на UNICEF War Child Holland, се фокусират върху самочувствието на децата и техните взаимоотношения.

Източник и повече информация тук.

Снимка: UNICEF