Силен старт за Хилари Клинтън в предстоящата надпревара за Белия дом

0
1040

 

Hillary_Clinton_official_Secretary_of_State_portrait_crop

Едно от най-обсъжданите събития в края на изминалата седмица бе дългоочакваната кандидатура на Хилари Клинтън за президент на Съединените щати. Това официално стана факт в неделя (12 април), когато бившият държавен секретар на САЩ обяви, че се включва в надпреварата за президент.

Клинтън обяви старта на кампанията си в своя уеб сайт, заявявайки на американските граждани, че желае да бъде техния „шампион“ и първата жена президент на САЩ.

Бившата първа дама се кандидатира за президент от Демократическата партия за втори път, след като през 2008 г. загуби изборите от Барак Обама. Около кандидатурата на Клинтън се спекулира усилено и то още преди тя да напусне поста си на държавен секретар.

Във видеообръщението си, с което обяви кандидатурата си, Хилари Клинтън заявява: „Обикновените американци имат нужда от шампион и аз искам да съм този шампион“. Обръщението на Клинтън завършва с думите: „Аз поемам по пътя, за да заслужа Вашия глас, защото това е Вашето време и се надявам, че ще се присъедините в моето пътуване“.

Настоящият президент на САЩ, Барак Обама, заяви, че Хилари Клинтън ще бъде „отличен президент“. А нейният наследник на поста държавен секретар, Джон Кери я определи като „добър приятел“, добавяйки, че тя се е справила страхотно, възобновявайки сътрудничества, които са били прекъснати през изминалите години.

Междувременно, ден след официалното обявяване на кандидатурата на Хилари Клинтън, трети републиканец обяви кандидатурата си за президент. Марко Рубио, сенатор от Флорида, заяви, че се включва в надпреварата като отправи критики към Клинтън, макар и без да споменава името й, че тя е „лидер от вчера“, който започва кампанията си, „обещавайки да върне страната отново във вчерашния ден“. 43-годишният Рубио, който засега е най-младият претендент за президент, произхожда от бедно кубинско-американско семейство и неведнъж е критикувал политиката на Обама, особено спрямо имигрантите и дипломатическите отношения с Куба.

Освен Рубио, за номинацията на Републиканската партия, ще се борят още сенаторите Тед Круз и Ранд Пол. Очаква се в републиканската надпревара да се включат още бившият губернатор на Флорида, Джеб Буш и губернаторът на Уисконсин, Скот Уокър.

 

Върху материала работи: Екатерина Димитрова
Източници: BBC (12.04), CNN, BBC (14.04)

Снимка: United States Department of State