Сингапур екзекутира мъж за употреба на канабис

Активисти твърдят, че Тангараджу Супиах е осъден въз основа на недостатъчни доказателства. Властите твърдят, че той е получил справедлив процес и е екзекутиран в ранните часове днес.

0
191

През последните дни членове на семейството му и активисти изпратиха писма до президента на Сингапур Халима Якоб с молба за помилване в последния момент, а британският милиардер сър Ричард Брансън призова за спиране на екзекуцията и преразглеждане на случая.

„Знам, че брат ми не е извършил нищо лошо. Призовавам съда да разгледа делото му от самото начало“, заяви сестрата на Тангараджу, Лила Супиах, пред репортери на пресконференция.

46-годишният Тангараджу е осъден за „участие в заговор за трафик“ във връзка с доставката на 1 кг канабис от Малайзия до Сингапур през 2013 г. Въпреки че не е бил заловен по време на доставката, прокурорите твърдят, че той е бил отговорен за координирането ѝ, и проследяват два телефонни номера, използвани от доставчика до Тангараджу. Той от друга страна твърди, че не е общувал с други лица, свързани със случая. Тангараджу е изгубил единия от телефоните и отрече да притежава втория.

Сингапурското законодателство предвижда смъртно наказание за трафик и по-леки наказания за куриерите на наркотици. При последното обжалване на Тангараджу съдията се съгласява с обвинението, че той е отговорен за координирането на доставката, поради което не може да получи по-лека присъда.

Активистите изразяват също така загриженост, че на Тангараджу не е осигурен достъп до преводач и е трябвало сам да аргументира последната си жалба, тъй като семейството му не е в състояние да осигури адвокат. Сингапурските власти твърдят, че Тангараджу е поискал преводач само по време на съдебния процес, а не по-рано. Те допълват, че е имал достъп до адвокат по време на целия процес.

Сър Ричард Брансън, който през 2022 г. разкритикува екзекуцията на интелектуално увредения Нагаентран Дхармалингам, заяви, че случаят на Тангараджу е „шокиращ на много нива“. В публикация в блога си той заяви, че Сингапур „може би е на път да убие невинен човек“ въз основа на „повече от съмнителни обстоятелства„. „Смъртното наказание вече е тъмно петно върху репутацията на страната. Екзекуцията след такава опасна присъда само ще влоши нещата“, казва той.

В отговор на твърденията му Министерството на вътрешните работи на Сингапур заяви, че твърденията му са неверни, и го обвини в „неуважение към сингапурските съдии и системата за наказателно правосъдие„. То заяви, че смъртното наказание е „съществен компонент“ в многостранния подход, който е „ефективен за поддържане на сигурността и безопасността на Сингапур“.

Кирстен Хан, говорител на сингапурската група за защита на правата на човека, бореща се срещу смъртното наказание, заяви, че правителството не иска да изглежда, че се огъва под натиска. Тя добави, че „от всички неща, с които Сингапур изпъква на международната сцена и в ООН, смъртното наказание не е нещо, с което градът-държава трябва да се гордее“.

Строгите правила на Сингапур са в контраст с някои от последните действия на съседите му. Тайланд легализира търговията с канабис, а Малайзия прекрати задължителното смъртно наказание за тежки престъпления.

Източник: BBC, BBC

По материала работи: Кристиана Диамандиева