Сирия: Пратеник на ООН с мисия за прекратяване на конфликта в Алепо

0
1881
10-03-2014UNESCO_Aleppo
Снимка: UNESCO

Специалният пратеник на Генералния секретар за Сирия, Стафан де Мистура, продължава преговорите с правителството на Сирия, по неговото предложение за „замразяване“ на военните действия в град Алепо.

Към момента, Стафан де Мистура координира мисия в Алепо, за да направи оценка на ситуацията на мястото, на фона на продължаващата борба в цялата страна. Мисията ще се стреми да гарантира, че след като т. нар. „замразяване“ е обявено, хуманитарната помощ може да се „увеличи значително“  и всякакви нарушения могат да бъдат проследени.

Според ООН, конфликтът в Сирия предизвика най-голямата хуманитарна криза след Втората световна война, като 7,6 милиона души са разселени, налице са и 3,2 милиона бежанци, създадени в резултат на конфликта, както и още 12,2 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ.

Над 150 000 души са загинали в конфликта, като най-малко 680 000 са ранени. Няколко кръга мирни преговори, в сътрудничество с ООН, бяха проведени в Женева, миналата година, които приключиха без споразумение; оттогава ООН повтаря необходимостта да се продължи напред с политически преговори за постигане на целите на т. нар. Женевско комюнике.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова