Сирийските деца-бежанци се подготвят да започнат училище, Ирак отваря границата за преминаване

0
614

 

С наближаването на новата учебна година, стотици сирийски деца-бежанци в Ливан, Ирак и Йордания бяха регистрирани за започване на училище в държавните училища или лагери.

В тази връзка, правителството на Ирак във вторник отново отвори границата на Ал Каем за преминаване на сирийските бежанци. Новопристигналите са насочени към нов лагер, създаден в близост от Министерството на разселването и миграцията, с подкрепата на ВКБООН.
Приоритет за много от сирийските бежанци в Ирак и други съседни страни е да се гарантира, че децата им могат да се върнат на училище, което някои от тях не са посещавали  от почти  година.

Регистрацията на деца за новата учебна година в Ирак е приведена вече в ход. Бежанска комисия в лагера Домиз, близо до Дохук в Северен Ирак, е провела посещения от къща на къща, за да информира семействата относно процедурите по регистрация. Междувременно, Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) създаде седем палаткови класни стаи за деца в лагера на Ал Каем.
Подобно е положението и в други държави. Например, в Ливан все повече деца се очаква да се регистрират след директивата на Министерството на образованието, позволяваща на всички сирийски бежанци-ученици  да се запишат в ливанските държавните училища. Корективни класове и програми за ускорено обучение, насочени към ливанските деца и сирийски бежанци,  са в ход, Транспорт до училищата е предоставен на онези, които имат нужда.
Източник