Последиците на сирийският конфликт в Ливан

0
742

Престрелки по улиците на вторият по големина град в Ливан – Триполи се водят между две ислямски религиозни общности – сунити и алауити. Въоръжени лица в сунитският квартал Баб ал Табана и алауити от кварталът Джабал Мушин водят престрелки с употреба на огнестрелни оръжия и гранати. А улицата между двата квартала много уместно се казва “Сирия”. Осем убити, от които и 13 годишно момче, и над 75 ранени, включая 6 годишно момче, което е парализирано от огнестрелна рана и 15 войника, са резултатите от престрелките. За начало на конфликта, някой посочват деца играещи с въздушни пушки, как това се превръща във сегашният конфликт, никой не знае. Въпреки, че двете групи са в постоянно противоречие, конфликтът ескалира заради битките в Сирия, тъй като сунитите подкрепят бутновниците, а алауитите защитават режима на Башар ал-Асад. Ливанската армия се опитва да омиротвори и двете страни, докато семействата в квартала са под постоянна заплаха. Премиерът на Ливан, Наджиб Микати, призова гражданите на Триполи – “не позволявайте на никой да ви превърне в амуниции за нечия чужда война”.

http://edition.cnn.com/video/?hpt=imi_c1#/video/world/2012/08/21/pkg-damon-syria-fighting-crosses-border-into-lebanon.cnn

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-19340754

Фотография – Франс Пресс

SHARE
Previous articleДве години затвор за момичетата от “Пуси Райът”
Next articleОбгрижващо образование и пълноценна демокрация
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS