Сирийците в Йордания – общност от „бежански цветя в пустинята”

0
652

514054d86

В един от най – бързо растящите бежански лагери, сирийският търговец Ноордин Ибрахим (Noordin Ibrahim) продава аромата на романтиката. Импровозираният му щанд, изработен от остатъци от плат, ламарина и дърво, съдържа повече от 300 парфюми и други изделия, които имат предназначение да направят живота на клиентите малко по – очарователен.

Пътешествието на Ибрахим към лагера започва на 26 август, когато той напуска родното си село заедно със съпругата си и четирите си дъщери.

Инвестирал е всичките си пари в бизнеса с аромати в лагера Заатри. Разказва, че се нуждае от пари, за да живее и че мястото се нуждае от промяна на аромата.

Парфюмите на Ибрахим обаче са повече от бизнес. Това е малка крачка към създаването на общност, установена в надежда. Лагерът не е просто сбор от несвързани индивиди и семейства, но е общество само по себе си. Общността в него има нуждата от пресъздаване на усещането за дом. Хората в лагера буквално са преместили палатките си, за да са по – близо до приятелите си и роднините си.

Несигурността в Сирия продължава и повече от 4000 души на ден влизат в Йордания. В лагера има около 100 000 сирийски бежанци.

За тях новините от дома остават важна информация.  Хората искат да успеят да поддържат връзка с роднините си и близките си, които са останали в Сирия.

Така, един човек от лагера застава на купчина от камъни накрая на лагера, държи във въздуха мобилния си телефон, пуснат на високоговорител и се опитва да получи сигнал от главния телефонен опреатор в Сирия, въпреки шума около себе си.

Новините за дома са тема на дискусия в магазинчетата и къщите за кафе в лагера.

Източник

Източник на снимка