СИРИЗА отново спечели изборите в Гърция

0
728

 

800px-Alexis_Tsipras_on_Subversive_Festival
Снимка: Robert Crc

Партия СИРИЗА печели около 35,5 % от гръцкия вот. Това са данните след проведените в неделя (20 септември) парламентарни избори в Гърция. Същевременно, опозиционната консервативна партия „Нова демокрация“ е събрала приблизително 28 % от вота. Според тези данни, в новосформирания парламент, състоящ се от общо 300 места, за СИРИЗА ще бъдат отредени 145, което е с няколко места по-малко от предишната победа на партията. „Нова демокрация“ ще разполага със 75 места. Избирателната активност на провелите се избори надхвърля малко над 55%.

В края на август гръцкият премиер и лидер на СИРИЗА, Алексис Ципрас подаде оставка, с намерението партията му да сформира самостоятелно правителство. Ципрас оглави гръцкото правителство на 25 януари тази година, като продължилият по-малко от 7 месеца мандат, бе белязан от напрегнати преговори с кредиторите, референдум, невъзможност за изпълнение на предизборните обещания и заложени цели и в крайна сметка, до разцепление в самата СИРИЗА.

По време на управлението си като премиер на Гърция, Ципрас успя да договори отпускането на нов транш спасителна финансова помощ за Гърция, но на цената на неизгодни за страната условия. Впоследствие, финансовият министър в правителството на Ципрас, Янис Варуфакис, подаде оставка, обвинявайки премиера, че е предал интереесите на страната си. Въпреки неуспехите и противоречивия мандат, още през лятото експерти сочеха, че СИРИЗА ще запази преднината си пред останалите гръцки партии, макар и да има лек спад в популярността на крайнaта левица. В крайна сметка, това предположение се материализира при вчерашния вот, който доказа, че СИРИЗА все още е най-популярна сред гърците.

В средата на август споразумението, до което се стигна след преговори с кредиторите, бе посрещнато нееднозначно от гръцкия парламент. Новият транш и условията по него трудно получиха необходимия брой гласове в парламента, след като опозицията подкрепи споразумението. Разцеплението, настъпило в СИРИЗА обаче предвещаваше последвалите събития. След подаване на оставката на премиера, поради невъзможността да се сформира ново правителство, гръцкото управление оглави първата жена министър-председател в историята на Гърция, Василики Тану. Конституционния съдия застана начело на служебното правителство, което имаше за цел да организира парламентарните избори, които се състояха на 20 септември.

Заявеното желанието на Ципрас да състави самостоятелно правителство обаче не се реализира и СИРИЗА ще трябва отново да сформира коалиционно управление. Алексис Ципрас вече обяви, че неговата партия ще се коалира с доскорошните си коалиционни партньори – „Независими гърци“, която спечели 10 депутатски места.

Освен СИРИЗА, „Нова демокрация“ и „Независими гърци“ в новия парламент, ще присъстват още партиите: „Нова зора“, „ПАСОК“, Комунистическата партия, „То потами“ и Съюза на центристите.
Предизвикателствата пред новото правителство обаче тепърва предостоят. Новоизбраният лидер Ципрас заяви, че в момента гърците са символ на съпротива и достойнство и че заедно ще продължат борбата през следващите четири години.

Източници: Агенция Фокус, BBC
Изготвил: Екатерина Димитрова